Protest bivših pripadnika OVK, hoće vraćanje na minimalac, maratonska sednica bez uspeha, uhapšen pa pušten Molićaj

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Vest je ažurirana

21:00 – Tokom čitavog dana sednica ali bez rezultata, protest u centru, i primanja za „veterane OVK“

Maratonska sednica u petak počela je i završena bez razmatranja i jedne tačke dnevnog reda, ovako su o današnjoj sednici izvestili kosovski mediji.

Na samom početku sednice, šef poslanika PDK je isključio mikrofon govornice. Poslanici opozicije nisu dozvoljavali da se govori, da bi nakon toga predsednik skupštine Gljauk Konjufca pozvao šefove poslanika da postignu konsenzus.

Poslanici su se vratili u salu nakon sat vremena bez dogovora.

Suštinski zahtev opozicije bio je sastanak Kurtija sa predstavnicima „veterana OVK“, ili da se sednica prekine, a što vlast nije dozvoljavala.

Sam Kurti je potvrdio u govoru da bi penzije za pripadnike OVK trebalo da budu veće, ali će to moći tek onda kada se budu uredili spiskovi onih koji se na njima nalaze.

Posle jačih polemika sa Aljbinom Kurtijem, sednica je ponovo prekinuta, radi novog pokušaja dogovora vlasti i opozicije, ali ponovo bez uspeha. Posle nove blokade, ona je potom i prekinuta.

U međuvremenu, kako je javila RSE, kosovski premijer Aljbin (Albin) Kurti pozvao je predstavnike „veterana OVK“ na razgovor u petak. Dodao je da će u tom slučaju otkazati učešće na Prespanskom forumu za dijalog, koji se održava u Ohridu u Severnoj Makedoniji. Pozvao je sve da ne blokiraju rad Skupštine.

Sednica u kosovskoj skupštini je bila blokirana opozicijom, ali je u centru aktivnosti danas bio zapravo protest „veterana OVK“ koji su tokom čitavog dana paralelno održavani ispred skupštine i koji su tražili prekid sednice.

Protest se održava zbog toga što je juče u načelu usvojen Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, a koji izuzima „kategorije boraca“ iz povećanja, zbog čega se i protestuje čitav dan u Prištini.

Afera „Veterani“ koja već godinama potresa kosovsku javnu ali i političku scenu tiče se upravo većeg broj tzv. veterana OVK koji se nalaze na platnom spisku ovih penzija.

Od sredine avgusta 2018, na Kosovu se pokrenula afera u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji. Bljakaj je istraživao grupu od 12 članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“ – kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici – bivši pripadnici OVK.

Opširnije o ovoj temi u:

Haradinaj ipak kao svedok u slučaju „Veterani“

Svedok: 176 pripadnika OVK iz Albanije učestvovalo u ratu, a na listi veterana 3.000

Lajmi: Osuđena dva lažna veterana OVK, pokrenuta inicijativa za uklanjanje drugih sa liste

Osuđena osmorica lažnih veterana OVK u Peći

Koha: Tomor Morina na listi „lažnih veterana“

Saslušanje u predmetu „lažni veterani“ odloženo za 14. mart

Sud u Prištini odbacio zahtev tužilaštva o suspenziji penzija u slučaju „lažni veterani“

Bura sa listom lažnih veterana OVK: Objavljena imena i lični podaci preko 20000 osoba. REAKCIJE

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: OVK Vašingtonu prijavila 15.000 boraca. Zapanjujuće da broj poraste 20 godina nakon konflikta

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Kosovski specijalni tužilac podneo ostavku zbog pretnji

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

20:00 – Pušten Molićaj i već se oglasio

Lider PSD, Dardan Molićaj pušten je večeras, i već se oglasio. Svoje hapšenje opisao je kao nezakonito. „Pušten sam posle 2-3 sata jer nisu mogli da me zadrže kada su i nalog za hapšenje i hapšenje bili nezakoniti“, rekao je Molićaj u svom odgovoru, javljaju kosovski mediji.

