Bahtiri: Ako se dotakne Mitrovica biće rata; Rakić poziva na budnost EULEX i KFOR

severna mitrovica

U jeku stalnih najava gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija da će doći do ujedinjenja severnog i južnog dela ovog grada stiže i nova – da će „biti rata“, ukoliko se u sklopu sporazuma između Kosova i Srbije „dotakne grad Mitrovica“. Sa druge strane, bivši gradonačelnik severnog dela upozorava na budnost KFOR-a i EULEX-a zbog „pretnji ratom“ koje mogu da „naruše krhku stabilnost… izgrađenu u nemogućim uslovima“.

„Plan Srbije je da dođe do mosta na Ibru, ali ja vam garantujem da ako se dotakne Mitrovica, biće neviđenog rata,“ izjavio je Bahtiri, izveštava KTV.

Ubrzo nakon ove izjave ovog gradonačelnika oglasio se i njegov bivši kolega Goran Rakić, rekavši da je srpski narod na Kosovu i Metohiji sa najvećom ozbiljnošću i zabrinutošću “primio najnovije pretnje ratom“.

“Očekujem da KFOR i EULEX, u skladu sa svojim obavezama iz mandata koji im je poveren, povećaju budnost i preventivno deluju kako ne bi došlo do narušavanja mira i sigurnosti građana, jer ovakve opasne pretnje miru u ovom trenutku“, kako su ocenili, visokih tenzija, a koje mogu „nepovratno da naruše krhku stabilnost koju smo kao predstavnici srpskog naroda odgovornim delovanje izgradili, u nemogućim uslovima“.

„Mi nikada nismo i nećemo pretiti nikome, ali ako neko dirne u naše domove, u našu severnu Kosovsku Mitrovicu, onda će dobiti i adekvatan odgovor,“ zaključuje.

Nakon prezentacije ideja gradonačelnika Južne Mitrovice Agima Bahtirija o ujedinjenju severnog i južnog dela ovog grada Srpska lista, na čelu sa Goranom Rakićem često komentariše njegove izjave.

Tokom nedavnog protesta u Kosovskoj Mitrovici „Protiv aneksije severne Kosovske Mitrovice“ ujedinjenje južnog i severnog dela grada jedan od organizatora – Direktor KBC Kosovska Mitrovica Milan Ivanović ocenio je kao pokušaj da Srbe „omreže u albanski koncentracioni logor, gde bi bili vazali i roblje“.

Rakić, sa druge strane, smatra da Priština ujedinjenjem želi da Srba u Mitrovici „sutra ne bude više ovde – nećemo im to dozvoliti,“ poručio je „njima – koji ne samo da žele da upravljaju našim gradom, nego i našim životima“.

Sa svetskog ekonomskog foruma u Davosu, nedavno je o ovoj temi govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Uz opasku da ne razume „ni šta rade Tači, ni (Ramuš) Haradinaj“, rekao je da do ujedinjenja sigurno neće doći i da Srbi ne treba da brinu.

Sa druge strane, ideja ujedinjenja takođe nije jednoglasno prihvaćena ni u kosovskoj javnosti. Ideja koja izaziva čvrsto protivljenje srpskih zvaničnika, takođe povlači dva suprotna stava kosovskih političara.

Podršku ovoj ideji dali su skupština ovog grada i predsednik Kosova Hašim Tači koji je ujedinjenje grada definisao kao „nezaustavljiv proces“, međutim, po svemu sudeći, ne i kosovska vlada, kojoj je kosovska skupština prosledila Bahtirijevu peticiju o „ujedinjenju grada“ koju je, navodno, potpisalo 16.594 građana, među kojima su, on tvrdi, i Srbi.

Savetnik kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, Haljilj Matoši, govoreći za Radio slobodna Evropa, nedavno je izjavio da u duhu zakona koji proizilazi iz Ustava, a koji je izgrađen na principima Ahtisarijevog plana, postoji „samo jedan grad – Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine – na Jugu i Severu“, kao i da je „reč o nacionalnom interesu centralnih vlasti, a ne interesu gradonačelnika“.

Detaljnije u vestima:

„Postoji samo jedan grad Mitrovica, kojim upravljaju dve opštine na jugu i severu“

Bahtiri: Za ujedinjenje Mitrovice nije potrebna saglasnost Srpske liste

Bahtiri podneo Skupštini Kosova peticiju za ujedinjenje Mitrovice

Bahtiri tvrdi: Građani sa Severa učestvovali u peticiji, umorni od paralelnih struktura

Bahtiri prikupio oko 15.000 potpisa za „ujedinjenje“ opština Severna i Južna Mitrovica

Agim Bahtiri najavio za sutra pokretanje peticije za „ujedinjenje“ Mitrovice

Bahtiri upozorava na peticiju građana za ‘ujedinjenu’ Mitrovicu

Agim Bahtiri: Ako MALS ne odobri inicijativu za ujedinjenje skupljam 10.000 potpisa građana

Haradinaj Bahtiriju: Opština Južna Mitrovica nema pravo da donosi odluke u ime opštine Severna Mitrovica

Bahtiri: Ujedinjenje Mitrovice će se desiti, nema drugog puta

Usvojen Bahtirijev predlog za „ujedinjenje“ Mitrovice

Agim Bahtiri: Sutra sednica povodom „ujedinjenja“ Mitrovice; Vlada Kosova nije upoznata, to je potez pojedinca

Agim Bahtiri želi da postane gradonačelnik „ujedinjene“ MitrovicePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.