Arsenijević: Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo, produktivni razgovori

Arsenijević
FOTO: KoSSev

Diskusija o formiranju ZSO, čiji je domaćin bio američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, održana je danas. Sastanak je organizovan za predstavnike kosovske vlade, političkih partija, diplomatski kor, te organizacije civilnog društva. Okruglom stolu, koji je trajao duže od dva sata, ispred GI Srpski opstanak prisustvovao je i Aleksandar Arsenijević.

U izjavi za KoSSev portal, Arsenijević kaže da je razgovor bio produktivan, te ocenjuje da su ovakve diskusije neophodne kosovskom društvu i da moraju biti češće.

Gospodin Hovenijer pod jednim krovom spojio nespojivo

Bilo je, kaže, i konstruktivnih predloga o načinu suočavanja sa problemima kao što su udžbenici, lekovi, socijalna davanja, plata iz sistema Republike Srbije i ostalo.

Srpska zajednica je, kako navodi Arsenijević, tokom diskusije imala gotovo jedinstven stav – Zajednica srpskih opština mora što pre da se formira.

I Građanska inicijativa na čijem je čelu Arsenijević, kako je kazao, iznela je čvrst stav „bez ZSO nema napretka“.

„Bilo je govora o tome da srpski narod na Kosovu nema vremena za odugovlačenje formiranja ZSO, i da se to mora učiniti što pre, jer kao gorku pilulu koju smo popili 2013, posle barikada 2011. i 2012. gde je pao čak i jedan režim, Borisa Tadića, dobili smo Briselski sporazum i gorku pilulu koju smo popili sa ZSO koja se i dalje nije formirala“, kazao je.

Što se tiče, kako on naziva, „druge strane“, odnosno predstavnika albanskih političkih partija i kosovske vlade, pojedini predstavnici opozicije „imali su razumevanja“, dok su, tvrdi, neki predstavnici kosovske vlade „omašili temu“:

„Prozivajući Srbe da su mali Rusi i da bi Rusija imala direktan uticaj na Kosovo preko ZSO“, zaključio je Arsenijević.

Na današnjem okruglom stolu učestvovali su i, kako javljaju pojedini mediji u Prištini, predstavnici Srpske liste, koja je početkom novembra napustila sve funkcije na centralnom nivou i lokalnom – na Severu. Srpska lista je ovo u međuvremenu potvrdila potvrdila.

Što se tiče civilnih predstavnika, oni sa kojima smo razgovarali, naveli su da ne mogu da saopšte pojedinačno učesnike, s obzirom na pravila chattasm house-a, pod kojima su radili danas.

Vladu Kosova su predstavljali ministar zdravlja Arben Vitija, ministarka prosvete Arberije Nagavci, te ministar za zajednice povratak Nenad Rašić. Mediji javljaju da je bilo i drugih predstavnika.

Nakon sastanka, medijima se obratio domaćin današnjeg skupa američki ambasador Džefri Hovenijer, koji je naglasio da upravo današnja diskusija odražava značaj koji SAD pridaju formiranju ZSO, odnosno Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

„Iako je nekoliko američkih zvaničnika već iznelo ovaj stav ja takođe želim da budem jasan u stavu SAD: Ne podržavamo nijedan aranžman koji krši Ustav Kosova, koji nije u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine ili koji bi ugrozio suverenitet, nezavisnost, demokratske institucije ili multietnički karakter”. 

Kazao je da se SAD „strogo protive formiranju bilo kakvog entiteta koji liči na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini“, ali da sa druge strane od Kosova očekuju da ispuni svoje obaveze.

„Zahtevamo od Vlade Kosova da pruži svoju viziju o Asocijaciji za koju veruje da štiti budućnost Kosova kao suverene, nezavisne, multietničke, demokratske države i obezbeđuje manjinska prava u skladu sa Briselskim sporazumima. Ovo je kritično, ovo je važno, ovo je hitno”, naglasio je Hovenijer nakon diskusije o ZSO.

U isto vreme kada je u američkoj ambasadi počeo sastanak, na ulicama Prištine organizovan je protest protiv „nametanja“ formiranja ovog tela, na kojem je rečeno da se Albanci „masovno protive“, jer su „uvereni“ da će se time na Kosovu stvoriti nova Republika Srpska. Sa skupa je najavljeno da će biti novih i to masovnih protesta protiv formiranja ZSO.

Povezane vesti:

Srpska lista prisustvovala diskusiji u ambasadi: Podvučeno da ZSO treba da ima izvršna ovlašćenja

Hovenijer: Pomažemo Kosovu da formira zajednicu u skladu sa Ustavom Kosova, to je kritično važno i hitno

Andrić Rakić: Na sastanku različito o potrebi i značaju Zajednice srpskih opština

U Prištini dva događaja: U američkoj ambasadi sastanak o ZSO, a na ulici protest protiv ZSOPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.