FHE u ponedeljak predstavlja nacrt Statuta „Asocijacije opština u Republici Kosova u kojima je zajednica Srba Kosove većina“

Fondacija Fridrih Ebert, odnosno njeno predstavništvo u Prištini, organizuje javni događaj na kome će predstaviti nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, premda je zajednica u njihovoj pozivnici drugačije nazvana. Prezentacija je zakazana za ponedeljak u 13.30 u Prištini.

U pozivnici Fondacije pun naziv zajednice glasi: „Asocijacija opština u Republici Kosova u kojima je zajednica Srba Kosove većina“, u originalu „Association of Municipalities in the Republic of Kosova in which the Kosova Serb Community is in Majority“.

Statut su, kako navode, izradili u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir.

Sa Evropskim institutom su se, tvrde, udružili prošle godine kada su i održali niz radionica o „pitanjima normalizacije između Kosova i Srbije“.

Na radionicama su se bavili „najhitnijim pitanjima i izazovima u vezi sa sprovođenjem prvog sporazuma o normalizaciji odnosa“. Rezultat tih radionica je nacrt statuta koji će predstaviti u ponedeljak, a Fondacija precizira da rad nije uključivao treću stranu.

Ipak, u nastavku pozivnice za medije, kažu da su se konsultovali sa stručnjacima, akademskim krugom i profesionalcima koji rade ili su uključeni u Briselski dijalog.

„Naš rad bio je isključivo vođen motivacijom da doprinesemo pokretanju suštinske javne rasprave i ponudimo naše preporuke oblikovane odgovarajućom domaćom i međunarodnom ekspertizom – kao što smo činili u prošlosti o različitim političkim i socio-ekonomskim pitanjima“, poručili su iz FHE.

Da je autor nacrta Statuta za ZSO Fondacija Fridrih Ebert u Prištini potvrdio je šef ove filijaje Rene Šle u oktobru prethodne godine, a nakon što se dokument dan ranije pojavio u prištinskim medijima.

Šle je tada kazao da je verzija koju su objavili mediji zastarela, a tada je poručio i da se radi na novoj, koja će biti predstavljena javnosti u ponedeljak.

Prethodno je predsednik Srbije u intervjuu na TV Prva govorio o dokumentu.

„…Način na koji treba da se formira sa ovlašćenjima ZSO – su predložile one nemačke agencije i organizacije za koje znamo da su imale sastanak u Beogradu sa našim civilnim sektorom za koji su nas inače demantovali – neke naše novine koje su inače istinu napisale po tom pitanju“, kazao je Vučić.

Navode da je nacrt sačinjen u Beogradu demantovao je upravo Rene Šle.

Srpski predsednik je od tada u više navrata kritikovao ovu fondaciju, kazavši da izrada statuta nije njihov posao.

Inače, Vučićeve kritike usledile su nakon medijskih napisa u delu tabloida o sastanku koji je održan u Beogradu, na kojem su, kako su oni izveštavali u dva teksta – od kojih je jedan sa grubljim sadržajem uklonjen posle par sati, a nekoliko dana kasnije se pojavio drugi sa prozivkama na račun pojedinih srpskih aktivista sa Kosova i iz Beograda.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.