„Ne postoji drugi oblik autoritarne brutalnosti koji pokušava da suzbije stvarnu opoziciju silom. Temelji Kurtijeve vlade su poljuljani, samim tim i ove nezakonite policijske radnje“, rekao je lider PSD-a, prenosi Kallxo. Opširnije u posebnoj vesti

Dardan Molićaj (Molliqaj) i Fatos Sahiti iz PSD optuženi su za fizički obračun između njih i poslanika Samoopredeljenja, nakon televizijske debate 2019. Pošto su bili odsutni sa ročišta u sredu, suđenje nije započelo za ovaj slučaj, te je sud izdao nalog za hapšenje Molićaja i Sahita.

17:30 – Uhapšen Dardan Molićaj

Kosovska policija uhapsila je lidera Socijaldemokratske partije Dardana Molićaja (Molliqaj). Njegovo hapšenje usledilo je nakon što je prekinuta sednica Skupštine Kosova. On je bio na protestu „veterana OVK“, javljaju mediji u Prištini.

Nakon hapšenja Dardana Molićaja, lisice su stavljene i još jednom članu PSD – Frašeru Krasnićiju (Frasher Krasniqi) i Zđimu Hiseniju (Zgjim Hyseni).

Sva trojica su uhapšeni nakon što je prekinuta sednica Skupštine Kosova.

17:00 – Pokušaj proboja policijskog kordona i upad u kosovsku skupštinu

Grupa demonstranata pokušala je da uđe u kosovsku skupštinu tokom protesta „veterana OVK“ koji traje od jutra. Kosovski mediji javljaju da je vršilac dužnosti predsednika ove organizacije Faton Kljinaku demonstrante „preklinjao“ da se umire.

Na više snimaka vidi se kako učesnici protesta pokušavaju da probiju policijski kordon guranjem.

„Neki veterani, dok pokušavaju da uđu unutra, čuju se kako pevaju pesme posvećene Oslobodilačkoj vojsci Kosova“, javlja Kallxo.

Protest se održava paralelno sa sednicom kosovske skupštine koja je ponovo prekinuta. Jedna od tema je nacrt zakona koji bi omogućio građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta.

Protest se održava zbog toga što je juče u načelu usvojen Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, a koji izuzima „kategorije boraca“ iz povećanja, zbog čega se i protestuje čitav dan u Prištini.

Bivšim pripadnicima OVK su se u međuvremenu pridružili i demonstranti iz sindikata KEK-a.

14.45 – Sednica kosovskog parlamenta nastavljena je u međuvremenu, kada se i poslanicima obratio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

Kazao je da je njegova vlada zahvalna bivšim pripadnicima „OVK“ zbog „doprinosa slobodi“. Sa druge strane, još jednom je naveo da se na spiskovima bivših pripadnika OVK nalazi veći broj ljudi nego što ih je zapravo bilo.

„Veterani treba da imaju nadoknadu, zahvalnost veću od minimalca, ali realan broj. Ali moramo doći do pravog broja. Spreman sam da sarađujem“, rekao je on.

Kosovski premijer je ujedno saopštio da je spreman da sa njima razgovara u petak, odnosno da otkaže učešće na Prespanskom forumu koji se tada održava.

Za to vreme, bivši pripadnici „OVK“ poručuju ispred skupštine da čekaju poziv kosovskog premijera, kako bi pronašli rešenje za njihove zahteve.

Nakon što je sednica nastavljena, poručili su da žele da se sa njim sastanu danas, a ne u petak, kako je Kurti predložio.

Oni su, prenose prištinski mediji, upozorili da će ući u skupštinu ukoliko Kurti odbije njihov predlog.

Poslanici PDK su u međuvremenu još jednom blokirali govornicu, navodeći da bez sastanka sa veteranima „neće biti normalnih sednica“, javljaju prištinski mediji.

Tada je predsednik kosovskog parlamenta odlučio ponovo da prekine zasedanje parlamenta na sat vremena, a kako bi se, tvrdi, pronašao kompromis.

12.32 – Više stotina građana, među kojima i nekadašnji pripadnici OVK, kako je prethodno i najavljeno, protestuje danas ispred kosovske skupštine zbog toga što je juče u načelu usvojen Nacrt zakona o minimalnoj zaradi, a koji izuzima „kategorije boraca“ iz povećanja. Prema pisanju medija, ispred skupštine je jutros postavljen kordon policije koji su okupljeni potom razbili kako bi ušli u dvorište. Bivši pripadnicima OVK su se u međuvremenu pridružili i demonstranti iz sindikata KEK-a.

