PU „Đurđevak“ obeležio 70 godina od osnivanja

FOTO: Kim

Defileom mališana i svečanim programom u Domu kulture „Gračanica“ obeležava se 70. godišnjica od osnivanja Predškolske ustanove Đurđevak iz Prištine.

Polaznici ovog vrtića iz više srpskih sredina na centralnom Kosovu gledaoce su proveli  kroz period od 1952. do 2022. godine. Započeli su zdravicom drugu Titu, što je naišlo na iznenađenje publike, a potom su koreografije izvođene uz numere Dragana Lakovića, Đuze Stojiljkovića, Arsena Dedića, Mande, EKV-a, Bajage, Galije, ali i tradicionalnog srpskog kola.

Za ovaj program mališani su se pripremali dva meseca. Osim njihove, publika je mogla da vidi i nastup vaspitačica ove ustanove.

„Đurđevak“ je za 70 godina, koliko postoji, prošao kroz različite periode, transformacije i poteškoće.

Najteže im je pao ratni period i proterivanje iz Prištine u Gračanicu ali i pandemija koronavirusa.

Ipak, vaspitači sa dugogodišnjim stažom kažu da su ta vremena zaboravljena dolaskom novih generacija energijom i radošću koju mališani unose ulaskom u „Đurđevak“.

Obeležavanju rođendana Đurđevka prisustvuju predsednik Privremenog organa Prištine Novak Živić, predsednica Opštine Gračanica, Ljiljana Šubarić, i drugi lokalni predstavnici institucija.

Predškolska ustanova „Đurđevak“ iz Prištine ima odeljenja u Gračanici, Sušici, Lapljem Selu, Preocu, Čaglavici i Donjoj Brnjici. Trenutno se završava nova zgrada u koju će se useliti mališani iz objekta u Gračanici.

Kim

Pročitajte još: 

PU „Danica Jaramaz“ proslavila svoj 60. jubilejPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.