Srpska lista prisustvovala diskusiji u ambasadi: Podvučeno da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja

„Zajednica srpskih opština je institucija potrebna radi opstanka srpskog naroda, a ne bilo čiji hir“, poručila je Srpska lista nakon današnje diskusije o formiranju ZSO u Prištini. Potvrdili su da su njihovi predstavnici prisustvovali ovom sastanku koji je organizovala ambasada SAD u svojim prostorijama.

Iako su u novembru prošle godine podneli ostavke na sve funkcije vlasti na centralnom nivou, kao i u opštinskim samoupravama na Severu, uključujući policiju i pravosuđe, Srpska lista je sada navela da je diskusiji prisustvovala kao legitiman predstavnik srpskog naroda.

Dvoiposatnu diskusiju o ZSO sa albanskim i srpskim predstavnicima, civilnim društvom i diplomatskim korom, Srpska lista nazvala je sastankom.

Tvrde da su na njemu ponovili svoj stav: Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Prištine koja je preuzeta u formi međunarodne obaveze, a zatim ratifikovana u kosovskom parlamentu dvotrećinskom većinom.

„Jasno je naglašeno da se formiranje Zajednice srpskih opština mora sprovesti onako kako je dogovoreno u Briselu 2013. i 2015. godine“, navodi Srpska lista.

A to podrazumeva da je „jedino Upravljački tim“ nadležan za izradu Statuta Zajednice srpskih opština, „a ne bilo ko drugi“, te da su upravo to naglasili na sastanku.

Dan ranije, prištinsko predstavništvo Fondacije Fridrih Ebert predstavilo je svoj nacrt Statuta ZSO kao doprinos naporima na formiranju ovog tela, prema kojem telo koje ima drugačiji naziv nema izvršna ovlašćenja i u potpunosti je integrisana u kosovski sistem, a u pravima i zaduženjima koje ima srpska zajednica navodi se „pun pregled“. Srpski se predsednik prethodno negativno izjasnio o njihovim aktivnostima, a došli su i na udar dela provladinih medija u Beogradu.

Takođe, Srpska lista, u saopštenju navodi da je podvučeno i to da je potrebno da ZSO ima izvršna ovlašćenja.

„ZSO je potrebna da bude krovna institucija srpskog naroda koja će štiti pojedinačna i kolektivna prava našeg naroda“, poručuju iz ove stranke.

Kao i Milica Andrić-Rakić iz NVO NSI, te Aleksandar Arsenijević iz GI Srpski opstanak, sa kojima je naš portal danas razgovarao kao učesnicima u diskusiji, i Srpska lista je naglasila isto:

Svi učesnici diskusije iz srpske zajednice imali su jedinstven stav o tome da je formiranje ZSO neophodno.

„Čime je još jednom potvrđeno da je ovo zahtev srpskog naroda sa KiM, ali i više nego jasno predočeno da Aljbin Kurti govori neistinu kada kaže da Srbi ne žele Zajednicu srpskih opština“, zaključili su u saopštenju Srpske liste.

I SAD poručuju da je neopodno da se formira ZSO. „Kritično važno i hitno je“, saopštio je nakon diskusije njen domaćin, američki ambasador Džefri Hovenijer.

Međutim, suprotno navodima Srpske liste, on je nedvosmisleno i danas naglasio da se SAD, „strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini“, odnosno:

„Ne podržavaju nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, demokratske institucije ili multietnički karakter”.

Sastanak u Prištini je danas okupio predstavnike kosovske vlade, političkih partija, organizacije civilnog društva i diplomatski kor.

Andrić-Rakić i Arsenijević su u razgovoru za KoSSev prethodno naveli da ne mogu da saopšte pojedinačno učesnike, s obzirom na pravila chattam house-a, prema kojima su radili danas.

Vladu Kosova su predstavljali ministar zdravlja Arben Vitija, ministarka prosvete Arberije Nagavci, te ministar za zajednice povratak Nenad Rašić. Mediji javljaju da je bilo i drugih predstavnika.

Nakon sastanka, medijima se obratio ambasador Džefri Hovenijer, koji je naglasio da upravo današnja diskusija odražava značaj koji SAD pridaju formiranju ZSO, odnosno Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

U isto vreme kada je u američkoj ambasadi počeo sastanak, na ulicama Prištine organizovan je protest protiv „nametanja“ formiranja ovog tela, na kojem je rečeno da se Albanci „masovno protive“, jer su „uvereni“ da će se time na Kosovu stvoriti nova Republika Srpska. Sa skupa je najavljeno da će biti novih i to masovnih protesta protiv formiranja ZSO.

O današnjem okruglom stolu čitajte u:

Hovenijer: Pomažemo Kosovu da formira zajednicu u skladu sa Ustavom Kosova, to je kritično važno i hitno

Arsenijević: Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo, produktivni razgovori

Andrić Rakić: Na sastanku različito o potrebi i značaju Zajednice srpskih opština

U Prištini dva događaja: U američkoj ambasadi sastanak o ZSO, a na ulici protest protiv ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.