Evropski plan nije na dnevnom redu posebne sednice – izveštaj, Vučićevo obraćanje, pa rasprava

Skupština Srbije Parlament
FOTO: KoSSev

Izveštaj Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa Prištinom u periodu od 1. septembra prošle godine do 15. januara, koji je dostavljen poslanicima, biće jedina tačka dnevnog reda posebne sednice Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, izjavio je danas predsednik parlamenta Vladimir Orlić.

Orlić je za list Politika rekao da će posle obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića u parlamentu biti otvorena javna rasprava, koja će potrajati duže od jednog dana, tokom koje će Vučić „odgovarati na sva pitanja“.

Orlić je dodao da će se poslanici po okončanju debate izjasniti o izveštaju Vlade Srbije o pregovaračkom procesu sa Prištinom, koji je „tehnički“ jer se u njemu „samo navodi pregled događaja“, a da je poseban akcenat stavljen na zahtev za formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

On je rekao i da bi bilo dobro da se tokom skupštinske rasprave pre svega čuje šta ko od opozicionih stranaka predlaže, kakve bi posledice imali ti predlozi i kako bi ih rešili, „umesto nadgornjavanja u patriotizmu i u tome ko će koga više i bolje uvrediti“.

U izveštaju o kojem će se sutra raspravljati u skupštini ne pominje se francusko-nemački, odnosno evropski plan.

Kako je izvestio N1, predsednik skupštine Srbije najavio je da će predsednik Vučić odgovarati na sva pitanja poslanika.

Sam Vučić oglasio se sinoć video klipom na društvenim mrežama, navodeći takođe da je spreman da odgovara na sva pitanja poslanika, dok je, sa druge strane, još jednom optužio opoziciju da želi „samopromociju“.

Ponovio je i da su predstavnici opozicionih parlamentarnih stranaka odbili njegovu ponudu za konsultacije u vezi sa evropskim predlogom uoči sednice, što su pojedini lideri ovih stranaka i demantovali.

„Da im ukažem na sve činjenice, da pokušamo zajedno da pristupimo rešavanju problema. Oni su rekli, barem najveći deo njih – nismo zainteresovani, hoćemo skupštinu, hoćemo sebe da prikažemo, hoćemo političku pobedu. Nismo baš toliko zainteresovani za KiM“, smatra Vučić.

Kaže i da opozicija ne dolazi zbog odgovora, već samopromocije.

Ujedno tvrdi i da je opozicija pozvala „svoje stranačke simpatizere da im pomognu“, bez preciziranja na šta tačno misli.

Kaže da mu ni to nije problem.

„Boriću se i pobedićemo svi kao Srbija, jer Srbiju ne možete da savladate“, zaključuje Vučić.

Pročitajte još:

Izveštaj vladine kancelarije: Napredak u Dijalogu formalno i faktički nemoguć bez prethodnog formiranja ZSO

Proglas uz peticiju protiv evropskog predloga, među potpisnicima i Vojislav Koštunica

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu u četvrtakPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.