SAD upozoravaju: Kosovo ne može da ugrožava naše strateške interese bez posledica po bilateralne odnose

Kosnet
Foto: KoSSev

Ambasada SAD u Prištini oglasila se danas prvi put nakon sastanka ambasadora Filipa Kosneta i kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na kom se navodno diskutovalo o zahtevu SAD da Kosovo ukine odluku o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH, a posle kog je Haradinaj izjavio da takse „mogu ostati zauvek“. U kratkom saopštenju iznešeno je nekoliko jasnih poruka, među glavnima je da je dijalog i sveobuhvatni sporazum strateški cilj SAD i da ometanje tog interesa ne može proći bez posledica po bilateralne odnose SAD i Kosova. Saopštenjem se daje podrška EU u procesu dijaloga, javnost se podseća i na poruku iz pisma američkog predsednika Donalda Trampa koji je kosovske političare pozvao da govore zajedničkim glasom i pozvao sve strane da se suzdrže od akcija koje bi oštetile dijalogu.

Saopštenje američke ambasade u Prištini prenosimo u celosti.

Sjedinjene Države u potpunosti podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji vodi Evropska unija.

Sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum je u strateškom interesu Sjedinjenih Država. Kao što je predsednik Tramp naveo u svom pismu predsedniku Tačiju: „Pozivam vas i lidere Kosova da iskoristite ovaj jedinstveni trenutak, da govorite ujedinjenim glasom tokom mirovnih pregovora i uzdržite se od postupaka koji bi otežali postizanje sporazuma.“

Neki komentatori i političari sugerisali su da će Kosovo svoj status kao nezavisne, suverene države, blisko povezane sa Sjedinjenim Državama, štititi od svih posledica njegovih odluka na međunarodnoj sceni. Upozoravamo da ne treba pretpostavljati da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj Sjedinjenih Država može da preduzme akcije koje su u suprotnosti sa našim strateškim interesima, a da se ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose.

Pozivamo Kosovo i druge regionalne aktere da pokažu posvećenost normalizaciji; regionalnom miru i stabilnosti; i na putu ka evropskim integracijama. Ponavljamo naš stav da je trenutna suspenzija taksi na uvoz iz Srbije i Bosne i Hercegovine jedna od neophodnih mera za vraćanje momentuma procesu dijaloga. Očekujemo da drugi akteri sami preduzmu konstruktivne mere.

Kao što je nedavna istorija pokazala, Kosovo je uspešno kada se interno ujedini i stupi u partnerstvo sa Sjedinjenim Državama i EU. Mi ohrabrujemo sve političke stranke da konstruktivno doprinesu ovom procesu. Akcije koje podrivaju dijalog, ometanja sa strane, i odbijanje da se ukinu takse – sve su u suprotnosti sa interesima SAD-a. Ono što je trenutno potrebno je hrabro vođstvo koje će da promoviše naše zajedničke ciljeve. To nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.