NUNS poziva medije da se pridržavaju najviših novinarskih standarda

NUNS

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) poziva sve novinare i medije da se dosledno pridržavaju najviših novinarskih standarda i da tačno, objektivno i blagovremeno informišu građane o situaciji, delovanju institucija, organizacija i pojedinaca u vanrednim okolnostima, kao i da se „uzdrže od senzacionalizma ili bilo kog oblika revanšizma“.

„Od ogromnog je značaja za društvo u celini, a posebno u situaciji vanrednog stanja zbog pandemije novog koronavirusa, da se mediji i novinari, bez obzira na razlike i uređivačku politiku, pridržavaju Kodeksa novinara Srbije, kako se ne bi stvarale nove ili produbljivale postojeće podele u društvu“, poručuju iz NUNS-a.

Imajući to u vidu, kako navode, prate sve vrste napada, pritisaka i prepreka sa kojima se suočavaju novinarke i novinari u ovom periodu i reaguju na njih u skladu sa svojom misijom.

NUNS, takođe, svakodnevno podseća i na obaveze svih medijskih poslenika, kako na one na koje su obavezani zakonima, tako i na one posebne profesionalne norme, na koje ih obavezuje struka i Kodeks novinara Srbije, dodaje se u saopštenju.

„Negativne kampanje koje pojedini mediji vode protiv drugih medija, grubo narušavajući i sopstveni ugled, karakteristične su za našu medijsku scenu već duži niz godina i, nažalost, nastavljene su i tokom ove krize“, poručuju.

Ocenjuju da je to jedan od većih problema u ovom trenutku, koji posebno zbunjuje građane tokom krize i „ugrožava njihovo pravo na proverene, istinite informacije“.

„Mehanizmi koje pružaju kako domaće regulatorno telo za elektronske medije, tako i Savet za štampu kao samoregulatorno telo, dovoljni su da se zadovolji pravda ukoliko su nečija prava povređena ili oštećena informacijom objavljenom u nekom od medija. NUNS zato apeluje na struku da koristi ove mehanizme koji su na raspolaganju svim građanima Srbije, pa i novinarima i novinarkama“, dodaje se u saopštenju.

Apeluju takođe, na medije da u svom izveštavanju ne ugrožavaju delovanje novinarskih udruženja, koja štite prava svih novinara, angažovanih u tim istim medijima.

„Solidarnost je sada neophodna za prevazilaženje krize s kojom se ceo svet po prvi put suočava“, zaključuje se u saopštenju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.