Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Elez-Blakaj-Foto-Twitter-BlakajElez
Foto Twitter: Elez Blakaj

Nakon za javnost – iznenadne ostavke prošle nedelje i objašnjenja da je to učinjeno zbog pretnji, bivši tužilac Specijalnog tužilaštva Kosova Eljez Bljakaj objavio je na svom Fejsbuk nalogu da je njegova ostavka protest i poruka i naveo da je bio izložen pretnjama zbog rada na istrazi o lažnim veteranima bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Bljakajev nadređeni, Rešat Milaku, međutim, tvrdi da je optužnica na kojoj je radio – o preko 19.000 lažnih veterana – nepotpuna, a da je Bljakaj posao na pustio zbog poslovne ponude u Americi. A u reakcijama na Bljakajevu objavu građanska inicijativa „Protestuj“ najavila je protest u sredu. Ista inicijativa protestovala je i kada je afera „Pronto“ obelodanjena u kosovskoj javnosti. „Sada je jasno, tužilaštvo je u službi politike. Čak iako postoji tužilac, kao što je Eljez Bljakaj, koji ima volju da se bori protiv korupcije, njega će da zaustave glavni tužilac Aleksandar Ljumezi i premijer Ramuš Haradinaj“ – naveli su u najavi protesta. Zatražili su Ljumezijevu smenu i uvođenje procesa provere u pravosuđu.

Bljakaj je danas javnost obavestio da je dobijao poruke sadržaja – „vodi računa gde si ušao“, „vodi računa jer dovodiš pod sumnju vrednosti rata“, kao i pitanja „zašto žališ državne pare, da ih ne uzimaju od tebe“.

Nije imao kome da prijavi pretnje: Ljumezi tražio da odgovara što je na ispitivanje pozvao Kadrija Veseljija

Naveo je da nije imao kome da prijavi te pretnje i spomenuo je i predsednika kosovskog parlamenta, Kadrija Veseljija i kosovskog tužioca, Aleksandra Ljumezija.

„U toku istrage Ljumezi me hitno zvao u svoju kancelariju i od mene zatražio odgovornost što sam na ispitivanje pozvao Kadrija Veseljija (kao svedoka), obrazlažući to time da ‘oni imaju imunitet, ne treba ih zvati’, iako je Ustavni sud Kosova jasno rekao da nikada, nikome ni u kakvim okolnostima ili svojstvu nije dat imunitet kada se radi o krivičnim delima,“ napisao je Bljakaj.

Od Bljakaja traženo da ministra KBS skloni sa optužnice

Bljakaj je takođe optužio predsedavajućeg Tužilačkog veća Bljerima Isufija da je insistirao da ministra Kosovskih snaga bezbednosni, Rustema Berišu, ukloni iz optužnice.

„Takođe mi je žao zbog g. Bljerima Isufija za kojeg sam imao poštovanje, ali ja jednostavno hoću da naglasim da su dokazi ti koji mi nisu dopustili da uklonim Rustema Berišu iz optužnice, uprkos njegovom insistiranju!“ – napisao je takođe Bljakaj.

Ljumezi pretio zbog afere Pronto, pretio i šef specijalnog tužilaštva Kosova

Po rečima Bljakaja, Ljumezi mu je zapretio da će biti poslat na disciplinsku komisiju ako ne bude ponovo razmotrio optužnicu o slučaju „Pronto“ koja je dostavljena sudu i u kojoj su optuženi visoki zvaničnici Demokratske partije Kosova.

„Rekao sam mu da slobodno mene pošalje prvog, jer mi to nije problem,“ napisao je Bljakaj.

On je dodao da je takvo ponašanje prema njemu imao i šef specijalnog tužilaštva Kosova Rešat Milaku, kada je zatražio povlačenje ili ponovno razmatranje optužnice u slučaju „Pronto“ koja je već bila dostavljena sudu i podigao glas na specijalnog tužioca Drite Hajdari i tužioca Ljulzima Suljejmanija.

Povezani članci:

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

„Od tog trenutka sam u potpunosti shvatio ko je naš državni tužilac Aleksander Ljumezi. Posle ovog sastanka sam se vratio u Specijalno tužilaštvo i sa gospodinom Milaku se dogovorio da o toku istrage o veteranima uopšte ne informišemo Ljumezija,“ objasnio je Bljakaj.

Uprkos tim namerama, Bljakaj navodi da je Ljumezi bio informisan o istrazi i optužnici, a da je Rešat Milaku držao optužnicu koja je bila potpisana sa svim dokazima i spisima da ne bi bila dostavljena sudu.

Tužioci koji ne poznaju procedure i zakon

On je napisao da iako je imao volju da predstavi probleme unutar tužilaštva, to je bilo nemoguće, jer je taj sistem „u rukama određenog broja tužilaca koji ne poznaju procedure i zakon“.

Milaku: Bljakaj ni kukavica ni heroj, optužnica nepotpuna

Međutim, Bljakajev nadređeni, šef Specijalnog tužilaštva Kosova Rešat Milaku na danas održanoj konferenciji za medije tvrdio je da je Bljakaj posao napustio zbog poslovne ponude u Americi.

On je ocenio i da optužnica u slučaju 19.000 lažnih veterana bivše OVK nepotpuna, navodeći da je to razlog što ona ni posle više od mesec dana od podizanja nije dostavljena sudu.

Milaku je kazao i da će optužnica, kada bude kompletirana i da bude dostavljena Osnovnom sudu u Prištini, preneo je RTK2 detalje sa današnje konferencije.

„Bljakaj je došao kod mene i rekao da hoće da se konsultuje o jednom porodičnom pitanju, kao i da mu je ponuđen dobar posao u Americi. Rekao sam mu da mi je žao ako ide, pritom, ne govoreći mu da ide, ili da ne ide,“ kazao je Milaku.

Milaku je istakao i da od Bljakaja nikada nije čuo da mu je neko pretio zbog slučajeva na kojima je radio, kao i da on nije bio ni heroj, ni kukavica već samo posvećen poslu koji radi.

„Eljez je bio jedan od najboljih tužioca, a slučajevi na kojima je radio su mu oduzimali mnogo vremena. Međutim, nikada nije rekao da mu je neko pretio. Ukoliko mu je neko pretio, trebalo je da to i meni kaže,“ naveo je takođe Milaku.

Kosovski mediji ranije su preneli da je Bljakaj podneo ostavku zbog pretnji. Kao specijalni tužilac Bljakaj je radio na slučaju manipulacije listama veterana OVK, kao i na nekoliko slučajeva koji su bili povezani sa terorizmom. „Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu,“ poručio je ambasador SAD-a u Prištini, Greg Delavi, u reakciji nakon Bljakajeve ostavke.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.