Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V.Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

Više od mesec dana od kada je manastir Visoki Dečani uvršten na listu Europe Nostra kao jedan od sedam najugroženijih lokaliteta, ali i negativnih reakcija koje su uputili najviši prištinski zvaničnici, još jedno pismo upućeno je izvršnom predsedniku ove organizacije, čiji sadržaj prenose prištinski mediji. Ovog puta zabrinutost su izrazili dvoje kosovskih ministara – ministarka spoljnih poslova i dijaspore, Donika Gervala Švarc (Donika Gërvalla-Schwarz) i ministar kulture, omladine i sporta, Hajrul Čeku (Hajrulla Çeku).

Europa Nostra, organizacija koja se bavi zaštitom kulturne baštine, proglasila je Visoke Dečane početkom aprila meseca za jedan od sedam najugroženijih spomenika kulture Evrope za 2021. godinu.

Odmah zatim je u kosovskoj javnosti i medijima usledio niz negativnih reakcija.

Među prvima svoje neslaganje pismom adresiranim Europa Nostra-i izrazili su kosovska predsednica Vjosa Osmani i kosovski premijer, Aljbin Kurti, i to pre donošenja konačne odluke o Visokim Dečanima. Potom se oglasilo i 40 kosovskih nevladinih organizacija koje su takođe izrazile svoje protivljenje.

U zasebnom pismu, sada su se predsedniku Europa Nostra obratili kosovski ministri spoljnih poslova i kulture, omladine i sporta.

Reč je o neosnovanoj odluci koja ne odgovara činjenicama na terenu, poručili su.

Smatraju da je odluka ishod političkog uticaja i ocenili da je reč o „praksi bez presedana“.

Oni su izvršnog predsednika ove organizacije pozvali da poseti Kosovo što pre i da se uveri u kakvom je stanju manastir Visoki Dečani. Kažu i da pravoslavne crkve nisu ugrožene, već da, kako su naveli u pismu, šta više, uživaju visok nivo bezbednosti.

„Štetu koju ste svojom nepravednom i neosnovanom odlukom naneli ugledu Kosova, morate bez odlaganja otkloniti. Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati revizijom vašeg spiska uklanjanjem manastira Dečani“, zaključili su.

Pismo prenosimo u celosti:

Poštovani gospodine, Hermane Parcinger (Hermann Parzinger), izvršni predsedniku Europa Nostra,

U ime Vlade Republike Kosovo izražavamo zabrinutost zbog odluke Europa Nostra da uvrsti manastir Dečani na listu „Sedam najugroženijih spomenika u Evropi“. Uvereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu.

Štaviše, odluka je očigledno doneta pod političkim uticajem, praksa bez presedana u veoma uglednoj istoriji Europa Nostra.

Pozivamo Vas da posetite Kosovo i izbliza pogledate stanje manastira Dečani.

Donoseći ovu odluku zanemarili ste suštinsku dimenziju, konsultacije sa zainteresovanim stranama, dok ste za osnovu uzeli tendenciozan i neprofesionalan tekst organizacije koja ga je nominovala.

Stoga Vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje deluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i drugima.

Nezavisna je i profesionalna procena lokalnih i međunarodnih institucija zakona i reda da pravoslavne crkve na Kosovu uživaju visok nivo bezbednosti i da nisu ugrožene.

Proglašenjem nezavisnosti, država Kosovo je odobrila sve ustavne, pravne, institucionalne i političke garancije za zaštitu i unapređenje prava svih nevećinskih zajednica u našoj zemlji.

Republika Kosovo je u potpunosti posvećena zaštiti svih dobara kulturnog nasleđa zemlje, posebno pravoslavnih crkava i manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i nevećinskih zajednica.

Institucije Republike Kosovo su najviša instanca zaštite dobara kulturne baštine u zemlji. Štitimo svoje nasleđe. Naše nasleđe je univerzalno, pripada čitavom čovečanstvu, prošlim, sadašnjim i budućim generacijama. U tom duhu pozivamo Vas na principijelnu saradnju usmerenu na najefikasniju zaštitu kulturne baštine. Protiv smo instrumentalizacije kulturnog nasleđa u političke svrhe jedne ili druge države.

Predlažemo da vaša delegacija poseti Kosovo što je pre moguće. Štetu koju ste svojom nepravednom i neosnovanom odlukom naneli ugledu Kosova, morate bez odlaganja otkloniti. Skloni smo da verujemo da će rezultat vaše posete i procena situacije rezultirati revizijom vašeg spiska uklanjanjem manastira Dečani.

 

Foto: Gazeta Express

Šta se najnovije dešava u vezi sa pitanjem manastira Visoki Dečani i kakvi su stavovi čitajte u:

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Danas iguman sutra Kosovo

40 kosovskih NVO protiv odluke Evropa Nostre da uvrste Visoke Dečane na listu 7 najugroženijih spomenika

SPC: Ponosni na Dečane kao utočište za stradalnike

NY Times za Dečane ’99: Utočište za izbeglice; Zaštitnici ljudskih prava 2021: Manastir držao taoce

Nataša Kandić: Sramota je šta piše KMDLNJ protiv O. Save

Srpske civilne organizacije: Vlada Kosova i međunarodni predstavnici da osude govor mržnje KMDLNJ i zaštite o.Savu

KMDLNJ od „spaljivanja“ Albanaca u Trepči ’99, preko 17. Marta, do O.Save kao „mogućeg“ ratnog zločinca

Evropa Nostra: Dečani ne treba da budu izvor sukoba, već dragocena spona između građana

Negativne reakcije u kosovskim medijima na odluku da Visoki Dečani budu na listi 7 najugroženijih

O.Sava: Paradoks Kosova da ga Crkva podseća na to poštuje sopstvene zakone i Ustav

Ministar: Odluka o uvrštavanju manastira Dečani na listu najugroženijih objekata nije zasnovana na zdravoj logici

Šta su izlistali u pismu kosovski premijer i predsednica, a koje je juče objavilo upravo ministarstvo kojim rukovodi Hajrula Čeku, čitajte u posebnoj vesti: Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Evropa Nostra: Cilj da poslužimo kao sprovodinik za pozitivnu promenu a ne da se pitanje Dečana koristi za dalje političke podele

O uvrštavanju Visoke Dečana među sedam najugroženijih lokaliteta u Evropi za 2021. godinu čitajte u:

Visoki Dečani među 7 najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope za 2021.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.