Hovenijer: Pomažemo Kosovu da formira zajednicu u skladu sa Ustavom Kosova, to je kritično važno i hitno

“Današnja diskusija odražava značaj koji Sjedinjene Američke Države i naši partneri pridaju na to da Kosovo primeni Zajednicu opština sa većinski srpskim stanovništvom koja je u skladu sa Ustavom Kosova i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Iako je nekoliko američkih zvaničnika već iznelo ovaj stav, ja takođe želim da budem jasan u stavu SAD: Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, demokratske institucije ili multietnički karakter”, rekao je američki ambasador Džefri Hovenijer nakon sastanka u ambasadi. Tema: Zajednica opština sa srpskom većinom.

SAD prešle su sa reči na dela – da pomognu kosovskoj vlasti da formira Zajednicu opština sa srpskom većinom, obavezu koju su do sada sve kosovske vlade izbegle od kada je to 2014. dogovoreno u Briselu.

U ambasadi SAD danas je održan zatvoreni okrugli sto predstavnika albanske i srpske zajednice, koji uključuju predstavnike kosovske političke scene i vlasti, civilnog društva i diplomatskog kora.

Upravo nakon sastanka, kako je i najavljeno, medijima se obratio domaćin današnjeg skupa američki ambasador Džefri Hovenijer, koji je naglasio da upravo današnja diskusija odražava značaj koji SAD pridaju formiranju ZSO, odnosno Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

„Iako je nekoliko američkih zvaničnika već iznelo ovaj stav ja takođe želim da budem jasan u stavu SAD – Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet nezavisnosti, multietnički karakter i demokratske institucije”, naglasio je.

Kazao je da se SAD „strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini“, ali da sa druge strane od Kosova očekuju da ispuni svoje obaveze.

„Zahtevamo od Vlade Kosova da pruži svoju viziju o Asocijaciji za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima. Ovo je kritično, ovo je važno, ovo je hitno”.

Potvrdio je da je grupa bila raznolika, upravo da bi se čule raznolike ideje i stavovi, kako bi se kosovskoj vladi olakšalo da formira Zajednicu, te da inkluzivna demokratija zahteva razmenu ideja uz uzajamno poštovanje.

“Čuli smo iz prve ruke od učesnika njihove stavove o primeni sporazuma o Asocijaciji kako se to može postići na način koji obezbeđuje budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke i demokratske zemlje”, naveo je Hovenijer, dodajući da je upravo to potrebno radi napretka Kosova ka evropskim i evroatlantskim integracijama“.

 

Više puta je podrctao uprato to da da SAD svoju budućnost gradi kao „suverena, multietnička, demokratska i nezavisna zemlja“, te da dele viziju Kosova u potpunosti integrisano u evropske i evroatlantske strukture.

Diskusija se ticala tri teme.

“Prvo, kako Asocijacija može da funkcioniše u praksi. Učesnici su pokrenuli teme na ovom sastanku iz čitavog spektra uključujući percepciju o mogućim odgovornostima i potencijalnim ograničenjima Asocijacije. Drugo, kako Asocijacija može da funkcioniše u okviru kosovskog pravnog okvira. Opet, čuli smo različita mišljenja o Briselskom sporazumu i odluci Ustavnog suda iz 2015. godine. Treće, kako Asocijacija može da doprinese ekonomskom razvoju i efikasnom pružanju vladinih usluga kosovskim Srbima i drugim manjinskim zajednicama. Čuli smo stavove o tome kako Asocijacija može da pomogne u rešavanju problema i potreba koje su od suštinske važnosti za svaku zajednicu kao i u funkcijama koje su odgovorne sve opštine na Kosovu, kao što su obrazovanje, zdravstvena zaštita, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj”.

Kazao je da su SAD spremne da pruže ekspertizu i političku podršku kako bi osigurali da Zajednica funkcioniše u najboljem interesu za sve stanovnike Kosova.

“Današnja razmena mišljenja iznela je ideje zainteresovanih strana koji su ključne za obezbeđivanje da Asocijacija odgovara potrebama zajednica kojima treba da služi. Članovi Vlade imaju priliku da ovo što su ovde danas čuli ponesu sa sobom i uključe ove stavove u rad vlade na ovom važnom pitanju”, tvrdi ambasador.

„Naše partnerstvo je postojano. Današnja diskusija je odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva sa narodom Kosova. Želeli smo da čujemo i shvatimo stavove učesnika o tome šta bi zajednica mogla da bude i kako može da bude od koristi građanima Kosova, ali takođe i o tome koja svojstva ne može i ne bi trebalo da ima“, naglasio je Hovenijer.

„SAD dele ovu viziju sa narodom Kosova i nastaviće da budu uz njega kao prijatelj i saveznik”, dodao je Hovenijer.

SAD su ranije naglasile svoju spremnost da dijalogu Beograda i Prištine, kroz najnoviju inicijativu da dve strane prihvate tzv. francusko-nemački, odnosno evropski predlog, doprinesu svojom posvećenošću da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom.

To je intenzivirano kao zahtev Srbije posebno unazad godinu dana.

Današnji sastanak je u skladu sa ranijim izjavama visokih američkih zvaničnika da će se raditi na dijalogu o ZSO, čak i ako izostane podrška vlasti – „sa Kurtijem ili bez njega“.

U isto vreme kada je u američkoj ambasadi počeo sastanak, na ulicama Prištine organizovan je protest protiv „nametanja“ formiranja ovog tela, na kojem je rečeno da se Albanci „masovno protive“, jer su „uvereni“ da će se time na Kosovu stvoriti nova Republika Srpska. Sa skupa je najavljeno da će biti novih i to masovnih protesta protiv formiranja ZSO.

O današnjem okruglom stolu čitajte u:

Srpska lista prisustvovala diskusiji u ambasadi: Podvučeno da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja

Arsenijević: Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo, produktivni razgovori

Andrić Rakić: Na sastanku različito o potrebi i značaju Zajednice srpskih opština

U Prištini dva događaja: U američkoj ambasadi sastanak o ZSO, a na ulici protest protiv ZSO

 

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.