Sud u Prištini odbacio zahtev tužilaštva o suspenziji penzija u slučaju „lažni veterani“

Osnovni sud u Prištini odbacio je zahtev Specijalnog tužilaštva Kosova kojim se traži suspenzija penzija za više od 19.000 ljudi u slučaju „lažni veterani“ do okončanja krivičnog postupka, prenose kosovski mediji. Udruženje ratnih veterana OVK pozdravilo je ovu odluku.

Ovim isplatama budžet Kosova oštećen je u iznosu od 68.153.333.14 evra, prenose kosovski mediji.

U obrazloženju odluke suda, kako je preneo KTV, imeđu ostalog, navodi se da predlog za privremenu meru nije protiv optuženih, već je protiv Ministarstva za rad i socijalnu zaštitu (MRSZ).

Ove navode potvrdio je advokat Agima Čekua, Ram Gaši.

„Istina je, danas je sud doneo odluku, to je tačno. Zahtev Specijalnog tužilaštva za suspenziju penzija odbijen je“, rekao je Gaši za Insajderi.

Kosovo od sredine avgusta prošle godine potresa skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji.

12 optuženih članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“ su:

Rustem Beriša, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, Agim Čeku, zamenik ministra KBS, Nuredin Ljuštaku, zamenik gradonačelnika opštine Srbica, bivši poslanik u Skupštini Kosova (2014-2017), Sadik Haljitjaha, bivši komandant Operativne zone Paštrik i član vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa ratnih veterana, Škumbim Demaljiaj, poslanik AAK u Skupštini Kosova, Faik Fazljiu, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari, Ćelje Gaši, Šukri Buja, bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja, Ahmet Daku i Smalj Eljezaj, predsednik udruženja ratnih veterana OVK.

Bljakaj je jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova vladine Komisije, među kojima je i tadašnji ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša, kao i njegov zamenik, Agim Čeku, zbog priznavanja i verifikacije statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“ za preko 19.000 osoba za koje se sumnja da su „lažni veterani“.

U optužnici se navodi da su osumnjičeni, u svojstvu službenih lica, namerno prekoračili nadležnosti kako bi omogućili drugim licima da ilegalno profitiraju u kontinuitetu na štetu budžeta Kosova.

Podizanje ove optužnice u javnosti je izazvalo podeljena mišljenja.

Jedan od najvećih protivnika Bljakajeve optužnice, protiv članova ove komisije, a čiji su članovi iz redova Alijanse za budućnost Kosova i Demokratske partije Kosova, kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, nazivao je ovog tužioca „fićfirićem“ i „kradljivcem kokošaka“. Bivši pripadnici OVK iz operativne ratne zone Dukađini (Metohija) kojom je komandovao upravo Haradinaj, zahtevali su još septembra 2018. od kosovskog tužilaštva da u roku od deset dana povuče optužnicu.

Sa druge strane, EU i međunarodna zajednica pozivale su sve da se uzdrže od bilo kakvih napada na vladavinu prava, „uključujući i lične i klevetničke komentare protiv pojedinih tužilaca ili sudija“.

O slučaju „lažni veterani čitajte u ostalim vestima:

Saslušanje u predmetu „lažni veterani“ odloženo za 14. mart

Bura sa listom lažnih veterana OVK: Objavljena imena i lični podaci preko 20000 osoba. REAKCIJE

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: OVK Vašingtonu prijavila 15.000 boraca. Zapanjujuće da broj poraste 20 godina nakon konflikta

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Kosovski specijalni tužilac podneo ostavku zbog pretnji

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Mi vam plaćamo osnovne projekte, a vi lažne veterane

O slučaju „lažni veterani“ nedavno je govorio ambasador Švajcarske Žan Uber Lebe (Jean-Hubert Lebet) koji je „oštro kritikovao“ kosovske političare na inauguraciji projekta vodosnabdevanja u Srbici.

Naveo je da se javni novac treba pažljivo trošiti i istakao primer lažnih veterana kao negativan. Ukazao je da „nema logike“ da Kosovo plaća „lažne veterane“, a da druge vlade ulažu u projekte koji su od suštinske važnosti za građane na Kosovu.

Njegove kolege – ambasadori Nemačke, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država u Prištini, podržali su švajcarskog ambasadora i izjavili da dele ovo mišljenje.

Njegova izjava naišla je na reakcije u kosovskoj javnosti.

Zamenik predsedavajućeg Organizacije ratnih veterana OVK, Nasim Haradinaj, izjavio je da „je to njegov politički gaf“, prenosi Gazeta Express.

Potpredsednik Alijanse za budućnost Kosova i ministar infrastrukture u Vladi Ramuša Haradinaja, Palj Ljekaj, kako su preneli kosovski mediji, izjavio je da bi, kada bi se on pitao, odmah naredio odlazak ambasadora sa Kosova. U međuvremenu, sastao se sa švajcarskim ambasadorom i objasnio mu kako je njegova izjava izvučena iz konteksta, te kako nije izjavio da bi on naredio odlazak ambasadora sa Kosova, prenela je Koha.



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.