Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

„Za mene je vrlo važno ono to je rekao kancelar Šolc, da sve ono što je potpisano mora da bude sprovedeno u delo. Nadam se i u to sam uveren da se to odnosi i na Briselski sporazum, ali ako neko ne želi da poštuje Vašingtonski sporazum, ne želi da ide tim putem, naše će ruke biti odrešene, mi ćemo i postupati u skladu sa Ustavom Srbije i našim nacionalnim i državnim interesima“, poručio je sa zajedničke konferencije za medije sa Olafom Šolcem Aleksandar Vučić.

Srpski predsednik i kosovski premijer Aljbin Kurti nalaze se danas u Berlinu, gde se, nakon odvojenih sastanaka i konferencija sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, očekuje i njihov zajednički (neformalni) susret i to posle skoro godinu dana.

Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke su napredovali, ocenio je Šolc u uvodnom izlaganju. Napomenuo je da je otvoreno 75,000 radnih mesta u nemačkim kompanijama u Srbiji, uspostavljeno je strateško partnerstvo o klimatskom delovanju.

I Vučić je konstatovao „veliki uspon“ u bilateralnim odnosima, kao primer navodeći da je samo za prva tri meseca 2022, razmena bila milijardu i osamstotridesetdevet miliona, što će značiti da će u toku ove godine biti zabeležen „ogroman skok“ od 7,5 milijardi evra razmene, za 26% više nego prošle nedelje.

„Nemačka je najveći trgovinski partner Srbiji a i Srbija je ubedljivo najveći trgovinski i svaki drugi partner Nemačkoj na Zapadnom Balkanu“, kazao je Vučić, primetivši „ogromne promene“ u odnosu na pre 8 godina kada je Nemačka bila 4. partner po razmeni sa Srbijom.

Za Nemačku, ključna tema razgovora danas je bila – „normalizacija odnosa sa Kosovom“, kazao je Olaf Šolc.

„Napredak u dijalogu od ogromnog je značaja, kako za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, tako i za proces evrointegracija obe zemlje“, ponovio je nemački kancelar ono što je kazao i na prethodnoj zajedničkoj konferenciji sa kosovskim premijerom. Na konferenciji sa Aljbinom Kurtijem naveo je i to da je cilj dijaloga postizanje sveobuhvatnog sporazuma, dok je Kurti ponovio da je u centru sporazuma uzajamno priznanje.

„Razgovarao sam sa predsednikom Vučićem koliko je važan progres u dijalogu, koji treba da vodi do sveobuhvatnog sporazuma. Sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga. To zahteva hrabrost i odlučnost i sve dogovorene obaveze moraju biti ispoštovane. Tu jednostrani potezi nisu od koristi“, naglasio je Šolc.

Nemačka inače priznaje i snažno podržava nezavisnost Kosova, još od kada je ono jednostrano proglasilo nezavisnost u februaru 2008.

Što se Srbije tiče, ona ima drugačiji odnos po pitanju Kosova i Metohije, kao i onog što zapad od Srbije očekuje po pitanju odnosa prema ratu u Ukrajini, kazao je srpski predsednik.

„Zato mi imamo mnogo drugih problema i nemojte da vas podsećam da je Srbija bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju i da imamo drugačiji sentiment prema sankcijama od većine drugih. Ali u svakom slučaju Srbija je dobro razumela poruku Nemačke i poruku svih ostalih, i o tome sam temeljno i detaljno razgovarao sa kancelarom Šolcom. Ono u šta nema nikakve sumnje, to je da je izbor Srbije da bude na evropskom putu i Srbija će biti čvrsto opredeljena za taj put i bez obzira na to što trenutna anketa u Srbiji pokazuje da to nije najpopularniji put, rukovodstvo Srbije će u potpunosti podržati taj put Srbije u budućnosti“.

„Ne mislim da treba da pucamo sami sebi u nogu, ali mislim da treba da gledamo kako da dođemo do kompromisnog rešenja i verujem da ćemo imati dovoljno snage i da će i naši nemački prijatelji to takođe razumeti – da o svim takvim stvarima zajednički dolazimo do rešenja i o tome uvek razgovaramo“, kazao je srpski predsednik u delu odgovora na pitanje RTS da li će Srbija napustiti SE, ukoliko Kosovo postane njihov član.

