Tači i Veselji se u Hagu izjasnili da nisu krivi za zločine po novim optužnicama

Hašim Tači i Kadri Veselji
Foto: Bota Sot

Vest je ažurirana

U prvom pojavljivanju pred sudijom za prethodni postupak po novim optužnicama objavljenim prošle nedelje, bivši kosovski predsednik i predsednik skupštine, Hašim Tači, odnosno Kadri Veselji, izjasnili su se da nisu krivi za optužbe koje im se stavljaju na teret novim optužnicama koje je podneo specijalni tužilac, Džek Smit.

Nakon Tačija i Veseljija o krivici u vezi sa dodatnim optužbama izjašnjavali su se Jakup Krasnići i Redžep Seljimi – čelnici OVK koji su takođe obuhvaćeni zajedničkom optužnicom.

U odvojenim pojavljivanjima pred sudom u Hagu obojica su tvrdili da nisu krivi.

Tači je povodom novih optužnica objavljenih prošle nedelje rekao da ne razume za šta ga Tužilaštvo tereti, jer mu to iz podnetih dokumenata nije jasno.

„Ja nisam razumeo optužbe jer nisam uspeo da ih pročitam u celosti. Veoma su redigovane,“ rekao je Tači sudiji Nikolasu Gijou.

Njegov branilac, advokat Gregori Kihou je dodao da veruje da zbog velikog broja intervencija u tekstu, pored Tačija, ni ostali optuženi ne mogu da razumeju za šta se terete.

„Mi smo pogledali optužbe, ali su one u velikoj meri redigovane, vremena, događaji i drugo. I usled toga moj klijent predsednik Tači, a verovatno i drugi optuženi, nije u mogućnosti da razume koja je teza Specijalizovanog tužioca. To je stalna poteškoća s kojom smo suočeni“, rekao je Kihou.

Sudija za prethodni postupak pojasnio je da je redakcije u tekstu odobrio on i da se radi o uobičajenim intervencijama, kao što je sakrivanje imena svedoka i njihovih ličnih podataka.

Prvo pojavljivanje Tačija je iz tog razloga, umesto predviđenih sat i 15 minuta, trajalo svega petnaestak minuta.

Odmah nakon Tačija, Kadri Veselji se takođe izjasnio povodom novih optužbi koje su se našle u izmenjenoj optužnici.

I on tvrdi da nije kriv.

Sekretar suda je pročitao izmenjenu optužnicu navodeći da se Veselji sada tereti i za zločine u selima Budakovo i Smetište u Suvoj reci između 4. jula 1998. i septembra iste godine, kao i 28-29 aprila 1999 godine i u Gnjilanu jula meseca 1999. godine.

Veselji je u svom izjašnjavanju, osim toga što je rekao da je nevin, izrazio želju da se sa suđenjem počne što pre.

„Pročitao sam ih, samo želim da suđenje počne što pre i da imamo pravo da iznesemo svoj stav i nevinost pred građanima Kosova, borcima OVK i pred ovim sudom“, rekao je Veselji, prenosi prištinska Koha.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovečno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična dela, glavni tužilac Džek Smit u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovečnosti.

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronađena su beživotna tela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg đačkog internata u Gnjilanu, gde je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. „Pritvorenike su po celom telu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba“.

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su „pritvorenike, koji su bili Srbi, vređali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima“.

Dve osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive.

Telo prve osobe pronađeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takođe, je pronađen 2000. godine.

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su krivična dela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portparol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka suđenja Tačiju i saoptuženima još nije određen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

N1

Pročitajte još:

Gazeta: Proširenjem optužnice protiv Tačija obuhvaćeno i 13 visokih pripadnika OVK

Nove optužbe protiv Tačija i ostalih, za to vreme Kurti sa njihovim advokatima, Mehaj na Severu kod porodica pripadnika OVKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.