U Prištini dva događaja: U američkoj ambasadi sastanak o ZSO, a na ulici protest protiv ZSO

FOTO: Koha

U američkoj ambasadi u Prištini u toku je zatvoreni okrugli sto predstavnika albanske i srpske zajednice, uključujući predstavnike kosovske političke scene i vlasti i civilnog društva. Sastanak je organizovan kako bi se razgovaralo o Zajednici srpskih opština. A za to vreme, u Prištini je u toku i protest, upravo protiv „nametanja“ za formiranje ZSO.

Uoči samog početka današnjeg sastanka iz američke ambasade u Prištini poručili su da se raduju što će čuti promišljene perspektive od različitih grupa.

Podsetili su da su sastanak sazvali o Zajednici srpskih opština na Kosovu.

Svoje prisustvo ovom sastanku ranije najpre je potvrdio novoimenovani ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić. Takođe, da je dobila poziv da prisustvuje sastanku potvrdila je i kosovska ministarka spoljnih poslova, Donika Gervala.

Prisustvo su juče potvrdili i predstavnici opozicionih stranaka na Kosovu – LDK i PDK, a da će njihovi predstavnici doći na današnji sastanak najavili su i iz kabineta Vjose Osmani i Aljbina Kurtija.

Prištinski mediji javljaju da su na istom sastanku, uočeni i predstavnici Srpske liste.

Neposredno pred početak okruglog stola u američkoj ambasadi, Kurti je kazao da on lično na sastanak nije pozvan. Ne želeći da komentariše te razgovore, poručio je samo da „oni koji su pozvani neka odu i razgovaraju o tome“.

Sa druge strane, upitana takođe o sastanku koji je u toku – Vjosa Osmani kratko je izjavila da je „sve što ima veze sa Amerikom dobro“.

Istovremeno kada je u američkoj ambasadi počeo sastanak o ZSO, na ulicama Prištine započeo je i protest protiv formiranja ovog tela.

Kako javlja Koha, protest je započeo u podne ispred kosovske vlade, a usmeren je na suprotstavljanje „nametanju“ formiranja ZSO. Organizovao ga je Sadri Ramabaja iz Albanskog instituta za geopolitiku.

„Nametanje Zajednice srpkih opština hronika novog najavljenog albansko-srpskog rata“, naveo je on, prenosi isti medij.

„Niko na Kosovu ne zaboravlja pomoć Evrope tokom borbe za slobodu i za izgradnju nezavisnog Kosova. Evropa treba da zna da su Albanci masovno protiv ZSO jer su uvereni da će ova nova fragmentacija državu dovesti u istu situaciju kao i Bosnu, kroz Republiku Srpsku“, rekao je jedan od govornika.

Sa skupa je najavljeno da će biti masovnih protesta protiv formiranja ZSO.

„Protesti će svuda biti masovni, mirni i u znak podrške Vladi Aljbina Kurtija, koja svim silama radi na očuvanju integriteta i suvereniteta Kosova. Albanci će se boriti da zaustave ZSO i evropske institucije treba da preispitaju svoj stav“, rečeno je na protestu, prenose mediji.

Poruke da su protiv formiranja ZSO, takođe uoči ovog sastanka, poslate su od više pristalica vladajuće stranke Samoopredeljenje.

Nakon nedavne krize na Severu Kosova međunarodni predstavnici sve češće insistiraju na dve stvari – zaključenju sporazuma na osnovu evropskog predloga i onome što Priština odbija da učini – formiranju Zajednice srpskih opština.

Prištinski zvaničnici, međutim, nastavljaju da negoduju zbog zahteva Zapada, dok je čak portparol kosovske vlade pre svega nekoliko dana kazao da zahtev za formiranje ZSO nije zahtev srpske, niti međunarodne zajednice, već Srbije.

Kosovski premijer je ponavljao da ne pristaje na to da ZSO bude preduslov i prioritetni sporazum, te da je za njega Zajednica i dalje neprihvatljiva i da će biti sve dok je „monoetnička“.

ZSO mu je takođe neprihvatljiv bez otvaranja pitanja konačnog sporazuma sa uzajamnim priznanjem u centru. To je ponovio i u juče emitovanom intervjuu za RTK2.

Međutim, samo dan kasnije, tj. ovog jutra, savetnik Stejt departmenta Derek Šole i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar u svom autorskom tekstu ekskluzivno za KoSSev i prištinsku Kohu, još jednom su pozvali Prištinu da formira ZSO.

Isti zahtev uputio je juče američki ambasador u Prištini, Džef Hovenijer, domaćin današnjeg sastanka, a potom i nemački ambasador Jern Rode.

Istovremeno, juče je u Prištini nemačka nevladina organizacija Fridrih Ebert zvanično predstavila svoj nacrt statuta ZSO-a kao svoj doprinos dijalogu Beograda i Prištine.

Prema njihovom nacrtu, ovo telo, osim što neće imati nikakva izvršna ovlašćenja, u potpunosti je integrisano u kosovski sistem, a u pravima i zaduženjima koje ima srpska zajednica navodi se „pun pregled“.

Danas je i portaprol Evropske unije, Peter Stano, ponovio stav EU po pitanju Zajednice srpskih opština – kao jedan od postignutih sporazuma u dijalogu, koji se moraju sprovesti i to bez odlaganja.

„Stav EU po ovom pitanju je poznat, svi sporazumi iz dijaloga moraju biti sprovedeni bez daljeg odlaganja i bez ikakvih uslova. To važi i za osnivanje Zajednice, što je zakonska obaveza za Kosovo“, kazao je on.

Istovremeno, Evropski parlament u nacrtu izveštaja o Kosovu pozvao je na punu implementaciju svih dosadašnjih dogovora, uključujući uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

O današnjem okruglom stolu čitajte u:

Srpska lista prisustvovala diskusiji u ambasadi: Podvučeno da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja

Hovenijer: Pomažemo Kosovu da formira zajednicu u skladu sa Ustavom Kosova, to je kritično važno i hitno

Arsenijević: Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo, produktivni razgovori

Andrić Rakić: Na sastanku različito o potrebi i značaju Zajednice srpskih opštinaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.