Koha: „recipročnim“ ekonomskim sporazumom do ukidanja taksi

johanes han

Prištinska Koha javlja da su kosovski premijer Haradinaj i evropske diplomate postigli konsenzus za stvaranje mogućnosti za ukidanje odluke o taksama.

Juče je evropski komesar za proširenje i politiku susedstva sa ekonomskog foruma u Davosu poručio da je razgovarao sa Vučićem i Tačijem i da je obojici predočio predlog za rešenje „trgovinskih iritacija“ između Beograda i Prištine.

Han je Prištinu posetio dva puta nakon donošenja odluke o taksama. Tokom prve posete ponudio je organizovanje pomenutog posebnog foruma, dok nakon druge posete, u drugoj polovini januara, nije bilo zajedničke konferencije i nije poznato da li je bilo reči o taksama.

„Još jednom sam ih detaljno upoznao s predlogom i u narednih nekoliko dana očekujem njihov pozitivan odgovor.“

Danas, prištinska Koha tvrdi da bi kosovskom premijeru, od početnog zahteva za priznanje Kosova, sada bio prihvatljiv i „recipročan sporazum“ sa Srbijom u svim ekonomskim oblastima.

Postizanje ovakvog sporazuma nudili su Han i Mogerini još krajem prošle godine i to u vidu ekonomskog foruma na kom bi se diskutovalo o trgovinskim barijerama.

Jedan od elemenata u rešenju koje su Haradinaju nudili šefica EU diplomatije Federika Mogerini, komesar nadležan za pitanja proširenja Johanes Han, kao i komesarka nadležna za trgovinska pitanja Sesilija Malmstrom bi obuhvatao i dugogodišnje pitanje gde bi se odrednica „UNMIK“ u CEFTA sporazumu zamenila samo sa odrednicom „Kosovo*“, dok bi se kao deo rešenja našlo i šire pitanje „modernizacije i revitalizacije“ sporazuma CEFTA, naveli su u zajedničkom pismu.

Juče je i ministar trgovine Rasim Ljajić izjavio da „sve ukazuje da će Priština na KiM povući takse na robu iz centralne Srbije“

Sa druge strane, kosovska delegacija je juče u BiH prisustvovala sastanku sa predstavnicima CEFTA-e o taksama na uvoz robe iz Bosne i Hercegovine, međutim, Priština je odbila predlog Sarajeva za privremenu suspenziju odluke o taksama.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.