„Vučić da pošalje vojsku“; „SL da napusti vladu“; „Srbi da bojkotuju izbore“

specijalci apoteka
Foto: KoSSev

Jučerašnja akcija Kosovske policije na Severu Kosova, kao i intervencija Specijalnih jedinca tokom koje je došlo do nereda u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu naišla je na reakcije Pokreta Oslobođenje, SSP i Pokreta za odbranu KiM koji su osudili poteze Prištine, ali i Beograda.

Dok Oslobođenje poziva predsednika Srbije da „ispuni svoje pretnje i pošalje vojsku na Kosovo“, SSP traži od Srpske liste da napusti kosovsku vladu, a od međunarodne zajednice – da zaštiti Srbe na Kosovu „od nasilja i represije koju je sprovela Kurtijeva vlast“. Pokret za odbranu KiM poziva Srbe da bojkotuju predstojeće lokalne izbore i ujedno ocenjuje da Srbima sa Severa preostaje samo mogućnost totalne građanske neposlušnosti – „da bi se konačno prestalo s legitimisanjem i lažne države i Vučićeve prividne podrške“.

Đorđević poručio Vučiću: Ispuni pretnju i pošalji vojsku

Predsednik pokreta Oslobođenje, Mlađan Đorđević, uputio je kritiku na račun predsednika Srbije, Aleksandra Vučića, navodeći da je upravo Vučić pre samo dve nedelje obećao da će poslati vojsku na KiM da zaštiti Srbe, ukoliko dođe do novog nasilja.

„Prozivam direktno Aleksandra Vučića, juče je ROSU ceo dan pucao na Srbe. Šta treba da se desi da bi ova vlast reagovala i ispunila sopstvene najave?“ upitao je Đorđević.

On je dodao da je svakome jasno da Vučićeve „prazne reči“ nemaju nikakvu težinu.

„On je veliki i snažan samo u svojim tabloidnim emisijama. U njima preti, zvecka oružjem, priča lovačke priče o tome kako se u mladosti tukao po tribinama, kako je sretao hrvatske huligane po Italiji itd. A u stvarnosti, uvek podvije rep“, kaže lider Oslobođenja.

Đorđević je jučerašnji nastup Vučića u Raškoj, gde se sastao sa Srbima sa Severa Kosova, nazvao „patetičnim“.

„Dok on vodi svoje tabloidne ratove, Srbi na Kosovu i Metohiji su gurnuti u pravi rat, zahvaljujući SNS politici popuštanja. Dali su sve Albancima, sada ostaje samo goli život Srba“, dodaje Đorđević.

On je ukazao na to da je upravo Vučićeva vlada 2016. godine rasformirala civilnu zaštitu Srbije na Kosovu i da od tada Srbe u pokrajini „nema ko da štiti“.

Đorđević ocenjuje da bi državnički potez Srbije bilo to da zatraži povratak 999 pripadnika bezbednosnih snaga Srbije na Kosovo i Metohiju, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN.

„Na to Srbija svakako ima pravo. Te jedinice se prema Rezoluciji mogu rasporediti na spoljne granice, kao i na mesta gde žive Srbi i gde je srpska kulturna baština“, objašnjava Đorđević.

Međutim, dodaje da tako nešto Vučić neće da uradi „jer je marioneta i kukavica“.

Đorđević je ponovio da zbog svega ovoga pokret Oslobođenje „još jednom zahteva neopozivu ostavku Aleksandra Vučića na sve uzurpirane državne funkcije“.

Ovaj pokret je ujedno najavio da će u petak uveče da organizuje tribinu na kojoj će govoriti dr Marko Jakšić, iz pokreta „Otadžbina“ a na kojoj će se govoriti o situaciji na Kosovu.

„U ovom teškom trenutku za srpski narod u pokrajini, kada ih Kurti napada, a kada se Vučić pravi lud i pušta Kosovo i Metohiju niz vodu, moramo da razgovaramo šta možemo da učinimo i kako da se odbranimo“, rekao je ovim povodom Đorđević.

Jakšić: Srbi u Raški tražili da se napuste institucije, ali to Vučiću ne ide u prilog; Pokušao da napravi marketing

Marko Jakšić, koji je i nekadašnji visoki funkcioner Demokratske stranke Srbije kazao je danas za FoNet da je predsednik Srbije, jučerašnjim dolaskom u Rašku pokušao da napravi marketing, ali i da je sastanak imao neželjeni epilog, imajući u vidu da su svi govornici tražili da Srbi bojkotuju lokalne izbore.

Kako je precizirao, “svi govornici su tražili da Srbi napuste institucije samoproglašene Republike Kosovo, ali to predsedniku ne ide u prilog, jer će na taj način da se zameri EU i Americi“.

