Vučić iz Berlina: Neće da primenjuju ni ono što je loše za nas

Vučić
FOTO: Youtube/Aleksandar Vučić – Predsednik Republike Srbije/Printscreen

„Čuli ste Šolca šta je precizno govorio i oko Bosne i oko Kosova i oko sankcija. Ako vi mislite da je sa tim izašao javno, a da mi to prethodno nije rekao na sastanku. Jeste, i to u značajno snažnijoj formi. Izjave su uvek slabije ogledalo onoga sa sastanka“, poručio je danas iz Berlina srpski predsednik, Aleksandar Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je Šolc zaista tražio od njega da prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji.

Vučić boravi drugi dan u Berlinu. Nakon jučerašnjih sastanaka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, zatim Miroslavom Lajčakom i Aljbinom Kurtijem, jutros je održao još jedan sa nemačkom ministarkom spoljnih poslova, Analenom Berbok, čime je završio posetu Nemačkoj.

Sa Berbok je, kako je kazao medijima, razgovarao o svim važnim pitanjima – evropskoj perspektivi Srbije, o krizi u Ukrajini, ali i o Kosovu.

“Naša pozicija je teška, svakako užasno komplikovana, a izjavama predsednika Putina dodatno iskomplikovana. O svemu tome ću da govorim sutra. Plašim se svega što sledi”, rekao je Vučić.

Uz opasku da ni jutrošnji razgovori „nisu bili jednostavni“, sa druge strane Vučić je istakao da je ipak zadovoljan interesovanjem nemačke vlade za Srbiju.

Tome u prilog ide i to što se za dva dana sastaje sa čak tri nemačka zvaničnika što je „dobro za Srbiju“.

„Važno je da razgovarate sa nemačkim predstavnicima, to je najjača zemlja u EU, ali ne možemo da menjamo njihove stavove. Nemojte da smo deca, to se neće dogoditi“, istakao je.

Prokomentarisao je i sinoćni sastanak na neformalnoj večeri sa Miroslavom Lajčakom i Aljbinom Kurtijem, i istakao da su i ti razgovori bili „mnogo mnogo teški“.

Nakon Lajčaka i on je sada potvrdio je da će sledeći tehnički dijalog, odnosno susret Petka Petkovića i Besnika Bisljimija u Briselu biti 13. maja.

„Pokušaćemo nešto da uradimo“, kazao je, dodajući da je i dalje veliki problem što se odbija bilo kakav razgovor o Zajednici srpskih opština.

Sa druge strane, bio je zadovoljan stavom Nemačke po pitanju sporazuma i njihovih sprovođenja, odnosno da sve što je „dogovoreno i potpisano mora da se sprovede u delo“.

Dodajući da o ostalim detaljima neće da govori, jer mu „politički poeni, nisu potrebni“, rekavši samo to da tek sada postaje tačka oslonca ono za šta je Srbija insistirala.

„Vidite da sve ono za šta smo mi bili kritikovani, postaje tačka oslonca i kako mi instistiramo na tome. Kako to što je uvek bilo loše po nas, ustvari, neki drugi ne žele da primenjuju“, kazao je Vučić.

Predsednik Srbije pravo iz Berlina putuje nazad u Beograd, gde ga čeka još jedan sastanak sa takođe zvaničnikom iz Nemačke – ministarkom odbrane Kristinom Lambreht, koja će, prema najavama, posetiti i Prištinu.

O jučerašnjim sastancima u Berlinu, čitajte u:

Cani: Vučić u Berlinu bio od pritiskom Nemačke za oružje kupljeno od Kine i Rusije

Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.