Erdogan sa Osmani: Podržaćemo ulazak Kosova u NATO

Erdogan Osmani
FOTO: Preuzeto sa Koha

Turska će podržati ulazak Kosova u NATO, poručio je danas iz Ankare predsednik ove zemlje, Redžep Tajip Erdogan, na konferenciji za štampu sa kosovskom predsednicom. Podrška Turske stiže u danu kada je Priština pokrenula javnu kampanju za prijem u NATO i za priznanje Kosova od strane onih koji to nisu učinili.

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, boravi u Turskoj. Ona se danas u Ankari sastala sa predsednikom turskog parlamenta i ministrom spoljnih poslova, a u društvu kosovske ministarke spoljnih poslova, Donike Gervale i komandanta KBS-a, Baškima Jašarija.

Razgovarali su o jačanju odnosa Kosova i Turske, a Osmani je zatražila od ove zemlje da bude „glas Kosova“ u međunarodnim organizacijama u kojima je Turska zastupljena, i da „gura napred“ proces članstva Kosova, uključujući i u NATO.

„Ubrzanje našeg članstva u NATO je neophodno da bi se garantovao mir i stabilnost, ne samo na Kosovu, već i na Zapadnom Balkanu u celini“, rekla je Osmani, saopšteno je iz kosovskog predsedništva.

Osmani se u međuvremenu sastala i sa turskim predsednikom, Redžepom Tajipom Erdoganom. Oni su potpisali više sporazuma o saradnji a potom održali konferenciju za štampu.

Kako prenose prištinski mediji, Osmani je i na ovoj konferenciji poručila da se nada da će Turska, kao uticajna zemlja u NATO-u, pomoći u procesu članstva Kosova.

„Situacija u Ukrajini pokazala je potrebu da Kosovo uđe u NATO, u alijansu u kojoj Turska ima veliki uticaj. Zahvaljujem predsedniku Erdoganu na njegovoj podršci u tom pogledu. Podržavajući nas za ulazak u NATO, Turska daje direktnu podršku miru i bezbednosti širom regiona i na evropskom kontinentu““, rekla je Osmani.

Ona je ponovo optužila Srbiju da zajedno sa Rusijom sprovodi proces destabilizacije Kosova i regiona.

Turski predsednik je potom potvrdio da će njegova zemlja pomoći Kosovu kako bi postalo članica NATO-a.

„Turskoj nije bila potrebna nikakva dozvola da prizna Kosovo, a bila je druga zemlja koja je to učinila. Takođe ćemo podržati ulazak Kosova u NATO“, kazao je danas Erdogan, prenose turski mediji.

Turski predsednik je ujedno kazao da je sa Osmani razgovarao o „nekim zemljama“ koje nisu priznale Kosovo, a kako bi se od njih tražilo da to učine.

„Mi kao važna zemlja u NATO-u ne vidimo ništa loše u članstvu Kosova u ovoj alijansi i u tome da podržavamo ovaj proces. Preduzećemo svoje korake, kao što smo pomogli u procesu priznanja, isto ćemo učiniti i u procesu članstva Kosova u NATO-u“, rekao je Erdogan, prenosi prištinska Koha.

Turski predsednik je ujedno kazao da je „iskrena želja“ njegove zemlje da se što pre okonča proces dijaloga koji se vodi u Briselu, i to sveobuhvatnim sporazumom koji će obezbediti stabilnost u regionu.

Rat u Ukrajini glavna je vest u kosovskim medijima, a, pored Rusije, brojni su tekstovi i izveštaji o Srbiji u dodatnom negativnom kontekstu, kao „destabilišućeg faktora“ na Balkanu, „hegemona“, „ruskog saveznika“, uključujući i čak i prognoze o „vojnom blic-krigu“ na Sever Kosova.

Zajedno sa ovakvim navodima stigle su i poruke da bi KFOR trebalo da uveća svoje prisustvo na Severu, ali i da je ovo „pravo vreme“ da se Kosovo učlani u NATO i da se sve više ulaže u KBS.

Sinoć se ujedno započelo sa kampanjom na društvenim mrežama s ciljem ulaska Kosova u NATO, kada je na zvaničnom tviter nalogu Olimpijskog komiteta Kosova, osvanula ilustrovana fotografija uz poruke „Kosovo u NATO“ i „Vreme je za nas“.

Danas je istu fotografiju objavio i kosovski ministar odbrane, Armend Mehaj, koji je zatražio od građana Kosova, Albanaca u dijaspori i „međunarodnih prijatelja“ da na društvenim mrežama pozovu na ulazak Kosova u NATO, ali i u Evropsku uniju. Ujedno je pozvao članice evropske unije koje nisu priznale Kosovo, da to i učine.

Pročitajte još:

Kurti odobrio osnivanje Fonda za bezbednost, poziva se dijaspora da pomogne, gradonačelnik i poslanica se odrekli plate

Kosovo nudi utočište za 20 ukrajinskih novinara koji bi radili na daljinu

Haradinaj zatražio formiranje donatorskog fonda za KBS

Mehaj pozvao na opštu kampanju preko društvenih mreža za prijem Kosova u NATO

Olimpijski komitet Kosova na Tviteru: „Kosovo u NATO“

Kad Srbi kupe 5 amblema „UÇK“: „Panda 2“, komunikacija sa „brojnim Rusima“, „srpskim obaveštajnim strukturama“…

Osmani: Vučić isti kao Putin, Srbija i Rusija udružuju snage da destabilišu svet

Gervala u Londonu: Srbija nam zapretila ratom, zvanično odobrena strategija ideologije „velike Srbije“

Vučić: Ne možete u NATO ako niste država, time Priština želi nova priznanja

Ruski kanali i sajtovi institucija od ove nedelje nedostupni na MTS D.O.O

Kosovska Nezavisna komisija za medije uklanja kanale ruskog porekla sa emiterskih platformi

Mehaj zatražio veće prisustvo KFOR-a na Severu

Za Prištinu rat u Ukrajini i „usmerenost Srbije ka Rusiji“ pravi trenutak za učlanjenje u NATO

Zeri: Srbija će nastojati da iskoristi situaciju u Ukrajini za vojni ‘blic-krig’ na Severu

Vlada Srbije usvojila Zaključak Saveta za nacionalnu bezbednost u vezi sa ratom u Ukrajini

Kosnet: Vučić odabrao Putina a ne zapad, krije se iza crkve; Brnabić: Nije tačno – odabrao je mir i međunarodno pravo

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.