Osuđena osmorica lažnih veterana OVK u Peći

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nevezano za slučaj protiv Agima Čekua (Agim Çeku), Rustema Beriše (Rrustem Berisha) i drugih, Tužilaštvo u Peći na kraju je podiglo desetine optužnica, a sud je sudio u slučajevima lažnih veterana.

Nekoliko od optuženih od strane Tužilaštva u Peći priznali su krivicu i zatim su njima izrečene uglavnom uslovne kazne zatvora i novčane kazne, izveštava KTV.

Po prvi put su četvorici lažnih veterana izrečene i dopunske kazne, obavezujući ih da vrate sredstva dobijena na osnovu penzije veterana OVK.

Tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći, Ljumturije Vučetaj (Lumturije Vuçetaj), koji istražuje liste veterana iz zone Dukađini (Metohija), kaže da je do septembra ove godine podignuto 38 optužnica.

Ehat Miftaraj iz Kosovskog instituta pravde, kaže da optužnice protiv lažnih veterana i presude dokazuju namerno napumpavanje liste veterana.

Organizacija Veterana OVK poziva da se svi lažni veterani uklone sa liste veterana.

Osnovno tužilaštvo u Peći istražuje preko 7.800 prijava veterana iz zone Dukađini (Metohija).Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.