Cani: Vučić u Berlinu bio pod pritiskom Nemačke za oružje kupljeno od Kine i Rusije

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog; sinoćno izdanje)

Novinar Dojče velea Bahri Cani rekao je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu bio pod pritiskom da održi stabilnost u regionu.

Cani je rekao da je ovaj pritisak na Vučića izvršen tokom sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu.

Cani je u intervjuu za KTV Interaktiv rekao da je na sastanku pokrenuto pitanje stabilnosti Balkana zbog naoružanja koje je Srbija nedavno kupila od Rusije i Kine.

„Vučić je na ovoj konferenciji za novinare tri puta ponovio da će Srbija biti faktor stabilnosti, a ne nestabilnosti, ovo pitanje je pokrenuto zbog naoružanja koje je kupio od Rusije i Kine. Pitali su ga zašto je kupio ovo oružje. Večeras je bio prisiljen da ponovi ovu frazu tri puta“, rekao je Cani.

Prema njegovim rečima, posle sastanka u sredu videlo se da je nemački kancelar pri stavu u pravcu prema kojem treba da se Kosovo posmatra pozitivn, jer je Nemačka iznela i druge obaveze koje će pomoći Kosovu u procesu priznavanja, liberalizacije viznog režima i članstva Kosova u Evropskom savetu.

„Ne samo da je to ostavilo utisak, već je ovih dana otvoreno rečeno u Nemačkoj da će ona podržati proces članstva Kosova u Savetu Evrope. Nemačka je u nekom obliku vrlo jasno rekla da će podržati ovaj proces. Članstvo Kosova u Savetu Evrope bio bi izuzetno veliki izazov za Srbiju, jer ako ostane unutra, ostaće uz nezavisno Kosovo, ako izađe iz Saveta izgubiće mogućnost da interveniše i utiče u ovom savetu,“ rekao je on.

Nemačka i EU su shvatile da odlaganje vodi ka većim problemima

Nemačka i Evropska unija shvatile su da odugovlačenje vodi ka većim problemima, pa, kako je rekao, sada daju veći značaj stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

Došlo vreme da EU pređe sa reči na dela, kako bi Zapadnom Balkanu ponudila priliku da proces članstva postane stvarnost.

„Ne samo Nemačka, već i EU veoma ozbiljno shvataju situaciju na Zapadnom Balkanu. Došlo je vreme da se sa reči pređe na dela, da se Zapadnom Balkanu pruži prilika da proces članstva u EU postane stvarnost, jer smo vrlo jasno videli da svaka eskalacija problema može dovesti čak do velikih sukoba. Primer je u Ukrajini. U EU, Nemačka i SAD su shvatile da je mogućnost sukoba na Balkanu velika zbog ruskog uticaja. Ove zemlje su shvatile da treba da preduzmu ozbiljne korake u smislu približavanja ovog regiona kako bi jednom zauvek stavili tačku na ove probleme“, rekao je Cani.

Prema njegovim rečima, sastanak nemačkog kancelara Olafa Šolca sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dolazi u teškom trenutku za Srbiju.

„Šolci je odigrao svoju ulogu u posredovanju u susretu, koji je težak, ali dolazi u veoma važnom trenutku kada je Srbija na raskrsnici, da nastavi da igra dvostruku igru između Rusije i Zapada ili da sama odredi svoj put. EU“, dodao je Cani.

Opširnije o susretima u Nemačkoj:

Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EU

Rode najavio zajednički sastanak sutra u Berlinu

Vučić, Kurti i Lajčak sutra kod Šolca

Express: Nemački kancelar sledeće nedelje sa Kurtijem, Vučićem i Lajčakom u BerlinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.