Saslušanje u predmetu „lažni veterani“ odloženo za 14. mart

UCK

Prvo saslušanje u predmetu „lažni veterani“ odloženo je za 14. mart. Sudija Nuše Meta izjavila je da je do odlaganja došlo zbog „neispunjenosti zakonskih uslova“, preneli su kosovski mediji. Naime, među 12 optuženih su i ministar Kosovskih snaga bezbednosti, Rustem Beriša, kao i njegov zamenik, Agim Čeku, zbog čijeg odsustva je današnje saslušanje odloženo, prenosi Radio Slobodna Evropa. Kosovo od sredine avgusta potresa skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji. Bljakaj je jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova vladine Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“, „invalida“, „veterana“, „člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“, zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje. 

Današnje prvo saslušanje pred sudom nije održano zbog, kako je navela sudija Nuše Meta, „neispunjenosti zakonskih uslova“, preneli su kosovski mediji.

Od 12 optuženih, dvojica se nisu odazvali pozivu suda. Prisutni nisu bili Rustem Beriša, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, kao ni Smajl Elezaj, predsednik Udruženja ratnih veterana OVK.

Sudija Nuše Meta (Nushe Meta) izjavila je da je ministar KBS-a, Rustem Beriša obavestio sud o svom nedolasku zbog, kako je navela „drugih važnih obaveza“, prenosi Insajderi.

Jedan od optuženih, Šukri Buja (Shukri Buja) izjavio je danas da bi pored 12 optuženih trebalo da budu i komandant KBS-a, Rahman Rama, bivši komandant OVK, Sami Ljuštaku i tadašnji premijer, a danas predsednik Kosova, Hašim Tači.

„To je jedan više politički proces, nego nešto istinito. Nijedna institucija nije proglasila
nekoga lažnim veteranom. Banalno je da se kaže da su lažni veterani. Vidi se da će potrajati ovaj proces,“ izjavio je Buja koji je današnje saslušanje ocenio kao „dobru orkestraciju, ali da dirigent nije viđen“.

Kosovo od sredine avgusta potresa skandal u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji. Bljakaj je istraživao grupu od 12 članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“ – kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici – bivši pripadnici OVK.

Kosovski specijalni tužilac podneo ostavku zbog pretnji

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Ova Komisija verifikovala je preko 28.000 veterana OVK.

Bljakaj je 11. jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova ove komisije zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje.

Tadašnji ambasador SAD u Prištini, Greg Delavi, u svom obraćanju izneo je podatak da je prema spisima u arhivi u Vašingtonu, OVK svojevremeno prijavila 15.000 pripadnika.

„Zapanjujuće je da je broj korisnika penzija, 20 godina nakon konflikta veći, a ne manji od ovog broja“ – poručio je tada Delavi.

„Svi oni, kao članovi vladine Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova, u svojstvu zvaničnika, namerno su prekoračili svoja ovlašćenja, ne ispunivši svoje službene dužnosti, kako bi imali korist, što je nanelo štetu budžetu Republike Kosovo,“ navodi se u optužnici koju je potpisao tužilac u ovom slučaju.

12 optuženih članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova“ su:

Rustem Beriša, ministar Kosovskih bezbednosnih snaga, Agim Čeku, zamenik ministra KBS, Nuredin Ljuštaku, zamenik gradonačelnika opštine Srbica, bivši poslanik u Skupštini Kosova (2014-2017), Sadik Haljitjaha, bivši komandant Operativne zone Paštrik i član vladine komisije za priznavanje i verifikaciju statusa ratnih veterana, Škumbim Demaljiaj, poslanik AAK u Skupštini Kosova, Faik Fazljiu, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari, Ćelje Gaši, Šukri Buja, bivši komandant OVK za zonu Nerodimlja, Ahmet Daku i Smalj Eljezaj, predsednik udruženja ratnih veterana OVK.

Bivši pripadnici OVK iz operativne ratne zone Dukađini, kojom je tokom rata komandovao aktuelni premijer Ramuš Haradinaj, 27. septembra održali su proteste i dali kosovskom tužilaštvu rok od deset dana da povuče optužnicu.

Zbog navodnog zastrašivanja bivšeg tužioca Bljakaja uhapšena su i dvojica poslanika – Škumbin Demaliaj iz Haradinajeve Alijanse za budućnost Kosova i Miljaim Zeka iz Socijaldemokratske inicijative NISMA.

Osnovni sud u Prištini 9. oktobra vratio je tužilaštvu na pojašnjenje optužnicu, da bi 7. decembra konačna optužnica bila dostavljena sudu.

U optužnici se predlaže da sud preduzme mere kako bi se do kraja krivičnog postupka sprečila isplata penzija osobama koje su se nezakonito našle na verifikovanoj listi boraca OVK.

„Fićfirić“ i „lopov kokošaka“ – termini su kojima je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, nazivao tužioca Bljakaja. Šta se događalo od njegove ostavke i otvorenog pisma, odnosno kakve su još reakcije usledile, čitajte u vestima:

Bura sa listom lažnih veterana OVK: Objavljena imena i lični podaci preko 20000 osoba. REAKCIJE

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na KosovuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.