Za Dardanom Molićajem raspisana poternica

Dardan Molićaj
FOTO: Dardan Molićaj/Fejsbuk profil

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Pošto su Dardan Molićaj (Molliqaj), predsednik Socijaldemokratske partije (PSD), i drugi optuženi, Fatos Sahiti, bili odsutni sa ročišta u sredu, suđenje ponovo nije počelo za slučaj u kome se terete za fizički obračun između njih i poslanika Samoopredeljenja, nakon televizijske debate 2019. Sud je izdao nalog za hapšenje Molićaja i Sahita.

Sa saslušanja je izostao i oštećeni Haki Abazi, za koga je sudija Vljora Pacoli-Redžepi (Vlora Pacolli-Rexhepi) rekla da je sudu stigao podnesak kojim je saopštio da je angažovan u inostranstvu.

Raspravi je prisustvovao Abazijev advokat Sadije Mjekići (Mjekiqi), prenosi „Zakletva za pravdu“.

Povodom izostanka optuženog Molićaja, sudija Pacoli-Redžepi je rekla da je sud, nakon što je primio izveštaj kosovske policije da nije dostupan na adresi koju je dao sudu, 1. juna izdao nalog za hapšenje za njim, koji će ostati aktivan godinu dana.

U ovim okolnostima ročište je odloženo na neodređeno vreme.

Sudija Pacoli-Redžepi saopštila je da za optuženim Dardanom Molićajem ostaje aktivna poternica, kako bi on nakon hapšenja mogao da bude izveden pred sud.

Dok je za optuženog Sahitija, sudija rekla da su izdali naredbu za privođenje pod prinudom na ovu sednicu, dodala je da je od strane Kosovske policije dobijen jedan službeni izveštaj da je istog izvršena provera adrese.

Međutim nisu mogli da obezbede tačnu adresu.

Ova izjava je, prema oceni sudije Pacoli – Redžepi, u suprotnosti sa izjavom prema dostavnici dostavljenoj poštom 28. aprila 2022. za pripremno ročište od 1. juna, gde je konstatovano da odbija da prihvati poziv.

Dok je sada, prema rečima sudije, nalaz policije da je adresa istog nepoznata.

Zbog toga se za optuženim Sahitijem izdaje nalog za hapšenje i privođenje sudu u bilo koje vreme.

Naredno ročište biće nastavljeno u bilo kom trenutku nakon sprovođenja sudskih naloga za hapšenje.

Ročište zakazano za 1. jun je propalo jer policija nije sprovela sudski nalog da na ročište dovede Dardana Molićaja.

Inače, prema optužnici Osnovnog tužilaštva u Prištini, podignutoj 18. februara 2020. godine, okrivljeni Dardan Molićaj i Fatos Sahiti optuženi su za saizvršilaštvo u krivičnom delu „Napad“.

U optužnici se navodi da su 11. septembra 2019. godine, oko 22:00 časa u Kosovu Polju, na Koledžu „AAB”, navedeni okrivljeni nakon završetka debate u emisiji „Presing” studija televizije T7, u kojoj su gostovali Endrit Šalja, Redžep Hoti, Haki Abazi i Dardan Molićaj, čim su ušli u hodnik AAB koledža, okrivljeni Molićaj je prvobitno pozvao oštećenog Hakija da „stane ovde da ispriča šta je hteo da kaže u debati“, koji je bio ispred njih u hodniku izlazeći u društvu Redžepa Hotija.

Dalje, u optužnici se navodi da je, čim je prišao okrivljenom Molićaj, uz upotrebu sile, napao oštećenog Hakija Abazija tako što ga je prvo uhvatio za ruke, a zatim ga udario pesnicom u lice i udario nogom.

Prema optužnici, ovom napadu se pridružio i okrivljeni Sahiti, koji je udario šakom oštećenog sve dok oštećeni nije krenuo da beži prema studiju televizije T7 , uplašen, i pozvao policiju.

Ovim se Molićaj i Sahiti terete da su izvršili krivično delo Napad iz člana 184. stav 1. u vezi sa članom 31. Krivičnog zakonika, delo za koje je propisana novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.

Povezane vesti:

Dardan Molićaj pušten iz pritvora

Policija saopštila da su pozvali Molićaja da se dobrovoljno javi u policiju ali on ignorisao

Stižu osude hapšenja Molićaja: Politička osveta, pravosuđe stavljeno u Kurtijevu službu

Uhapšen Dardan Molićaj, medijski navodi da je uhapšen pred ulazak u TV studioPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.