Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

FOTO: Aleksandar Vučić tviter nalog

Vest je ažurirana

Završetak radnog dana za javnost kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine jeste zajednički susret Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Berlinu.

„Hvala nemačkim domaćinima na organizaciji dijaloga Beograda i Prištine“, poručio je kratko srpski predsednik na Tviteru, podelivši zajedničku fotografiju na kojoj se nalazi i Miroslav Lajčak.

„Dobrodošla je prilika za jednim neformalnim razgovorom za večerom o dijalogu sa Premijerom Kurtijem i Predsednikom Vučićem u Berlinu“, poručio je u međuvremenu i Lajčak, takođe objavivši fotografiju sa zajedničke večere.

Zahvalan je Lajčak nemačkoj vladi što je bila domaćin i najavljuje nove razgovore Beograda i Prištine 13. maja.

Ono u čemu evropski posrednik za dijalog nije uspeo od jula prošle godine jeste upravo nemački kancelar – da osigura priliku za susret pregovarača iz Beograda i Prištine na visokom političkom nivou.

Srpski predsednik i kosovski premijer ranije tokom popodneva su se u odvojenim susretima sastali sa nemačkim kancelarom sa kojim su potom i održali zasebne konferencije za medije.

„Nedavna ruska agresija u Ukrajini doprinela je našim neslaganjima. Ali ostajemo privrženi principijelnom dijalogu sa Srbijom za sporazum usredsređen na uzajamno priznavanje, poručio je Kurti nakon zajedničke večere, koja je, kako je sam Kurti naveo, održana u palati Borsig u Berlinu.

Opširnije o susretima u Nemačkoj:

Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EU

Rode najavio zajednički sastanak sutra u Berlinu

Vučić, Kurti i Lajčak sutra kod Šolca

Express: Nemački kancelar sledeće nedelje sa Kurtijem, Vučićem i Lajčakom u BerlinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.