Vučić sa Lambreht: U narednih šest meseci će se videti ko je i da li je govorio istinu

„Srbija će da čuva mir i stabilnost, to je naša politika i trajno opredeljenje, i pružio sam nemačkoj ministarki odbrane sve lične i političke garancije da će se Srbija tako i ponašati“, kazao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa nemačkom ministarkom odbrane, Kristinom Lambreht.

U istom danu, kada je Vučić odputovao u Berlin kako bi se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, nemačkom ministarkom spoljnih poslova Analenom Berbok, kao i sa Miroslavom Lajčakom i Aljbinom Kurtijem, mediji su najavili posetu ministarke odbrane Nemačke, Kristine Lambreht, Beogradu i regionu.

Vrativši se iz Berlina, Vučić ju je u Palati Srbije, zajedno sa srpskim ministrom odbrane, Nebojšom Stefanovićem, danas i dočekao.

Kako je kazao medijima nakon sastanka, razgovori sa još jednom nemačkom zvaničnicom bili su „otvoreni i iskreni“.

I danas je ponovio da ovakva posvećenost Nemačke Srbiji, pokazuje njenu želju da se Zapadni Balkan približi EU.

Sa Lambreht je, kako je kazao, govorio upravo o odnosima njihove dve države, ali i o ratu u Ukrajini, te situaciji i dijalogu koji Beograd vodi sa Prištinom.

Ponovio je da je stav Srbije, kada je u pitanju mir i stabilnost, jasan, što je danas nemačkoj zvaničnici i garantovao.

Istakao je da na današnjem sastanku sa njom nije koristio priliku da govori „loše o nekima u regionu, kao što to oni čine“.

„To rade neki drugi i neka je njima na čast. Da li je i ko je koliko govorio istinu, to sam rekao i gospođi Lambreht, videće se u narednih šest meseci“, kazao je, dodajući da će tada biti svima jasno ko se služio neistinama.

Lambreht je preneo i svoju zahvalnost Nemačke što je sinoć organizovala susret sa Kurtijem.

„Što smo mogli da razgovaramo, ma kako da smo razgovarali. Bolje je da razgovaramo, nego da ne razgovaramo“, smatra Vučić.

Citirao je potom i nemačku zvaničnicu – „Važno je da razgovaramo, važno je da razgovaramo otvoreno, da budemo fer, pošteni i iskreni jedni prema drugima, pa makar se i svađali, jer tako se u demokratskom duhu razgovara o budućnosti“.

Kada je u pitanju rat u Ukrajini, Lambreht mu je, kaže, prenela očekivanja i zahteve Nemačke oko ponašanja Srbije u tom pravcu.

„Govorio sam o tome kakva je pozicija Srbije“, rekao je Vučić.

Lambreht se složila da je sa predsednikom Srbije i svojim srpskim kolegom, danas vodila „iskren i otvoren razgovor“.

Veći deo njenog obraćanja medijima, posvetila je ratu u Ukrajini, kao i procesu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji.

Poručila je da je za pozdraviti to što je Srbija zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini.

„Srbija je zauzela jasan stav o ratu u Ukrajini i to nazvala ratom koji krši međunarodno pravo. Srbija se nije sakrila i to je za pozdraviti“, kazala je Lambreht.

Takođe, istakla je koliko je za Nemačku važan mir na Zapadnom Balkanu.

„Bilo mi je zadovoljstvo da sam čula da Srbija jasno podržava teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine“, dodala je.

Kada je u pitanju proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji, Lambreht je poručila da je na tom putu potrebna normalizacija odnosa Beograda i Prištine, kao i stabilizacija u regionu.

Nemačka zvaničnica će, kako su najavili kosovski mediji, danas otputovati i u Prištinu gde će se oko 16 časova sastati sa kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.

O sastancima u Berlinu, čitajte u:

Cani: Vučić u Berlinu bio od pritiskom Nemačke za oružje kupljeno od Kine i Rusije

Vučić iz Berlina: Neće da primenjuju ni ono što je loše za nas

Vučić, Kurti, Lajčak na večeri u Berlinu, novi sastanak 13. maja

Vučić i Šolc: Potpisano da bude i sprovedeno; kancelar spreman da aktuelizuje Berlinski proces

Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EUPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.