Ambasada SAD: Predstavnici kabineta Osmani i Kurtija potvrdili učešće na diskusiji o ZSO

Američka ambasada umetničko delo
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Pozivi da prisustvuju sutrašnjem sastanku o Zajednici srpskih opština uručeni su i kabinetima kosovskog premijera i predsednice. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini potvrdila je za Kallxo da su članovi dva kabineta potvrdili svoje učešće.

U ambasadi SAD sutra će se održati zatvoreni okrugli sto predstavnika albanske i srpske zajednice, koji uključuju predstavnike kosovske političke scene i vlasti i civilnog društva. To je u skladu sa ranijim izjavama visokih američkih zvaničnika da će se raditi na dijalogu o ZSO, čak i ako izostane podrška vlasti – „sa Kurtijem ili bez njega“.

Svoje prisustvo je već potvrdio ministar Nenad Rašić, zamenica kosovskog premijera, Donika Gervala, potvrdila je da je dobila poziv, a prethodno je i iz kabineta Vjose Osmani saopšteno da će poslati predstavnika. Kosovski premijer, sa druge strane, kazao je da nije dobio poziv, te da neće da prisustvuje događaju.

Sa druge strane, iz američke ambasade u Prištini večeras su potvrdili da će članovi kabineta kosovske predsednice i premijera prisustvovati sastanku.

Prištinski mediji javjili su u međuvremenu da će u ime kosovskog premijera biti prisutna njegova šef kabineta, Ljuan Daljipi (Luan Dalipi).

Portparol kosovske vlade, Perparim Krueziu, kazao je da iz američke ambasade nije stigao „personalizovani“ poziv, tj. da sastanku prisustvuje kosovski premijer, prenosi prištinski Zeri.

Naglasili su da su pozvali različite grupe predstavnika civilnog društva, vladinih zvaničnika, političkih lidera i diplomata.

Portparol ambasade SAD-a u Prištini rekao je za Kallxo da je sutrašnja diskusija organizovana s ciljem angažovanja oko ZSO, ali i unapređenja integracije Kosova u evropske i evroatlantske strukture.

„Naš cilj je da unapredimo međusobno razumevanje za angažovanje u vezi sa ZSO, u podršci dijalogu Kosova i Srbije uz posredovanje EU. Ovu diskusiju organizujemo u skladu sa našim održivim ciljem da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške narodu Kosova“, rekao je portparol ambasade.

Nakon nedavne krize na Severu Kosova međunarodni predstavnici sve češće insistiraju na dve stvari – zaključenju sporazuma na osnovu evropskog predloga i onome što Priština odbija da učini – formiranju Zajednice srpskih opština.

Prištinski zvaničnici, međutim, nastavljaju da negoduju zbog zahteva Zapada, dok je čak portparol kosovske vlade pre svega nekoliko dana kazao da zahtev za formiranje ZSO nije zahtev srpske, niti međunarodne zajednice, već Srbije.

Kosovski premijer je ponavljao da ne pristaje na to da ZSO bude preduslov i prioritetni sporazum, te da je za njega Zajednica i dalje neprihvatljiva i da će biti sve dok je „monoetnička“.

ZSO mu je takođe neprihvatljiv bez otvaranja pitanja konačnog sporazuma sa uzajamnim priznanjem u centru. To je ponovio i u juče emitovanom intervjuu za RTK2.

Međutim, samo dan kasnije, tj. ovog jutra, savetnik Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar u svom autorskom tekstu ekskluzivno za KoSSev, još jednom su pozvali Prištinu da formira ZSO.

Isti zahtev uputio je američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer, a potom i nemački ambasador Jern Rode.

Istovremeno, danas je u Prištini nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert zvanično predstavila svoj nacrt statuta ZSO-a kao svoj doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

Prema njihovom nacrtu, ovo telo, osim što neće imati nikakva izvršna ovlašćenja, u potpunosti je integrisano u kosovski sistem, a u pravima i zaduženjima koje ima srpska zajednica navodi se „pun pregled“.

Pročitajte još:

Ambasadori podsetili na obavezu Kosova da formira ZSO

Fridrih Ebert predstavio izveštaj: „Zajednica opština u Republici Kosovo u kojima je zajednica kosovskih Srba u većini“

FHE predstavila Statut ZSO – sve nadležnosti u skladu sa kosovskim ustavom i zakonima

Šole i Eskobar: Vreme je za osnivanje Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom

Crni dane a crna sudbino, čekajući Eberta i Hovenijera

FHE u ponedeljak predstavlja nacrt Statuta

FHE demantuje da je nacrt Statuta ZSO rađen u Beogradu; verzija u medijima zastarela

Koha objavila novi nonpejper: Za ZSO je potreban nov zakon

Kosovski mediji objavili navodni statut ZSO…nadležnosti su „potpuni pregled“, a sve u skladu sa kosovskim ustavom i zakonimaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.