Gazeta Express: Haradinaj ipak kao svedok u slučaju „Veterani“

ramuš haradinaj
FOTO: Telegrafi

Iako je u četvrtak sudsko veće odbilo predloge da se u slučaju „Veterani“ saslušaju kao svedoci Hašim Tači, Ramuš Haradinaj i Isa Mustafa, drugačije je odlučeno na jučerašnjoj sednici, javlja prištinska Gazeta Express.

Na ovoj sednici, odlučeno je da se jedna od tri visoke političke figure na Kosovu sasluša kao svedok u ovom sudskom procesu.

Bivši kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, očekuje se da bude saslušan na narednim sednicama, izveštava „Zakletva za pravdu“ (Betimi për Drejtësi).

To je predložio branilac Škumbina Demiljaja (Shkumbin Demalijaj), advokat Arianit Koci, čiji je predlog usvojen od strane sudskog veća, kojim predsedava sudija Nuše Kuka-Mekaj (Nushe Kuka – Mekaj).

Sledeće ročište zakazano je za 21. februar.

Kosovski mediji juče su javili da je predsednica sudskog veća Nuše Kuka-Mekaj (Nushe Kuka-Mekaj) odbila zahtev odbrane optuženog Fadilja Šurdhaja da kosovski predsednik, Hašim Tači (Hashim Thaci), bivši premijer, Ramuš Haradinaj (Ramush Haradinaj) i lider LDK, Isa Mustafa, budu svedoci u slučaju „Veterani“.

Od sredine avgusta pretprošle godine na Kosovu se pokrenula afera u vezi sa korupcijom kada je specijalni tužilac Eljez Bljakaj podneo ostavku na tu funkciju zbog pretnji. Bljakaj je istraživao grupu od 12 članova Komisije za priznavanje i verifikaciju statusa „mučenika nacije“ – kako se na Kosovu nazivaju invalidi, veterani, članovi i izgnanici – bivši pripadnici OVK.

Bivši kosovski premijer, Agim Čeku, vršilac dužnosti ministra odbrane Rustem Beriša, bivši poslanik, Škumbin Demaljijaj, i devet drugih članova ove komisije optuženi su u slučaju „lažni veterani“ za zloupotrebu službenog položaja.

 

Ova Komisija verifikovala je preko 28.000 veterana OVK.

Bljakaj je 11. jula 2018. podneo optužnicu na 64 strane protiv članova ove komisije zbog verifikacije preko 19.000 lažnih veterana čime je, kako se tvrdi, kosovski budžet oštećen za iznos od blizu 40 miliona evra godišnje.

Ramuš Haradinaj je jedan od najvećih protivnika Bljakajeve optužnice. Tužioca koji je zbog pretnji morao da ode sa Kosova nazivao je „fićfirićem“ i „kradljivcem kokošaka“. Ceo proces potresala je opstrukcija.

Ipak, početkom novembra prošle godine, u Peći je osuđeno već osam veterana na uslovne, novčane i dopunske kazne, sa obavezom da vrate sredstva dobijena na osnovu penzije „veterana OVK“, a potom još dvojica u istom mestu. Takođe, kako su kosovski mediji pisali tada, Osnovno tužilaštvo u Peći istražuje preko 7.800 prijava veterana iz „zone Dukađini“ (Metohija), au međuvremenu neka lica uklonjena su sa ove liste.

Međunarodni predstavnici insistiraju na pravnom epilogu afere.

O slučaju „lažni veterani čitajte u ostalim vestima:

Svedok: 176 pripadnika OVK iz Albanije učestvovalo u ratu, a na listi veterana 3.000

Lajmi: Osuđena dva lažna veterana OVK, pokrenuta inicijativa za uklanjanje drugih sa liste

Osuđena osmorica lažnih veterana OVK u Peći

Koha: Tomor Morina na listi „lažnih veterana“

Saslušanje u predmetu „lažni veterani“ odloženo za 14. mart

Sud u Prištini odbacio zahtev tužilaštva o suspenziji penzija u slučaju „lažni veterani“

Bura sa listom lažnih veterana OVK: Objavljena imena i lični podaci preko 20000 osoba. REAKCIJE

FHP Kosovo: Haradinaj da povuče izjavu o Bljakaju i izvini se ili da poslanici pokrenu izglasavanje nepoverenja vladi

Kancelarija EU posle ostavke Bljakaja: Bez napada na vladavinu prava, obeshrabrujući signali za one koji se bave osetljivim slučajevima

Samoopredeljenje se pridružuje protestu protiv glavnog kosovskog tužioca

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnje

Komandni lanac prevare u ime OVK: 19.000 nezakonitih „veterana“, godišnje koštaju blizu 40 miliona…

Zašto je blokirana optužnica za lažne „veterane“? Okrivljena kompletna komisija za verifikaciju

Delavi: OVK Vašingtonu prijavila 15.000 boraca. Zapanjujuće da broj poraste 20 godina nakon konflikta

Delavi: Žalostan dan za vladavinu prava na Kosovu

Kosovski specijalni tužilac podneo ostavku zbog pretnji

Bivši kosovski tužilac Bljakaj: Nisam imao kome da prijavim pretnjePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.