FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Posle Kancelarije EU na Kosovu u vezi sa slučajem tužioca Eljeza Bljakaja, oglasio se i Fond za humanitarno pravo. Oni su izneli i nove detalje u vezi sa reakcijom kosovskog premijera, Ramuša Haradinaja, nakon što je ovaj tužilac, koji je istraživao slučaj lažnih veterana takozvane Oslobodilačke vojske, podneo ostavku zbog, po sopstvenom priznanju, pretnji. „Fićfirić“ i „lopov kokošaka“ – termini su kojima je Haradinaj nazvao Bljakaja. FHP Kosovo traži od Haradinaja da povuče svoju izjavu, te javno se izvini Bljakaju i celom tužilačkom sistemu. U protivnom, traže od poslanika kosovske Skupštine da pokrenu predlog za izglasavanje nepoverenja vladi.

„Bez obzira na odluku Bljakaja da se povuče sa svoje funkcije zbog pretnji koje je dobio nakon istrage u predmetu lažnih vojnih veteran, nazvati jednog tužioca ‘lopovom kokošaka’ i ‘fićfirićem’ predstavlja, od proglašenja nezavisnosti, najtežu uvredu koju je jedan od najviših državnih funkcionera Kosova uputio na račun pripadnika tužilačkog sistema. Štaviše, ocenivši da ‘ljudi koji su bili u Blacu ili Stankovcu tokom rata na Kosovu nemaju pravo da broje veterane u regionu Dukađinija’, on je izvršio direktan politički uticaj na tužilaštvo,“ navode iz ovog fonda.

Dodaju da ovo predstavlja presedan koji, ako se ne bude reagovalo i ukoliko izjava ne bude povučena, otvara vrata za „dalje direktno mešanje i pritisak na tužilački sistem“.

FHP dalje ocenjuje da je Premijer Kosova svojom izjavom „učinio medveđu uslugu naporima da se na Kosovu izgradi efikasan i nezavisan sistem za vladavinu prava“:

„Tamo gde politički funkcioneri uzimaju sebi za pravo da omalovažavaju i vređaju državne pravosudne funkcionere, nema vladavine prava, već je na delu vladavina moćnih političara.“

Povezani članci:

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.