Koha: Tomor Morina na listi „lažnih veterana“

Tomor Morina
Foto: Koha

Tomor Morina, bivši pripadnik „OVK“ koji je krajem jula uhapšen u Severnoj Makedoniji po INTERPOL-ovoj poternici Srbije, a potom oslobođen nakon što je skopski krivični sud ocenio da zahtev Srbije za ekstradiciju Morine nije osnovan, nalazi se na listi lažnih veterana, prenosi Koha.

Kosovo je sredinom avgusta prošle godine potresao skandal u vezi sa korupcijom u slučaju dodeljivanja penzija „veteranima OVK“. Tada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj (Elez Blakaj) objavio da je prikupio listu od 19.000 „lažnih veterana“, odnosno osoba koje ne ispunjavaju kriterijume za tu penziju. Zbog pretnji nakon te objave, Bljakaj je  podneo ostavku na tu funkciju, a kasnije je i podignuta optužnica protiv 12 optuženih članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“.

12 optuženih članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“ su:

Rustem Beriša, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, Agim Čeku, zamenik ministra KBS, Nuredin Ljuštaku, zamenik gradonačelnika opštine Srbica, bivši poslanik u Skupštini Kosova (2014-2017), Sadik Haljitjaha, bivši komandant Operativne zone Paštrik i član vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa ratnih veterana, Škumbim Demaljiaj, poslanik AAK u Skupštini Kosova, Faik Fazljiu, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari, Ćelje Gaši, Šukri Buja, bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja, Ahmet Daku i Smalj Eljezaj, predsednik udruženja ratnih veterana OVK.

Jedna od 19.000 hiljada osoba čija penzija je oštetila budžet Kosova u iznosu od 68.153.333.14 evra je i Tomor Morina, navodi prištinska Koha. Sam Morina za ovaj dnevni list kaže da ne zna kako se to desilo. Saglasan je da su liste „naduvane“ i smatra da komandanti OVK koji su to učinili treba da odgovaraju.

„Ne znam zašto sam na listi lažnih veterana, ali za naduvavanje lista, nije u redu, ako neko nije bio u ratu, nije bio, ili ako je bio u ratu jedan dan ili nedelju dana, bio je u ratu, jer kad odeš u rat – ubiju te za jedan sat ili minut. Ali naduvavanja listi ima, to je štetno za same ratnike, jer kada se naduva lista, i prihodi onih koji su lošeg socijalnog stanja, vi znate posle rata je bili puno samoubistava vojnika OVK, to se dogodilo jer se oni nisu uključili po političkim partijama, nisu imali izlaz, živeli su na loš način, bili su zapostavljeni, od svih vlada. Trebalo je da se više uradi za ratne veterane, da ublaže siromaštvo“, kaže on za Kohu.

Srpski ali i kosovski mediji pažljivo su pratili slučaj Morine koji je, nakon što mu je u julu određen ekstradicioni pritvor, oslobođen 14. avgusta. Procedura pred makedonskim sudovima trajala je nešto manje od mesec dana, a trenutno se, nakon odluke Krivičnog suda, a potom i potvrde odluke od strane Vrhovnog suda Severne Makedonije, čeka na konačnu odluku makedonskog Ministarstva pravde kojem je Srbije predala zahtev za ekstradiciju.

Do okončanja procedure, Morini je oduzet britanski pasoš. Morina živi u Londonu, a kao pripadnik OVK bio je aktivan u zoni „Dukađin“.

Prema njegovim rečima, optužnica protiv njega je podignuta zbog „ubijanja mnogo ljudi i spaljivanja kuće pre dvadeset godina“, prenosi Koha.

Pročitajte još:

Kosovski mediji: Morina u Đakovici dočekan kao heroj

Tomor Morina pušten iz pritvora u Skoplju, oduzet mu pasoš

Vrhovni sud potvrdio da Morina neće biti izručen Srbiji

Morina ostaje u pritvoru do odluke Vrhovnog suda Severne Makedonije

Tomor Morina sutra na Kosovu?

Beograd traži izručenje a Priština puštanje na slobodu bivšeg pripadnika OVK

Mediji: Tužilaštvo u Skoplju odbilo žalbu na odluku o pritvoru Morini, Srbija uputila molbu za izručenje

Tomoru Morini određen pritvor; Pacoli: Nećemo dozvoliti izručenja naših građana Srbiji

U Severnoj Makedoniji uhapšen bivši pripadnik „OVK“ po srpskoj poterniciPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.