Bivši radnici UNMIK poreske uprave bez posla još od 2014 – u borbi do bilo kakvog odgovora iz usta Marka Đurića

Građani pišu

Piše: Zoran Kovačević

Koliko država i njene institucije zadužene za brigu o Srbima na Kosovu i Metohiji vode računa o njima, možda najbolje govori primer desetoro prevarenih Srba koji smo 2008. godine bili naterani da potpišemo otkazna rešenja, uz političku sadržinu izjave, a onda nas je država pretvorila u socijalne slučajeve i danas slušamo razna obećanja službenika Kancelarije za Kosovo i Metohiju, jedanput mesečno.

Da je problem desetoro prevarenih Srba sa Kosova i Metohije, obaveza nekih prethodnih Vlada, naslušali smo se od političara.

U vreme kada smo se nadali da će politička opcija koja je na vlasti povoljno rešiti naš problem, dogodilo se ono što nismo mogli da pretpostavimo, država nas je ostavila na ulici.

Ako se na ovaj način rešavaju nagomilani problemi Srba sa Kosova i Metohije, sasvim je jasno što odatle svakoga meseca ode po desetak srpskih porodica.

Ista sudbina čeka i nas.

Molbu za prijem kod direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju slali smo na desetine puta, ali odgovor nismo dobili nikada, već samo naizgled uverljiva obećanja da će problem biti rešen, a sve u cilju opstanka Srba na Kosovu i Metohiji. U trodnevnoj poseti Kosovu i Metohiji, gospodin Đurić nije imao vremena da sasluša desetoro nasamarenih Srba.

Eto tako država brine o svom narodu na Kosovu i Metohiji, a priča o opstanku je samo jedna od populističkih parola koje se svakodnevno prosipaju u javnosti.

Na mestima gde smo po Ugovoru radili do 2014. godine, država je počela da zapošljava, ali rođake nekih političkih čelnika, koji se u najmanju ruku hvale da je to završeno samo jednim pozivom u Kancelariji za Kosovo i Metohiju. Jedan od njih je brat predsednika opštine Klokot, Zdravko Dejanović, koji je po Ugovoru zaposlen u Poreskoj upravi, u Ekspozituri Šilovo, u Gornjem Kuscu kod Gnjilana.

Kako je moguće da u ovom slučaju Kancelarija za Kosovo i Metohiju reši problem samo jednim telefonskim pozivom, a neko na milost čeka više od deset godina.

Slučaj prevarenih, bivših radnika Poreske uprave, treba staviti na sto Vlade Republike Srbije, za istim stolom za kojim je problem i nastao 2008. godine.

Nakon poslednjeg obraćanja javnosti i namere da 21. januara odemo u Beograd, i pred ovom institucijom sačekamo gospodina Đurića, ekspresno smo dobili poziv iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Gospodin koji se predstavio kao Nemanja Kijačić iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju, bukvalno nas je odvratio od te namere, obećavajući da će po Đurićevom nalogu problem biti rešen na relaciji Kancelarija za Kosovo i Metohiju – Poreska uprava – Ministarstvo finansija – Vlada Srbije, ali da pismenih dokaza o tome nema, te da budemo strpljivi jer oni misle na nas.

Od tada do danas, iako smo tražili odgovor, ovaj gospodin ne odgovara na elektronsku poštu, putem koje smo pored telefenskog dobili i pismena obećanja.

„Dopisivanje i telefonsko kontaktiranje traje od novembra prošle godine. Uglavnom se sve svodi na obećanja, rekli bi prazna,“ kažu prevareni bivši radnici Poreske uprave.

Neki internet portali kojima smo slali slične dopise odbili su da objave naš tekst, pod izgovorom da su dobili upozorenja da takve stvari ubuduće ne objavljuju.

Našem strpljenju je vreme odavno isteklo, a sada smo i nasamareni, pa i osramoćeni jer smo pogazili svoju nameru koju smo najavili u pisanim medijima.

Ipak, i pored svega, desetoro bivših radnika Poreske uprave neće odustati od svoje namere da se sastanu oči u oči sa glavnim predstavnikom institucije, koja je zadužena za rešavanje problema Srba na Kosovu i Metohiji, pa makar to bilo i na nekom šetalištu.

Za koji dan navršiće se jedanaest godina od prevare koja nas sigurno udaljava od svojih rodnih mesta.