On te zahteve jednostavno nije mogao da izbegne i zato je krenuo da priča da Srbija mora da poštuje međunarodne sporazume, predočio je Jakšić.

Tvrdi i da je Aljbin Kurti preterao jučerašnjom akcijom, „imajući u vidu da je ostvario pobedu oko registarskih tablica“.

Kazao je i da su Srbi burno i besno reagovali „štiteći pre svega svoju imovinu i svoju slobodu”, jer se „10 godina skuplja bes zbog instalacije još jedne albanske države na Balkanu“.

Jakšić je dodao da smatra da je loše što je Kurti, „bez ikakvog razloga, počeo da pleni lekove po apotekama, prehrambenu robu, šećer i ulje, što je na neki način rak rana svih ljudi”.

Borko Stefanović: Vučićeva Srpska lista da napusti Kurtijevu vladu

I dok Đorđević traži od Vučića da pošalje vojsku na Kosovo, ali i da da ostavku, zamenik predsednika Stranke slobode i pravde (SSP), Borko Stefanović, poziva „članove Vučićeve Srpske liste“ da napuste kosovsku vladu.

Stefanović je pozvao i međunarodnu zajednicu i KFOR da zaštite Srbe na Kosovu „od nasilja i represije koju je sprovela Kurtijeva vlast“.

„S obzirom na to da u Kurtijevoj Vladi sede i predstavnici Srpske liste, najmanje što mogu da učine nakon današnjeg napada na Srbe, jeste da tu Vladu momentalno napuste i tim činom pokažu da ne pristaju da sede u vlasti koja puca bojevim mecima u leđa na sopstveni narod“, rekao je Stefanović juče.

Stefanović je naglasio da „Aleksandar Vučić dobro zna da se ova situacija ne rešava njegovim konferencijama za medije u Raški, već direktnim postupanjem prema Vladi Kosova u kojoj i dalje sede njegovi predstavnici Srpske liste, kao i prema međunarodnoj zajednici“.

„Divljačkim napadom na Srbe na Kosovu, Aljbin Kurti je otvoreno pokazao koliko je Kosovo daleko od vladavine prava i zaštite Srba“, naglasio je Stefanović.

Pokret za odbranu KiM: Srbi sa KiM da bojkotuju izbore

U međuvremenu je reagovalo i predsedništvo Pokreta za odbranu KiM.

Poručili su da je juče po ko zna koji put izvršeno „albansko oružano nasilje nad Srbima“, a ovoga puta pod „providnim izgovorom“ da se suzbije nelegalna trgovina,

„Ponovo se pokazalo da srpski narod nema nikakvu zaštitu, ni od strane međunarodnog bezbednosnog prisustva niti od sopstvene države, Srbije. Zato se ponovo goloruk branio, protestnim izlaskom na ulice severne Kosovske Mitrovice i Zvečana. Veliki broj bio je fizički napadnut uz upotrebu vatrenog oružja i sa ishodom teškog ranjavanja“, poručili su.

Navode i da su na osnovu Prvog briselskog sporazuma iz 2013. iz severnog dela Kosova, potpisom najviših državnih predstavnika Srbije, povučene srpska policija i civilna zaštita, te uklonjene sve fizičke barijere na mostovima.

Kažu da je na ovaj način omogućeno nesmetano kretanje „albanskih ekstremista“ po severu i pripreme „razraznih zlodela“, a da pre toga oružane formacije iz Prištine „nisu smele ni da pomisle da pređu reku Ibar“.

„Oni koji su potpisali pomenuti ‘sporazum’ u ovakvim prilikama ‘delovali’ su samo rečima, najčešće vrlo krupnim“, poručili su, te ocenili da se tako nešto dogodilo i juče u Raški kada se predsednik Srbije sastao sa građanima sa Severa Kosova.

„Oni su tražili jasnu i delatnu reč, a dobili su dvosmislene poruke: da se sami zaštite, a „mi ćemo biti uz vas“; da pri tome razmišljaju o ceni sopstvenog otpora i neobećane intervencije Srbije, čime su odgovornost za zaštitu svojih napadnutih građana skinuli sa sebe i prebacili na njih. Ne manje je licemerna i nedavna izjava predsednika da će, u slučaju narednog oružanog juriša na Srbe, država reagovati nakon što sačeka reakciju KFOR-a punih 24 sata. Postavlja se pitanje šta će to čekati 24 sata, kada i sam zna (ili bi trebalo da zna) da, u slučaju novog pogroma, KFOR, tj. NATO jedinice ne samo što neće zaštititi Srbe nego će, kao logistička podrška, direktno sudelovati u njemu“, navode iz predsedništva ovog pokreta.

Još jednom su podcrtali da su Srbi na Severu Kosovu bez zaštite svoje države, te da im preostaje samo mogućnost totalne građanske neposlušnosti – „da bi se konačno prestalo s legitimisanjem i lažne države i Vučićeve prividne podrške“.

