Dačić: Jednoglasno smo odbacili papir Šolca i Makrona za Kosovo

ivica dačić
FOTO: Tanjug

Francusko-nemački plan polazi od stava da je nezavisnost Kosova već gotova stvar i Srbija to ne može da prihvati, kazao je novi-stari ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

U intervjuu za Večernje Novosti, pozvao se na zaključak sa sednice Saveta za nacionalnu bezbednost o samom predlogu, sa čijim sadržajem  inače javnost nije i dalje upoznata – o tome da je predlog koji su u Beograd letos doneli savetnici francuskog predsednica i nemačkog kancelara – neprihvatljiv i da su svi glasali da se on odbije.

„Ne pruža nam šansu da razgovaramo, jer je osnova iz kojih polazi da je Kosovo nezavisna država za nas neprihvatljiva. A to, da li ćete da priznate ili nećete u formalnom smislu, ali ćete se složiti da Kosovo bude članica UN, za nas je mnogo teško“, rekao je Dačić.

Sa druge strane tvrdi da Srbija sve vreme pokazuje da je konstruktivna strana u dijalogu

„Mi hoćemo da razgovaramo i sve vreme pokazujemo da smo konstruktivni, imamo predloge za kompromis, ali te dogovore ne možemo da pravimo od krova“, kaže.

 

„Moramo da znamo da nikada nećemo dobiti rešenje koje će za nas biti idealno. Ni za Prištinu, ali mene oni ne zanimaju. U prostoru smo u kojem nema idealnih rešenja i gde moramo dobro da merimo šta možemo, a šta ne možemo da prihvatimo, a da to ne ugrozi naše najvažnije interese“.

Na pitanje o sankcijama Rusiji, odgovara da se mora gledati šta je u najboljem interesu Srbije.

„Nikada nisam rekao – živela Rusija. Što se mi ne bismo pridržavali i za drugu ruku ako je pružena? Ali, ne može da bude prva tačka uvedite sankcije Rusiji, a druga primite Kosovo u UN i Savet Evrope. Ko bi to prihvatio“, navodi.

On je naveo i da za Beograd u ovom trenutku nema predloga oko kojih bi moglo da se razmišlja i kaže da treba preispitati stav u vezi sa sankcijama.

„Nemaju političku ponudu, misle da će rešiti finansijama, a ni tu nisu izdašni, a ni povodom članstva u Evropskoj uniji“, rekao je Dačić.

Inače, Novosti su aktuelni trenutak i postavljanje Dačića za ministra u ovom intervju, koji potpisuju Snežana Rovčanin Tomković i Danijela Milinković, opisali na sledeći način:

„U TRENUTКU kada je Srbija između Zapada i Istoka, u vreme kada se kidiše sa nepovoljnim ponudama za Кosovo i Metohiju i preti da će neuvođenje sankcija Rusiji zbog sukoba u Ukrajini Beogradu doneti ekonomsku apokalipsu, na „vruću“ stolicu mesta ministra spoljnih poslova vratio se predsednik SPS Ivica Dačić“.

Na Kosovu je u toku nova kriza sa tablicama. Kosovska vlada donela je odluku o faznoj primeni svoje proletošnje odluke da se na terenu sa vozila uklone preostale srpske tablice gradova na Kosovu. Beograd i Srpska lista se tome protive, potvrđujući da će tablice KM ostati, dok ujedno tvrde da bi pristali i na KS tablice.

Međunarodne diplomate podržavaju odluku kosovske vlasti, uz naznaku da je to deo Briselskog sporazuma, ali od Prištine zahtevaju obustavu svih radnji za narednih 10 meseci. Uprkos tome, prva faza – izdavanja opomena je u toku, zbog čega su policajci regiona Sever sa gradonačelnicima ranije ove nedelje saopštili da neće sprovoditi tu odluku. Komandir policije regiona Sever je potom suspendovan.

Dan kasnije – juče – politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova odlučili su da napuste vladu u Prištini, pravosuđe i sve kosovske institucije na Severu, uključujuči i policiju, čiji je deo pred kamerama skinuo uniforme. Iako je više predstavnika naglasilo da je odluka neopoziva, postavljena su dva uslova Prištini da bi se sve vratilo u pređašnje stanje – da se formira ZSO i povuče odluka o tablicama. Jutros su na sednicama SO četiri opštine koje su održane istovremeno, gradonačelnici i odbornici podneli ostavke.

Zvanični Beograd podržao je odluku Srba sa Severa, dok predstavnici Prištine optužuju Beograd da „primorava“ Srbe da napuštaju institucije. Opozicija na Kosovu takođe optužuje Vučića, ali i kritikuje Kurtija zbog toga što je odbijanjem da posluša međunarodne zvaničnika doprineo ovoj situaciji.

Sa druge strane, iz Evropske unije su kasno sinoć pozvali na poštovanje preuzetih obaveza, odnosno Srbe – da se vrate u kosovske institucije, a Prištinu da odmah produži rok za tablice i krene sa formiranjem ZSO. Reagovali su ujedno OEBS, KFOR, kao i zamenik generalnog sekretara NATO-a, Mirčea Džoana, koji su poručili da prate situaciju, odnosno da su spremni da intervenišu ukoliko bezbednost bude ugrožena.

Pročitajte još:

Gradonačelnici četiri severne opštine i odbornici Srpske liste podneli ostavke

Devenport: Integracija jedan od najvažnijih dobitaka dijaloga, današnja neslaganja ne smeju da ugroze već dogovoreno

KFOR prati situaciju i spreman da interveniše ukoliko se ugrozi bezbednost; Pozivaju na traženje kompromisa

Reakcije PR nakon napuštanja institucija: Optužuju BG da primorava Srbe, a opozicija i Kurtija zbog nesaradnje sa Zapadom

Patrijarh sa Vučićem o Kosovu: Saglasni da, zalažući se za mir, snažno brane vitalne, nacionalne i državne interese

Srpski političari i aktivisti podržali odluku o napuštanju institucija

Kurti pozvao na nenapuštanje institucija: Ja nisam protiv kosovskih Srba, Beograd je protiv mene

KP demantuje medije: Nismo poslali specijalne jedinice na Sever

Zaključci sa sastanka na kojem je odlučeno da se napuste institucije – traži se povlačenje odluke o tablicama, formiranje ZSO

Nakon napuštanja institucija, podeljene i zakačene nove zastave, natpisi „Ovo je Srbija“

Politički i institucionalni predstavnici Srba sa Severa Kosova napuštaju sve kosovske institucijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.