Naša borba za opstanak na Kosovu i Metohiji tek predstoji i nikada nećemo odustati od toga, jer ako je Apelacioni Sud preinačio odluku Osnovnog Suda i presudio u korist države i Vlade Republike Srbije, koja je pismenim aktom objavljenim u Službenom Glasniku Republike Srbije, naredila i pozvala Srbe da napuste kosovske institucije, šta preostaje jednom običnom čoveku nego da stane pred vrata relevenatne institucije i pravdu i milost traži od onih koji tu državu vode.

Sa druge strane i ova Vlada je nedavno pozvala zaposlene u Kosovskom zaštitnom korpusu da napuste isti i dala im je plate. Da li će u nekoj narednoj Vladi i ovi ljudi postati obaveza prethodne Vlade, pitanje je za ljude koji vode ovu zemlju?

Sa druge strane, Ministarstvo finansija Republike Srbije postupilo je različito u dva ista slučaja. Uprava carina Republike Srbije prihvatila je sporni Zaključak Vlade Republike Srbije iz 2008. godine i radnike UNMIK Uprave carine primila u službu, dok je za Poresku upravu Srbije taj Zaključak nevažeći. Ministarstvo pravde Republike Srbije, prihvatilo je kao validan Zaključak Vlade i radnike u UNMIK pravosuđu prihvatilo i dalo im rešenja na neodređeno vreme.

Problem desetoro prevarenih Srba je nastao za vreme Vlade dr Vojislava Koštunice. Sledeće Vlade ovaj problem održavale su kao nerešen, pa je Ugovor o Privremenim i povremenim poslovima sa radnicima bivše UNMIK Poreske uprave produžavan čak trinaest puta sve do 2014. godine. Na ove ljude nije se odnosio pravilnik o platama državnih službenika na Kosovu i Metohiji.

Trenutna vladajuća koalicija 2014. godine, bez ikakvog obrazloženja, otpisala je ljude koji su naterani da napuste svoja radna mesta na Kosovu i Metohiji.

Zbog svega gore navedenog molimo Vas da nas podržite u borbi da dođemo do bilo kakvog odgovora iz usta direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju gospodina Marka Đurića, smatrajući da je institucija koju on predstavlja jedina relevantna institucija za rešavanje ove vrste problema, tj. da problem desetoro bivših radnika UNMIK Poreske administracije „baci“ na sto Vlade Republike Srbije, odnosno tamo gde je problem i nastao.

S obzirom na to da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju nema nameru da nas udostoji i zakaže sastanak u terminu koji njemu odgovara, mi ovim putem obaveštavamo Kancelariju za Kosovo i Metohiju da ćemo početkom naredne nedelje bez odlaganja doći pred vrata ove institucije u Beogradu, sa zahtevom za razgovor sa direktorom Markom Đurićem, kako bismo mu predstavili naš jednodecenijski problem, koji je nastao zbog neodgovornosti države u kojoj živimo, a koja nas tera da se odlučimo za najteži životni korak, posle dvadeset teških godina života.

Dolazak desetoro Srba sa Kosova i Metohije nije jednostavan, ali zbog budućnosti naše dece, mi smo spremni da izdržimo sve.

Detaljnije u: Bivši radnici UNMIK Poreske administracije bez posla od 2014: Naš opstanak na KiM ozbiljno ugroženNaglašavamo da autori tekstova preuzimaju isključivu odgovornost za istinitost svojih navoda, te da pisma naših čitalaca ne odražavaju nužno stav KoSSeva, niti je KoSSev autor informacija u ovoj rubrici. Da bi se informacija koju želite da podelite sa javnošću objavila na KoSSevu, u okviru rubrike „Građani pišu“, potrebno je da se potpišete punim imenom i prezimenom, uz osnovnu informaciju o sebi, a da redakciji potvrdite svoj identitet i potpišete izjavu da se tekst objavljuje na osnovu vaše saglasnosti. Istovremeno skrećemo pažnju da informacije koje budete izneli moraju da budu potkrepljene argumentima, da jezik kojim budete pisali ne sme da sadrži govor mržnje, diskriminacije, omalovažavanje po bilo kojoj osnovi. Kao redakcija zadržavamo pravo da tekstove lektorišemo, da umesto punih imena, ukoliko se spominju u tekstu, možemo da objavimo inicijale istih, da tekst ne objavimo ukoliko utvrdimo da je neautentičan, propagandistički, zlonameran ili nije od javnog značaja. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.