Vlada Kosova uvela 100 odsto takse i na robu iz Srbije stranog porekla

Carina

Vlada Kosova proširila je danas mere protiv robe iz Srbije. Od januara će se taksa od 100 odsto odnositi na sve proizvode iz Srbije, uključujući i one stranih kompanija koje imaju proizvodne pogone u Srbiji.

Nakon što je 6. novembra podigla takse na 10 odsto od vrednosti robe,  kasnije 21. novembra i na 100 odsto, Vlada Kosova je danas istu meru proširila i na proizvode stranih kompanije koja se proizvode i uvoze iz Srbije i koji su do sada bili na listi proizvoda koji se izuzimaju iz prethodnih mera protiv robe iz Srbije.

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj naglaso je početkom novembra, nakon prvog podizanja taksi, da ova odluka ne utiče na međunarodne brendove koji se proizvode u Srbiji i BiH.

„Koka Kola nije pogođena ovom odlukom,“ rekao je tada Haradinaj.

Vlada je ovu odluku danas usvojila na predlog ministra trgovine, Endrita Šalje koji je rekao da im je sugerisano da se sve kompanije trebaju tretirati jednako.

„Ministarstvo trgovine i industrije želi da jednako tretira sve kompanije, zato zahtevamo uklanjanje sa liste, što ćemo sprovoditi od 1. januara 2019,“ rekao je danas Šalja, prenosi Koha.

U međuvremenu, premijer Haradinaj je rekao da je neprihvatljivo pismo premijerke Srbije, Ane Brnabić kojim poziva zemlje da povuku priznanje Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.