U načelu izglasan Nacrt zakona o minimalnoj zaradi

FOTO: Printscreen/Kallxo

Vest je ažurirana

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su u načelu u utorak Zakon o minimalnoj zaradi.

Za usvajanje je glasalo 68 poslanika, a bilo je 6 uzdržanih.

Iz manjinskih zajednica, poslanici Srpske liste glasali su za, dok su bili uzdržani poslanici iz multietničke grupe.

O ovom zakonu se u poslednje vreme dosta raspravljalo, a organizovan je čak i protest posleratnih organizacija, jer boračke penzije nisu bile uvrštene u zakon.

PDK je bojkotovao ovu sednicu sa obrazloženjem da se njime čini nepravda prema veteranima.

Vršilac dužnosti predsednika Udruženja veterana OVK, Faton Kljinaku (Klinaku), upozorio je u ponedeljak poslanike na posledice ukoliko glasaju za ovaj zakon, ne navodeći kakve bi to mogle biti, a pozvao je veterane da budu u pripravnosti.

Prošlog ponedeljka, veterani su protestovali ispred Skupštine Kosova, tražeći da se boračke penzije unesu u Nacrt zakona o minimalnoj zaradi. Nacrt zakona nije prošao zbog nedostatka kvoruma u Skupštini, a očekivalo se da će biti izglasan ovog utorka.

KoSSev: Tokom sednice je, kako su preneli prištinski mediji, u dvorištu zgrade Skupštine primećeno prisustvo pripadnika Specijalne jedinice Kosovske policije. U međuvremenu, Udruženje veterana OVK najavilo  je nove proteste u četvrtak 16.jun.

Nacrtom Zakona o minimalnoj zaradi nisu obuhvaćeni veterani. Ranije je boračka penzija bila vezana za minimalnu platu. Vlada kaže da je podela između penzije i minimalne zarade napravljena pre pet godina.

Nacrt zakona predviđa da se minimalna zarada poveća na 264 evra bruto.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.