Vučić sa Saracinom: Očekujem podršku, pre svega u primeni postojećih sporazuma u dijalogu

FOTO: Instagram/buducnostsrbijeav

„Razgovor je jedini pravi put za rešavanje otvorenih pitanja, kao i za postizanje održivog dogovora“, usaglasili su se danas predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i nemački izaslanik za Zapadni Balkan, Manuel Saracin, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine.

Vučić i Saracin sastali su se jutros u zgradi Predsedništva Srbije, gde su razgovarali o ekonomskoj saradnji, bilateralnim odnosima, evropskim integracijama Srbije, kao i o regionalnoj situaciji i inicijativama za povezivanje zemalja Zapadnog Balkana.

Vučić je i danas ponovio da je Nemačka najveći spoljnotrgovinski partner Srbije i da je Srbija zainteresovana za dodatno jačanje ove saradnje, budući da se sve više, kako je kazao, „profiliše kao jedna od najatraktivnijih i najsigurnijih svetskih destinacija za investiranje“.

Kako je saopštilo Predsedništvo, Vučić je tokom sastanka istakao i da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put.

Od Saracina, sa druge strane, očekuje da će dati dodatni zamah saradnji među zemljama Zapadnog Balkana, što bi u „znatnoj meri doprinelo očuvanju mira i stabilnosti u regionu“.

„Srbija je svojim ozbiljnim i odgovornim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan i odgovoran partner u regionu, posvećen političkom dijalogu i daljem razvoju regionalnih odnosa u svim oblastima“, kazao je Vučić, navodi Predsedništvo.

Shodno tome, kako je istakao srpski predsednik, Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu, kao forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i prevazilaženje nasleđenih problema iz prošlosti, kao i forumu koji pruža podršku evrointegracijama Zapadnog Balkana kroz konkretne projekte i mere.

„Srbija se snažno angažuje u svim aktivnostima organizovanim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa ‘Otvoreni Balkan’ predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju“, kazao je Vučić i dodao da smatra da će se napori Srbije prepoznati u EU.

Osim što su se složili da je razgovor jedini put do dogovora, kada je u pitanju dijalog koji Beograd u Briselu vodi sa Prištinom, naglasak je stavljen i na primenu postojećih sporazuma između dve strane.

„Predsednik je naglasio da očekuje konstruktivnu podršku dijalogu i pronalasku kompromisnog rešenja koje će omogućiti trajnu stabilnost regiona uz primenu postojećih dogovora, a pre svega formiranja Zajednice srpskih opština, koje izostaje već više od 9 godina“, navelo je Predsedništvo.

Osim toga, Vučić je kazao da se Srbija zalaže za punu i doslednu primenu Dejtonskog sporazuma, ali da se protivi nametnutim rešenjima koja ne uživaju saglasnost sva tri konstitutivna naroda.

„Takve odluke nikako ne mogu da vode prosperitetu i stabilnosti BiH“, kazao je Vučić.

Predsedništvo navodi da je specijalni izaslanik Saracin istakao da će politika proširenja i rad na snaženju saradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta nemačke spoljne politike u narednim godinama.

Današnji susret Saracina sa srpskim predsednikom, četvrti je sastanak Vučića sa zvaničnicima Nemačke samo tokom ovog meseca.

Srpski predsednik je prošle nedelje otputovao u Berlin, gde se prvo sastao sa nemačkim kancelarom, Olafom Šolcom, a potom i sa šeficom diplomatije, Analenom Berbok. Po dolasku u Beograd, održao je i sastanak sa nemačkom ministarkom odbrane, Kristinom Lambreht.

Na svim ovim sastancima, razgovori su se vodili o svim trenutno aktuelnim pitanjima – ratu u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine, kao i saradnji između zemalja Zapadnog Balkana i njihovoj integraciji u EU.

Upravo je integracija tih zemalja u EU odnosno stvaranje preduslova za to, prema rečima Saracina, razlog za sve intenzivnije posete nemačkih predstavnika regionu u poslednje vreme.

Kako je u jučerašnjem intervjuu za N1 kazao, konkretno od Srbije se očekuje da iznese jasan stav o ratu u Ukrajini i da „izabere put“.

Specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan doputovao je ove nedelje u Beograd.

Saracin za kratko vreme drugi put dolazi u Srbiju. Nedavno je bio u delegaciji nemačke ministarke spoljnih poslova, Analene Berbok, koja je tada poručila da je spremnost država kandidata da se usklade sa zajedničkim pozicijama Evropske unije deo njihovog puta ka članstvu u EU.

Saracin je imenovan za izaslanika Nemačke za zapadnim Balkan početkom marta meseca. Ovo je prvi put da ova zemlja ima svog izaslanika za region.

Pročitajte još:

Izaslanik nemačke vlade: Imamo očekivanja od Srbije, ali nisam poneo štopericu

„Kosovo je normalna država, ali odnosi sa Srbijom nisu normalni i treba da ih normalizujemo“

Vlahiju: Vučić i Kurti igraju istu igru za unutrašnji politički marketing, Kurtija na zajednički sastanak pritisnuli Donfrid i Šolc

Lamberht u Prištini: 13. maja biće donete dobre odluke u dijalogu Kosovo-Srbija

Janjić: Poslednja šansa nemačke asistencije Lajčaku, nije bilo govora o priznanju, Kurti da se pridruži Otvorenom Balkanu

Vučić sa Lambreht: U narednih šest meseci će se videti ko je i da li je govorio istinu

Vučić iz Berlina: Neće da primenjuju ni ono što je loše za nas

Cani: Vučić u Berlinu bio od pritiskom Nemačke za oružje kupljeno od Kine i Rusije

Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.