Eparhija: Bespredmetno odgovarati na Kurtijevo pismo, a da se ne pokaže poštovanje sudskih odluka i vladavine prava

visoki dečani slava
FOTO: KoSSev

Bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno odgovarati na ovakva pisma, kratak je javni odgovor Eparhije raško-prizrenske na Kurtijevo pismo ocu Savi Janjiću da poseti manastir Visoki Dečani.

Eparhija raško-prizrenska ostaje pri svom ranije jasno izloženom stavu da ako kosovske albanske institucije žele da pokažu minimum dobre volje za poštovanje verskih prava SPC na Кosovu i Metohiji, dužne su da u potpunosti ispune odluku Ustavnog suda Кosova iz 2016. godine o priznavanju manastirske imovine, navedeno je u kratkom saopštenju objavljenom na sajtu Eparhije.

„Ova odluka se već pet godina uporno ignoriše uprkos zahtevima za njeno sprovođenje od strane manastira i međunarodnih predstavnika. Pored toga, ministar za prostorno planiranje iz vlade g. Кurtija javno je odbacio odluku Кomisije za specijalne zaštićene zone iz novembra 2020. o izgradnji zaobilaznice oko zaštićene zone manastira. Miniranjem ove odluke koja je donesena uz međunarodno posredništvo, praktično se poziva na kršenje zakona o zaštićenim zonama. U ovakvoj situaciji odgovaranje na ovakva pisma, bez prethodno pokazanog poštovanja sudskih odluka i vladavine prava, potpuno je bespredmetno“, podsetila je Eparhija na svoj već ranije iznet stav.

Pismo je usledilo samo dan nakon što je kosovski ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku, objavio pismo Aljbina Kurtija za oca Savu Janjića u kojem je izrazio želju da poseti manastir kako bi sa igumanom, arhimandritom Savom razgovarao o pitanjima od „zajedničkog interesa“.

U javnosti, međutim, ne deluje da dve strane imaju zajednički interes, ali imaju pitanja od zajedničkog interesa, oko kojeg imaju dijametralno suprotstavljene stavove.

Kurti je igumanu pisao u istoj nedelji kada se, zajedno sa Vjosom Osmani i Gljaukom Konjufcom obratio i UNESCO-u sa zahtevom da se četiri pravoslavna manastira na Kosovu, među kojima su i Visoki Dečani, skinu sa liste ugroženih spomenika, o čemu Eparhija već godinama svedoči, navodeći da su crkve, manastiri i simboli pravoslavlja na Kosovu ugroženi, uključujući imovinu i vernike.

Kosovski zvaničnici su sa druge strane zatražili i to da se umesto Srbije kao odgovorne države za ovaj manastir upiše Kosovo, a da se Kosovo primi u UNESCO.

Kurti i Osmani su se prethodno takođe obratili i Evropi Nostri kada je manastir Visoki Dečani u martu ušao u uži izbor za jedan od 7 najugroženijih spomenika u Evropi za 2021. godinu, a nakon njega, kada je manastir, početkom aprila i zvanično uvršten na ovu uticajnu listu, istoj organizaciji obratili su se i ministarka spoljnih poslova Donika Gervala, te Hajrula Čeku.

Svi oni su bili protiv takve odluke, tvrdeći da manastir nije ugrožen, da se radi o netačnim informacijama i da je Evropa Nostra obmanuta sa srpske strane.

U jeku nedavnog talasa tenzija između crkve i kosovskih vlasti, vladika raško-prizrenski Teodosije javnost je prošle nedelje obavestio da se suspenduje sva komunikacija sa kosovskim vlastima dok se ne uspostavi vladavina zakona i dok se odluka Ustavnog suda u vezi sa povraćajem zemlje Manastiru Visoki Dečani ne primeni u potpunosti.

O tome šta se dešava u vezi sa Visokim Dečanima u najnovijoj seriji događaja, opširnije u:

Kurti pisao igumanu V. Dečana, želi da poseti manastir i razgovara o pitanjima od „zajedničkog interesa“

Vladika Teodosije: Zapaljiva retorika kosovskih lidera direktno podiže etničke i verske tenzije

Posle Blinkena, Vl. Irinej pisao i Salivenu, zatražio da se uskrati podrška kosovskim vlastima zbog odnosa prema Crkvi i Srbima

V. Dečani: Poštovanje zakona, verska i etnička raznolikost glavni kriterijumi za zrelost vlade ali Kosovo pokazalo da to ne važi

Ljiburn Aljiu: Protivim se zaobilaznici puta Dečane-Plav, opasan presedan

Albanski istoričari iz Dečana: Ambasadori Kvinte da ne zahtevaju sprovođenje odluke o zemlji manastira

ERP, Kvinta i EU podsećaju: Pet godina prošlo, odluka o 24h zemlje manastira V. Dečani nije sprovedena

Kurti, Osmani, Konjufca pisali Unesku da skine 4 manastira sa liste ugroženih i da Srbija nije odgovorna za njih

Prištinski muzej traži od Beograda da vrati eksponate, Kancelarija za KiM ponavlja da je to kulturno blago Srbije

Gervala i Čeku pisali Evropa Nostri zbog V. Dečana: Uklonite ga sa liste ugroženih i otklonite štetu ugledu Kosova

 Kurti i Osmani pisali Evropa Nostri pre konačne odluke o Dečanima: Crkve na Kosovu nisu ugrožene

Vladika Teodosije upozorio na „agresivan“ pritisak i negativnu medijsku kampanju protiv SPC i Dečana

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.