Protest koji je najavila upravo organizacija bivših pripadnika „OVK“, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog izuzimanja „kategorije boraca“ iz povećanja minimalne zarade, počeo je jutros u 9 časova.

Demonstranti su u nekoliko navrata, uz uzvike „OVK“ pokušavali da razbiju kordon policije i uđu u dvorište skupštine, u čemu su naposletku i uspeli, a pojedini mediji izvestili su i da se na licu mesta čula eksplozija.

Kako navodi Gazeta Express, protestu prisustvuje i lider PSD-a, Dardan Molićaj, odakle je poručio da je „ovo kršenje prava i rat protiv boraca“, te da je vlada dala stotine miliona KEDS-u.

„Mi plaćamo struju Srbima na Severu i sada raspravljamo da li je to u redu ili ne“, kazao je on, a prenosi Gazeta Express.

Prema navodima prištinskih medija, Molićaj se nalazi na poternici zbog nepojavljivanja na sudu.

Iz mase okupljenih čuli su se uzvici „Dole Aljbin Kurti, dole Vjosa Osmani“, a pojedini su istakli i zastavu OVK, te poručili da su spremni da ostanu ispred skupštine „danonoćno“.

Takođe, u 10.30 časova, počela je sednica kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se raspravlja o Nacrtu zakona koji bi omogućio građanima povlačenje 30 odsto sredstava iz Trusta.

Sednica je, međutim, odložena jer su poslanici opozicije izašli ispred govornice, i onemogućili njen nastavak, a poslanik PDK Abeljard Tahiri uklonio je i mikrofon, tražeči ujedno da se vlada pozabavi „pitanjem veterana“, prenose prištinski mediji.

Predsednik skupštine, Gljauk (Glauk) Konjufca je, kako prenosi prištinska Koha, pozvao šefove poslaničkih grupa na sastanak da „se konsultuju o nastaloj situaciji“.

Nastavak sednice najavljen je za 13 časova.

Sa druge strane, ispred skupštine gde je protest i dalje u toku, vršilac dužnosti predsednika Udruženja bivših pripadnika „OVK“, Faton Kljinaku, poručio je da će okupljeni ostati mirni, te da oni nisu izašli da bi se sukobljavali sa policijom.

U međuvremenu Kancelarija Evropske unije na Kosovu takođe je pozvala demonstrante da se suzdrže od nasilja i da sarađuju sa policijom u cilju održavanja javnog reda.

„Pravo na mirno okupljanje je zagarantovano međunarodnim i kosovskim zakonom. Priznajući pravo na protest, pozivamo sve demonstrante na Kosovu danas da se uzdrže od bilo kakvog oblika nasilja i sarađuju sa policijom u održavanju javnog reda i mira, dok se njihov glas čuje“, naveli su na Tviteru.

„Pratimo sednicu, videli smo da je blokirana. Ako Kurti misli da će nas položiti na zemlju, greši, jer nećemo odustati od svojih zahteva“, poručio je Kljinaku, prenosi Koha.

On je pozvao i one koji se protive Nacrtu zakona o povlačenju sredstava iz Trusta da se pridruže protestu.

Pozivu su se odazvali članovi sindikata KEK-a.

Učesnici protesta  su na današnjem protestu zahtevali povlačenje Zakona o minimalnoj zaradi i upozorili da će, ukoliko zakon stupi na snagu, isti uputiti Ustavnom sudu na ocenu ustavnosti, javlja prištinska Koha.

Oni su protestovali i pre deset dana ispred Skupštine Kosova, tražeći isto – da se „boračke penzije“ unesu u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi.

Ovim nacrtom zakona predviđeno je povećanje minimalne zarade na 264 evra bruto, ali se povećanje ne odnosi i na nekadašnje pripadnike OVK. Ranije je „boračka penzija“ bila vezana za minimalnu platu.

Iz kosovske vlade, međutim, tvrde da je podela između penzije i minimalne zarade napravljena pre pet godina.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.