Šolc uskoro u poseti Kosovu, Nemačka pomaže Kosovu da dobije viznu liberalizaciju, i danas o priznanju

FOTO: Preuzeto sa Gazeta Express

Vest je ažurirana

U međuvremenu stižu izveštaji agencija koje su pratile današnju konferenciju, pa tako RSE navodi da je nemački kancelar, osvrćući se na budući sporazum Beograda i Prištine, izjavio da će „dokument imati mnogo detalja, ali da će se tu naći i priznanje Kosova“.

Dijalog Beograda i Prištine je važan jer se Kosovu i Srbiji tako otvara perspektiva ka Evropskoj uniji, a cilj dijaloga je postizanje sveobuhvatnog sporazuma, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka sa kosovskim premijerom danas u Berlinu. Najavio je posetu Prištini u narednim mesecima da bi do kraja godine pozvao ponovo Kurtija „na još jedan sastanak“ u Berlin. Istakao je da je za Nemačku cilj stabilnost regiona.

U Berlinu je upravo završena zajednička konferencija za medije nemačkog i kosovskog premijera – Olafa Šolca i Aljbina Kurtija. I danas je ponovljeno da je Nemačka najveći investitor na Kosovu, što je već bilo naglašeno tokom skorije posete nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, kao i to da su na Kosovu u toku supešne reforme u borbi protiv korupcije, razvoj privrede i stabilizaciji pravosuđa.

Intenziviranje Berlinskog procesa 

Šolc je ujedno najavio intenziviranje rada na Berlinskom procesu, odnosno potpisivanje četiri regionalna sporazuma za Zapadni Balkan u drugoj polovini ove godine.

Dodao je da se za to pripremaju i da će zbog toga posetiti region.

„Imaćemo dobru osnovu za saradnju i dobre rezultate“, kazao je Šolc.

Kurti je poručio da Kosovo i prihvata samo inicijative koje proističu iz Evropske unije, ponovivši već poznat stav kosovskih vlasti po pitanju ostalih inicijativa.

„Ne podržavamo druge paralelne incijative koje žene da otvore Balkan, istočnim i severoistočnim silama. Smatramo ih nepotrebnim“, kazao je Kurti.

Takođe, kako je prethodnih nedelja i najavljeno, Kurti i Šolc su razgovarali o ratu u Ukrajini i dijalogu.

„Uveren sam da je u vremenima poput ovih, kada se vodi brutalan rat u regionu u našoj blizini, važno da obe zemlje rešavaju sukob korak po korak“, kazao je Šolc.

Dodao je da je Kurtija danas „podsticao na konstruktivnost u pregovorima“ sa srpskom stranom, bez daljih detalja.

„Narod Zapadnog Balkana treba da ima koristi od sporazuma. Važan preduslov za zapošljavanje je stabilnost i poverenje u budući mir regiona“, naglasio je nemački kancelar.

Sa druge strane Kurti je kazao da Kosovo ima nameru upravo da bude „konstruktivna i proaktivna strana“, uz zaključak da je „uzajamno priznanje u centru dijaloga“. Nije govorio detaljnije ni o današnjem susretu sa srpskim predsednikom koji je diskretno najavljen za kasnije danas, ali ni o samom dijalogu.

Kurti je, u delu kada je govorio o ukrajinskom ratu, ponovio već poznat stav svoje vlasti – da se radi o ničim isprovociranoj invaziji Rusije na Ukrajinu, da Rusija ima destruktivan uticaj i na region Balkana, izbegavši ovog puta da na konferenciji govori direktno o Srbiji, kako inače prištinski zvaničnici redovno ističu.

On se tu fokusirao na ono što je predstavio kao pozitivnu ulogu Kosova kada je u pitanju usaglašenost sa zapadnom politikom i solidarnost sa ukrajinskom narodom, posebno ističući i pomoć ukrajinskim novinarima.

Na današnjoj konferenciji za medije dva zvaničnika su značajan deo izlaganja posvetili, kako su obojica opisala, odličnim bilateralnim odnosima, sa 400,000 nemačkih građana poreklom sa Kosova, pri čemu, su posebno istakli podršku Nemačke da Kosovo posle skoro četiri godine od pozitivnog izveštaja Evropske komisije, dobije i stvarnu viznu liberalizaciju. Na tome je posebno insistirao kosovski premijer.

Za pola sata počinje sastanak predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i nemačkog kancelara Olafa Šolca u Berlinu. Prema najavama, Vučić će se danas, osim sa Šolcom, sastati i sa Miroslavom Lajčakom.

Istovremeno, nemački ambasador na Kosovu, Jorn Rode, najavio je juče da je Lajčak od Šolca dobio poziv da bude domaćin na zajedničkom sastanku Vučića i kosovskog premijera, Aljbina Kurtija.

Danas je, kako prenosi FoNet, najavljeno i da će nemačka ministarka odbrane Kristina Lambreht sutra boraviti u Beogradu. Najavljena je i poseta Prištini i Sarajevu, ali bez preciznih datuma.

Povezane vesti:

Vučić za Handelsbalt: U Srbiji Nemačku više vole od EU

Rode najavio zajednički sastanak sutra u Berlinu

Vučić, Kurti i Lajčak sutra kod Šolca

Express: Nemački kancelar sledeće nedelje sa Kurtijem, Vučićem i Lajčakom u BerlinuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.