Lamberht u Prištini: 13. maja biće donete dobre odluke u dijalogu Kosovo-Srbija

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lamberht izjavila je danas da očekuje da će 13. maja biti donete dobre odluke u okviru dijaloga Beograd – Priština.

Na konferenciji za novinare, zajedno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, Lamberht je rekla da bi prvi koraci mogli biti odluke o međusobnom priznavanju dokumenata.

„Nadam se da će ovaj proces dobiti novu dinamiku i da će biti dobrih odluka 13. maja u Briselu. Prvi koraci bi mogli biti odluke o međusobnom priznavanju dokumenata“, rekla je Lambreht.

Glavni pregovarači u okviru dijaloga Beograd – Priština sastaju se 13. maja u Briselu. Kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vućić sastali su se u sredu u Nemačkoj uz posredovanje specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je u danas u Prištini i da će Nemačka nastaviti da pruža vojnu podršku Kosovu, uglavnom kroz prisustvo KFOR-a.

Lambreht je na zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem rekla da Nemačka takođe podržava članstvo Kosova u NATO i EU i da će nastaviti da nudi pomoć.

„Uveravala sam kosovsku stranu da stojimo uz Kosovo i u pogledu vojne podrške. Ostaćemo angažovani preko KFOR-a. Nastavićemo našu posvećenost u pogledu obuke KBS-a kako bi ona preuzela svoju odgovornost u budućnosti“, rekla je Lamberht.

 

O sastancima u Berlinu i analizama događaja, čitajte u:

Janjić: Poslednja šansa nemačke asistencije Lajčaku, nije bilo govora o priznanju, Kurti da se pridruži Otvorenom Balkanu

Vučić sa Lambreht: U narednih šest meseci će se videti ko je i da li je govorio istinu

Vučić iz Berlina: Neće da primenjuju ni ono što je loše za nas

Cani: Vučić u Berlinu bio od pritiskom Nemačke za oružje kupljeno od Kine i Rusije

Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.