Enver Hasani: Verzija statuta FHE daje ZSO autonomnu izvršnu nadležnost

plakati zso
FOTO: KoSSev

Izvor: Zeri (Tekst je preveden sa albanskog; jučerašnje izdanje)

Bivši predsednik kosovskog ustavnog suda, Enver Hasani, kaže da verzija koju je predložio FHE, daje Zajednici srpskih opština autonomnu izvršnu nadležnost. Prema njegovim rečima, ovim nacrtom statuta, opštine članice se transformišu kao agencija Srbije na teritoriji Kosova. Postoje i neka druga pitanja u juče objavljenom dokumentu koja je označio kao problematična.

Iako međunarodni predstavnici traže od kosovske vlade da da verziju toga kako želi da izgleda Zajednica opština sa srpskom većinom, kosovske institucije nisu dale nikakav predlog. Do sada su davane samo izjave protiv formiranja Asocijacije, uglavnom kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Profesor Enver Hasani je u intervjuu za Gazeta Express, rekao da nema dileme da se Asocijacija formira, pošto je odobrena u kosovskoj skupštini. Prema njegovim rečima, problem je samo u sadržaju, jer i dalje nije jasno kako će to izgledati.

„Nikada nije bilo dileme da li treba formirati ZSO od dana kada je ratifikovan Sporazum iz 2013. godine i kada je dve godine kasnije Ustavni sud doneo svoju presudu, pretvarajući to u ustavnu obavezu. Problem je bio i jeste sadržaj – kakva bi to asocijacija trebalo da bude, pošto Sporazum iz 2013. godine to ne pojašnjava“, rekao je Hasani i dodao:

„Odluka Ustavnog suda je u međuvremenu samo pokazala šta Asocijacija ne bi trebalo da bude. Ovo čini veoma lakim rad u vezi sa njenim sadržajem, jer ta odluka treba da posluži kao ‘mapa puta’. Postoji beskrajan prostor za rešavanje zabrinutosti Kosova u normativnom aktu kojim se primenjuje Sporazum iz 2013. godine“.

Nemačka fondacija Fridrih Ebert, izradila je nacrt Statuta asocijacije koji je obrazložila u otvorenoj raspravi nakon objavljivanja dokumenta.

Hasani kaže da ovaj dokument više stvara uznemirenja, nego olakšanja za skeptični deo za Asocijaciju.

„Juče sam pažljivo pročitao nacrt ovog Statuta, slušao sam njegovu javnu odbranu od strane relevantnih aktera. Mislim da su njegovo predstavljanje i sama izrada, izazvali više problema i uznemirenosti većine stanovništva, nego bilo kakvo olakšanje“, rekao je Hasani.

Prema njegovim rečima, nacrt Statuta govori o subjektu koji ima autonomni kapacitet odlučivanja u sferama, čija ovlašćenja, u većini, pripadaju centralnim vlastima.

„To je zbog činjenice da njegove odredbe govore o pravnom licu javnog prava, koje poseduje punu sposobnost samostalnog odlučivanja u sferama koje se u budućnosti predstavljaju kao sfera njegovog delokruga. Te sfere obuhvataju, dobrim delom i ovlašćenja koja pripadaju centralnim vlastima“, rekao je on.

Hasani navodi neke od nedostataka koje, prema njegovim rečima, ima u predlogu Statuta Asocijacije koji je sačinio FEH. Neka od njih su samostalna izvršna ovlašćenja koja ovaj nacrt daje Asocijaciji i njegovoj strukturi.

„Izdvojio bih stvari koje su prilično problematične: prvo, ono što se jasno vidi iz prekjučerašnjeg predstavljanja i odbrane ovog nacrta od strane njegovih aktera je da im nije jasno da Asocijacija koju predlažu, predstavlja pravno lice javnog prava, sa autonomnim izvršnim nadležnostima; drugo, to se vidi iz jednostavne činjenice da odluke Asocijacije podležu kontroli zakonitosti, što se ne dešava kod pravnih lica privatnog prava; treće; zastupljenost opština, a ne njenih građana, u Skupštini Asocijacije, čini je državnom agencijom koja zamenjuje vršenje nadležnosti u sferi lokalne samouprave u postojećim opštinama. To znači da Skupština, koja je definisana kao njen vrhovni organ, treba da bude iznad i da dominira voljom uskih interesnih grupa, a ne glasanjem građana koji žive i deluju u opštinama članicama Asocijacije; Konačno, uloga i pozicija Srbije ima smisla na nivou lokalne samouprave, ali ne i na nivou predstavljanja opština članica, koje su Statutom transformisane kao agencija Srbije na teritoriji Kosova“, kaže Hasani.

Zajednica opština sa srpskom većinom dobila je svu međunarodnu pažnju u vezi sa Kosovom. Hasani očekuje da će formiranje Asocijacije biti vezano za članstvo Kosova u Savetu Evrope, gde je apliciralo.

„To će se odraziti i na naše integracione procese, jer je i ranije postojala spremnost za ulazak u Savet Evrope, ali nisamo imali ponudu od njih da pokrenemo procedure, kako to nalažu interni propisi ovog tela. Početak procedure je urađen na poziv relevantnih struktura SE i postojalo je očekivanje da će Kosovo znati da iskoristi odsustvo Rusije da napreduje“, kaže on i dodaje:

„Pored toga, ako se ne pozabavimo međunarodnim obavezama koje imamo, možemo zemlju dovesti u još manje povoljne vode od onoga što vidimo danas. To ima cenu i ogleda se u međunarodno-pravnom položaju zemlje“, rekao je Hasani.

Pročitajte još:

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske

Srpska lista prisustvovala diskusiji u ambasadi: Podvučeno da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja

Hovenijer: Pomažemo Kosovu da formira zajednicu u skladu sa Ustavom Kosova, to je kritično važno i hitno

Arsenijević: Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo, produktivni razgovori

Andrić Rakić: Na sastanku različito o potrebi i značaju Zajednice srpskih opština

U Prištini dva događaja: U američkoj ambasadi sastanak o ZSO, a na ulici protest protiv ZSO

Hil: ZSO da se formira, Srbi imaju pravo da znaju kako će im izgledati budućnost; Sporazum neće biti lak

Ambasada SAD: Predstavnici kabineta Osmani i Kurtija potvrdili učešće na diskusiji o ZSO

Ambasadori podsetili na obavezu Kosova da formira ZSO

Fridrih Ebert predstavio izveštaj: „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba u većini“

FHE predstavila Statut ZSO – sve nadležnosti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima

Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom

Crni dane a crna sudbino, čekajući Eberta i Hovenijera

FHE u ponedeljak predstavlja nacrt Statuta

FHE demantuje da je nacrt Statuta ZSO rađen u Beogradu; verzija u medijima zastarela

Koha objavila novi nonpejper: Za ZSO je potreban nov zakon

Kosovski mediji objavili navodni statut ZSO…nadležnosti su „potpuni pregled“, a sve u skladu sa kosovskim ustavom i zakonimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.