Upravo zbog toga Pokret za odbranu KiM poziva Srbe sa Kosova da bojkutuju predstojeće lokalne izbore i time ne dopuste ni privid svog predstavljanja u krajnje neprijateljskom okruženju.

„To je jedini korak ka alarmiranju Saveta bezbednosti da jednom krajnje ozbiljno razmotri kako se sprovodi njegova Rezolucija 1244“, dodali su.

Podsetimo, Policijske jedinice iz Prištine izvele su juče koordinisanu akciju, kako su potvrdili, sprečavanja šverca, ali je u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečana došlo do nemira.

Juče ujutru je u ovim mestima došlo do sukoba građana, pre svega muškaraca – sa specijalnim jedinicama policije, a koje su stigle kao asistencija policiji i inspekciji koja je radila pretres u pojedinim objektima širom Mitrovice i Zvečana. Najžešći okršaji dogodili su se u samom centru grada, prilikom pretresa apoteke, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, jedan od 10 lica trenutno za kojim traga Kosovska policija. Bačene su kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta.

Novinari KoSSev portala sprečeni su da izveštavaju sa terena i napadnuti su tokom obavljanja svog zadatka, ali se na terenu slično dogodilo i drugim medijskim ekipama, uključujući i one koje nisu ove napade prijavljivali.

U opštini Zvečan došlo je i do pucnjave, o čemu su informacije za sada kontradiktorne, ali su sve strane potvrdile da je vatrenim oružjem ranjen jedan Srbin, koji je u međuvremenu i operisan, i nalazi se trenutno van životne opasnosti u KBC Kosovska Mitrovica. Iz policije su nakon završetka akcije naveli da je povređeno šest policajaca na Severu od kojih je jedan Srbin, te da je ujedno uhapšeno osam osoba od kojih su tri sa Severa, a što se tiče nacionalnosti, uhapšeno je šest Albanaca, jedan Bošnjak i jedan Srbin. Traga se za ukupno 10 lica, od kojih je dvoje Srba, svi ostali su Albanci.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova održao je juče i konferenciju za medije, naglašavajući da je akcija bila planirana na ukupno 26 lokacija širom Kosova, od čega je 9 trebalo da se sprovede na Severu, ali da je uspela samo jedna, te da se sumnja u curenje bezbednosnih podataka. Takođe, kazao je da je akcija sprovedena uz međunarodnu koorodinaciju, ali i da je akciju pokrenula jedna saveznička služba.

Naglasio je da akcija nije usmerena prema nacionalnoj pripadnosti, već protiv kriminala, da su sudija i tužilac u postupku Srbi, a da se u  apoteci u severnoj Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, za kojim se inače traga, obavljao visok šverc. Juče je u popodnevnim satima održan i hitan sastanak u Raški – državnog, vojnog i policijskog vrha Srbije sa čelnicima Srpske liste i grupom građana koje su poveli sa sobom.

Za razliku od Prištine, ali i Britanske ambasade, zvanični Beograd i predstavnici Srba sa Kosova, drugačije gladaju na jučerašnju akciju Prištine.

Predsednik Srbije je i juče i danas kazao da je laž da je akcija na Severu bila usmerena protiv šverca, već ocenjuje da je Priština imala za cilj „isključivo provokacije i napade na Srbe“. Kazao je ujedno da je Priština imala podršku barem jedne države i da nije reč o zemlji današnje Evrpske unije.

Slične poruke poslali su juče iz Raške i najviši predstavnici Srpske liste, kao i građani sa Severa Kosova koji su se obratili predsedniku. Rekli su da Priština sprovodi teror, da su umorni i da ne mogu više da trpe, te su od predsednika Srbije zatražili da ih odbrani.

Vučić im je potom kazao da ukoliko Priština krene ponovo da sprovodi nasilje da „zaštite narod“, a da će Beograd biti uz njih. „Što se mene tiče, koliko god da je teško, ja znam šta ćemo činiti – mi ćemo zaštititi naš narod. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite“, poručio je i danas predsednik Srbije.

O tome šta se događalo juče na Severu i rekacijama koje su potom usledile čitajte u:

Britanska ambasada u PR: Podržavamo vladu, delovanja protiv organizovanog kriminala u interesu svih

Kurti: Kriminal i korupcija su multietnički, borićemo se protiv njih

Sindikat policije: Da se preduzmu mere protiv onih koji su napali policajce

Suknja i vojnička uniforma

Vučić: Kad ste saterani kao pacov predaja nije opcija, neka probaju pa će da vide

Inicijativa OPEN: Upotreba specijalaca tokom kampanje dovodi do radikalizacije birača

Novinar Mihajlović: Vučiću i Kurtiju treba „crveni telefon“ za ovakve situacije

Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.