Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona evra

Komandni lanac za prevaru u ime OVK

Izvor: Koha Ditore (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Trideset i osam miliona, 882 hiljade i 400 evra državni budžet godišnje košta 19.060 „lažnih veterana“, koje je identifikovao specijalni tužilac koji je podneo ostavku pre nekoliko dana, Eljez Bljakaj.

U optužnici, u čiji je posed došao list „Koha Ditore“, koju je već potpisao bivši tužilac Bljakaj, optuženo je 12 osoba. Optužnica na 64 strane podneta je 11. jula 2018. Broj protokola je PPS.nr.12-2018.

Veteran Ramuš Haradinaj ništa ne govori o skandalu sa veteranima

Izvor: Gazeta Express (Deo teksta je izvorno preveden sa albanskog)

Gazeta Express zatražila je danas od Kancelarije premijera komentar Haradinaja o ostavci tužioca kojem je prećeno dok je radio svoj posao, zbog čega je i podneo ostavku.

„Premijer Haradinaj traži od pravosudnih organa u ovom procesu da istraže sve do kraja,“ rekla je za Express portparolka, Donjeta Gaši.


Pročitajte još:

Kosovski specijalni tužilac podneo ostavku zbog pretnji

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Okrivljeni su: Agim Čeku, Nuredin Ljuštaku, Sadik Haljitjaha, Škumbin Demaljiaj, Ćelj Gaši, Šukri Buja,  Ahmet Daku, Rustem Beriša, Faik Fazljiu, Smajlj Eljezaj, Fadilj Šurdaj, Džavit Jašari.

„Svi oni, kao članovi vladine Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa mučenika nacije, invalida, veterana, člana i izgnanika Oslobodilačke vojske Kosova, u svojstvu zvaničnika, namerno su prekoračili svoja ovlašćenja, ne ispunivši svoje službene dužnosti, kako bi im imali korist, što je nanelo štetu budžetu Republike Kosovo,“ navodi se u optužnici koju je potpisao tužilac u ovom slučaju.

Ljumezi: 19.000 osoba nezakonito steklo status veterana; 63 naloga za hapšenje u vezi sa ratnim zločinima ali samo dva tužioca

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Prema rečima državnog tužioca, Aleksandra Ljumezija, 19.000 ljudi je nezakonito steklo status veterana i primalo državne povlastice.

Govoreći u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Ljumezi je rekao da je tužilac koji je podneo ostavku, Eljez Bljakaj, podneo nacrt optužnice protiv nekoliko osoba u ovom slučaju i da ju je podneo Specijalnom tužilaštvu za dodatne sugestije.

Na pitanje da li se tužilaštvo plaši politike, on je rekao da bi „političari trebalo da se plaše tužioca, a ne obrnuto“.

Ljumezi je rekao da je kosovsko tužilaštvo već podnelo 63 naloga za hapšenje u vezi sa ratnim zločinima, čime su se bavila dva tužioca, među kojima je bio i tužilac koji je podneo ostavku – Bljakaj.

Ljumezi je rekao da ne zna kada će Specijalno tužilaštvo sa sedištem u Hagu podneti prve optužnice, a prema njegovim rečima, tužilac i dalje vodi istragu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.