Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske

Stejt Department
Foto: Klan Kosova

Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok Priština ne usvoji konstruktivniji stav o ZSO.

Naime, Euronews Srbija je izvestio, a nekoliko medija prenelo, da su ministarstva spoljnih poslova pojedinih zemalja Evrope, koje su članice Saveta Evrope, dobila notu od ambasada SAD u kojoj se navodi da Vašington smatra da pitanje ulaska Kosova u članstvo Saveta Evrope ne treba stavljati na dnevni red Komiteta ministara Saveta Evrope.

Navodi se i da Sjedinjene Države traže da se pitanje članstva Kosova u Savetu Evrope ne stavlja na dnevni red sve dok, kako je navedeno, Kosovo ne usvoji konstruktivniji stav o zajednici opština sa srpskom većinom – čime bi se, navodi se dalje, otvorio put za predlog osnovnog sporazuma Beograda i Prištine.

Stejt department u odgovoru Glasu Amerike ističe da je američki stav jasan.

“Kako su to savetnik Derek Šole i zamenik pomoćnika državnog sekretara Gabrijel Eskobar ukazali u jučerašnjem zajedničkom tekstu – sada je trenutak za uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom”, navedeno je u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Inače, dvojica američkih zvaničnika su u zajedničkom tekstu objavljenom u ponedeljak istakli da ispunjavanje obaveze Kosova za osnivanje Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom ne podriva Ustav Kosova, niti ugrožava suverenitet, nezavisnost ili demokratske institucije.

Savetnik Stejt departmenta Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Eskobar, pišu i da se „izričito protive“ stvaranju bilo kakvog entiteta koji bi ličio na Republiku Srpsku.

„Međunarodna zajednica ne nastoji da nametne rešenje. Umesto toga, od Kosova tražimo da pruži svoju viziju Zajednice i voljni smo da pružimo ekspertizu i političku podršku kako bismo osigurali da ona funkcioniše u najboljem interesu za sve stanovnike Kosova“, navodi se u tekstu Šolea i Eskobara.

O osnivanju Zajednice srpskih opština u intervjuu Glasu Amerike govorio je upravo izaslanik američke administracije Eskobar koji je poučio da će biti formirana, kako se izrazio, sa ili bez kosovskog premijera Aljbina Kurtija – preciziravši da su se kosovska država i vlada sa tim već saglasile.

Takođe, u nedavnom intervjuu za Glas Amerike pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid poručila je da Kosovo i Srbija moraju da donesu teške odluke, a da SAD i EU žele da im pomognu i podrže ih u tome.

„SAD i Evropska unija ne pokušavaju da nametnu rešenje za odnose Kosova i Srbije, već da im pomognu da donesu teške odluke. Oni pokušavaju da snaga koja će doneti promene na bolje i Kosovu i Srbiji. Da su me, pre nego što sam preuzela ovaj zadatak, pitali da li će Rusija krenuti u veliki napad na Ukrajinu, moj odgovor bi bio ne i pogrešila bih. Tako je teško da se predvidi budućnost“, rekla je Donfrid u intervjuu Glasu Amerike na albanskom jeziku.

Tokom poslednjih nedelja intenzivirana je diplomatska inicijativa u okviru nastojanja Evropske unije i Sjedinjenih Država za intenziviranje dijaloga dve strane i promovisanja procesa integracija.

Dijalog Kosova i Srbije – proces vrlo promenljivog učinka, posebno je bio usporen tokom 2022. godine – perioda koji je obeležio napad i vojna agresija Rusije na neposrednog suseda Ukrajinu.

Razgovore dve strane, koji bi trebalo da budu okončani pravno obavezujućim sporazumom o normalizaciji odnosa, obeležilo je nekoliko kriza tokom 2022.

Rešene su angažovanjem međunarodnih partnera, prevashodno posrednika u dijalogu – Evropske unije i Sjedinjenih Država.

O današnjem okruglom stolu čitajte u:

Srpska lista prisustvovala diskusiji u ambasadi: Podvučeno da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja

Hovenijer: Pomažemo Kosovu da formira zajednicu u skladu sa Ustavom Kosova, to je kritično važno i hitno

Arsenijević: Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo, produktivni razgovori

Andrić Rakić: Na sastanku različito o potrebi i značaju Zajednice srpskih opština

U Prištini dva događaja: U američkoj ambasadi sastanak o ZSO, a na ulici protest protiv ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.