Vučić ručao sa patrijarhom i arhijerejima, medijima o Kurtijevom „igrokazu“ i „ideji“ Klintonove o kosovskom nasleđu

Foto: buducnostsrbijeav, Instagram profil

U toku je igrokaz: Kurti ne govori o srpskom, već o kosovskom nasleđu, dok igra sve vreme da hoće da pregovara sa Srbima i da oni lepo žive u njegovoj nezavisnoj zemlji Kosovo, ali neće sa Srbijom zato što ona nema šta da traži na Kosovu, objasnio je predsednik Srbije delu javnosti koja ne razume ovaj jednostavan igrokaz. Onima kojima to svakako nije morao da objašnjava su patrijarh i 35 episkopa SPC sa kojima je ručao u predsedništvu neposredno pre ovog obraćanja.

Srpski predsednik sastao se danas sa arhijerejima u Predsedništvu gde je upriličio ručak na kojem je bio i srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

Foto: buducnostsrbijeav, Instagram profil

Inače je zasedanje Sabora i dalje u toku u hramu Sv. Save. SPC se još uvek ne oglašava o zaključcima ali se zna da se odlučuje o važnim temama na ovom zasedanju.

I na zajedničkom sastanku političkog rukovodstva i crkvenih velikodostojnika se razgovaralo o ključnim pitanjima za srpski narod, svedoči predsednik. A među njima i o Kosovu.

„Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, razgovarali smo o situaciji u Republici Srpskoj, o svim problemima sa kojima se suočavamo i bili smo otvoreni i dobro razumeli jedni druge“.

Patrijarha i episkope obavestio je o „brojnim opasnostima“ i budućim sastancima u vezi sa Kosovom.

Kaže da je stanovište SPC da je važno jedinstvo naroda, države i crkve, a da on želi da imaju „sve bliže stavove“ i da ih dele sa predstavnicima SPC, „razumevajući pritom činjenicu da je crkva odvojena od države i da princip sekularnosti mora da se poštuje“.

„Ja sam im rekao da je Srbija danas ekonomski snažnija nego ikada, da raste brže nego ikada, ali sam rekao da je sve to do trenutka dok možemo da čuvamo mir i stabilnost i sve dok političke stvari možemo da držimo pod kontrolom u celom regionu“, kazao je srpski predsednik.

Visoki Dečani pripadaju SPC, ali još od Hilari Klinton se započelo sa „kosovskom kulturnom baštinom“

„Teško vreme i teško breme je pred nama“, i danas je upozorio srpski predsednik, govoreći o trenutno aktuelnim dešavanjima u vezi sa crkvom na Kosovu – manastiru Visoki Dečani, istovremeno pohvalivši monaštvo da veoma mudro reaguje, time što:

„Ne odgovaraju na svaku provokaciju, što dobro razumeju šta je provokacija, oni to odlično znaju“.

Vučić je sa druge strane kazao da ne razume kako „deo srpske javnosti ne shvata“ Kurtijev „igrokaz“.

„Kurti vam ne govori o srpskom nasleđu, već o kosovskom nasleđu. Dakle, Manastir Dečani  vam je kulturno nasleđe Kosova, kako to ljudi ne primećuju?! Sve vreme igra u tome – da, ja volim Srbe, hoću da pregovaram sa Srbima i da oni lepo žive u mojoj nezavisnoj zemlji Kosovo, ali neću sa Srbijom jer ona nema šta da traži na Kosovu“.

Predsednik kaže da osim pojedinih političara, to ni mediji „ne primećuju“.

„Suština je u tome, to je bila nekada ideja gospođe Klinton – da se govori sve vreme o kosovskoj kulturnoj baštini, o kosovskom kulturnom nasleđu. Ma nije to kosovsko, to je srpsko, pa onda može da bude kosovsko unutar srpskog ili kako god hoćete“, kaže Vučić.

Visoki Dečani su srpska kulturna baština i pripadaju Srpskoj pravoslavnoj crkvi, naglasio je.

To su vam igre kao u Crnoj Gori. ‘Pravoslavna crkva u Crnoj Gori’ – ma nije pravoslavna crkva u Crnoj Gori, već je srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori

Kaže da je samo pitanje trenutka kada će Priština izaći sa „nekim svojim Mirašem Dedeićem kojeg će da registruju kao nevladinu organizaciju negde u njihovoj policiji“.

Episkope „iznenadila“ reakcija Grčke

Tvrdi da je episkope iznenadila reakcija Grčke.

„Malo se o tome zna u javnosti. Naime, Grčka je svojevremeno, za nas je to bilo čudno, jer je to bilo u trenutku kada je Priština uvodila takse za građane Srbije i robu iz centralne Srbije, i tada su im dali mogućnost osnivanja takozvane trgovinske kancelarije. Sada su otišli na nivo više. Mi smo u petak zvanično obavešteni kao država Srbija, da će oni da unaprede svoje odnose sa Prištinom, na nivo takozvane kancelarije za kosovske interese. Oni uspostavljaju odnose na nivou političkih direktora, to je najviša moguća ličnost do nivoa ministra“, kazao je predsednik.

Kaže da bi nakon ovoga sledeći korak bilo priznanje Kosova, ali i moli predstavnike Grčke da to ne čine.

To je za Srbiju komplikovano, ne samo zbog toga što bi se time pokazalo da će Evropa i po tom pitanju biti „ujedinjena protiv interesa Srbije i međunarodno javnog poretka“, već, kako kaže, postoji opasnost da, pod pritiskom, Kosovo priznaju i druge zemlje.

„Onda bi se išlo na bilateralne dogovore gde bi neka treća zemlja predstavljala Kosovo, koje bi tako moglo da postane deo pojedinih međunarodnih organizacija i institucija poput NATO-a“.

Naglasio je da je reč o teškoj situaciji za Srbiju.

Potvrdio je da je pozvan na razgovor ambasador Grčke u Beogradu, ali i da Srbija nije preduzimala nikakve mere.

„Mi se uzdamo u prijateljstvo i nadamo se da neće ići sa daljim merama i sa daljim približavanjem“, kazao je Vučić.

Dijalog u junu, pritisci za Srbiju

Predsednik se danas osvrnuo i na dijalog Beograda i Prištine koji bi, kako je najavljeno, trebalo da se nastavi juna meseca.

Ponovio je da ga očekuju bitne konsultacije, ali i kazao da očekuje pritiske.

„Sve što rade Albanci sa Kosova jeste pritisak na Republiku Srbiju i naravno, biće kroz različite regionalne inicijative pokušaja da se obezbedi kosovska nezavisnost“, kazao je Vučić.

Čak kroz nešto što bi svakome od vas ili meni ponekad zvučalo primamljivo, kao neki dobar predlog, u stvari, iza toga se krije defakto priznanje kosovske nezavisnosti

Iako je težak politički period pred Srbijom, „predaja nije opcija“, takođe je ponovio i danas.

SPC se još uvek nije oglasila nakon ovog radnog ručka, a u toku je zasedanje Sabora SPC.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.