„Želim da Srbija ostane u Savetu Evrope, jer to je važan doprinos. Ukupno gledano radi se o daljem razvoju odnosa koji će dovesti do toga da svi zajedno stvaramo zajednicu jer perspektiva jeste da se svi nađemo i okupimo u EU, sa savezima i strukturama koje postoje. Ja smatram da je to moguće, to jeste zapravo osnov zbog čega sam ja toliko spreman da ponovo zaživim Berlinski proces, da se lično zalažem za to i da svim zemljama Zapadnog Balkana otvori ta perspektiva. Upravo kao što je predsednik rekao, ta Evropa i to članstvo u EU ne treba da bude neka perspektiva, nego nešto što će brzo doći,“ na isto pitanje odgovorio je nemački kancelar.

Srpski predsednik je naglasio da očekuje napredak u dijalogu sa Prištinom, ali i primetio da on nije lak istovremeno dok „ne želi da objašnjava i zašto“, ali je svakako to, kako kaže, objasnio kancelaru Šolcu.

Kazao je da će dati sve od sebe da dođe do kompromisnog rešenja, ali „ta rešenja ne mogu biti samo naše želje“.

Šta je poručeno sa zajedničke konferencije za medije Aljbina Kurtija i Olafa Šolca, čitajte u: Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Ključno pitanje ovog sastanka ipak su bili regionalni odnosi i odnos Srbije prema ratu u Ukrajini. Šolcu je obećao da Srbija neće biti uzročnik „bilo kakvih problema“, ali i da ne misli da je jedna strana krivac za probleme u BiH.

„Izrazio sam gospodinu Vučiću svoju zabrinutost što se tiče situacije u BiH i zbog secesionističkih nastojanja tamošnjeg srpskog člana predsedništva Milorada Dodika“, naglasio je Olaf Šolc.

Kaže da je sada više nego ikad važno da se svi u regionu zauzmu za što konstruktivniji pristup prema pitanju onog što se događa u BiH.

„Predsednik Vučić i ja smo se složili da je u regionalnoj saradnji veliki potencijal za razvoj celog Zapadnog Balkana i njegovo pridruživanje EU“, dodao je.

„Trenutno najvažniji projekat balkanske šestorke u tom kontekstu je uspostavljanje jedinstvenog regionalnog tržišta. Iskreno se nadam da će uspeti četiri važna sporazuma – o slobodnom kretanju lica i međusobnom priznanju diploma što pre da budu finalizovana. I u tome želimo nastaviti svoje razgovore kad za nekoliko nedelje budem došao u posetu regionu i Srbiji, tome se već sada radujem“.

Nemački kancelar najavio je na obe konferencije danas skoru posetu Prištini i Beogradu.

Na pitanje o neuvođenju sankcija Rusiji od strane Srbije, Šolc je ponovio ono što je i Vučić prethodno rekao a odnosi se na to da je Srbija u generalnoj skupštini UN jasno i nedvosmisleno zastupala interese EU, da se radi o napadu i agresiji na Ukrajinu i da je to neprihvatiljivo.

„Činjenica je da se ne slažemo u svakom detalju jeste tema naših razgovora, ali na kraju krajeva, ne treba prevideti taj stav i takvo ponašanje Srbije“.

Vučić se složio sa Šolcom.

„Jedino je izjašnjavanje Srbije bilo neočekivano ili delimično očekivano za razliku od ostalih. I sa druge strane vi znate da nismo ni otvorili problem poglavlja 31 i da neko ko se nalazi na putu ka EU ima obavezu da postepeno se usklađujemo sa svim odlukama EU“.

Vučić se u odgovoru na novinarska pitanja osvrnuo na kritike koje učestalo stižu na račun Srbije.

„Bestidna neistina“, tako je opisao prozivke na račun Srbije kao nekog ko će da izazove sukobe na Balkanu.

„To sam u više navrata rekao i gospodinu Šolcu, ovde i gospođi Analeni Berbok, kada je bila u Beogradu i to ponavljam, a da li govorim ja istinu, ili istinu govori neko drugi, vreme je pred nama, pa će to moći da potvrdi ili negira i kancelar Šolc, ali činjenice su te koje će morati da budu potvrđene ili negirane“, kazao je Vučić.

Razgovore sa Šolcom ocenio je da nisu bili laki ali tvrdi da je učinio sve da razgovor bude izuzetno konstruktivan i fer i zahvalan mu je na otvorenom razgovoru, ali je i primetio da po „prvi put“ pored njega nije stajala Angela Merkel. Šolc je razgovore ocenio kao plodotvorne.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.