Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

Foto: Jurn Rod, Tviter

„Stop! Upoređivanje današnje policijske akcije sa ‘kristalnom noći’ je neprihvatljivo. Takva upoređenja doprinose iskrivljivanju i negiranju narativa o Holokaustu“, poručio je nemački ambasador u Prištini Jern Rode.

Izraz „Kristalna noć“ danas je upotrebio ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, inače predsednik Srpske liste.

Nakon što se srpski predsednik Aleksandar Vučić uputio hitno helikopterom u Rašku zbog situacije u Kosvskoj Mitrovici i Zvečanu, Rakić je u uključenju za TV Pink potvrdio da se i Srbi sa Severa spremaju da učine isto, kako bi se sa predsednikom sastali u ovom gradu.

„Ne znam koliko će ljudi biti, ako treba, doći će i 10, 15 hiljada ljudi, i mi da trpimo ovo više ne možemo i nećemo. I ovo je za nas kristalna noć, ovo je za nas najvažniji sastanak do sad. Ovo je kap koja je prelila čašu, svi ćemo doći na sastanak“, kazao je Rakić danas u istom uključenju.

Sastanak je održan u ranim popodnevnim časovima pred novinarima i medijskim redakcijama u vojnoj kasarni u Raški, a kako je predstavljeno, na zahtev samog Rakića.

Ovo je drugi put da nemački ambasadori iz Prištine reaguju na poruke sa Severa u kojima se događaji upoređuju sa zločinima nacističke nemačke. Kao i danas Rode, njegov prethodnik, Kristijian Helt reagovao je krajem 2018, tokom protesta zbog uvođenja tzv. Haradinajevih taksi na srpsku robu, kada je grupa studenata održala performans „Kosovošvic“.
Nazvao je paralelu koju su ovi studenti povukli između tadašnje situacije na Severu i Holokausta „preteranom“ i „odvratnom“ imajući pre svega u vidu upravo patnje kroz koje su Srbi prošli tokom nacističke okupacije u Drugom svetskom ratu.

Policijske jedinice iz Prištine izvele su danas koordinisanu akciju, kako su potvrdili, sprečavanja šverca, ali je u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečana došlo do nemira. Jutros je u ovim mestima došlo do sukoba građana, pre svega muškaraca – sa specijalnim jedinicama policije, a koje su stigle kao asistencija policiji i inspekciji koja je radila pretres u pojedinim objektima širom Mitrovice i Zvečana. Najžešći okršaji dogodili su se u samom centru grada, prilikom pretresa apoteke, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, jedan od 10 lica trenutno za kojim traga Kosovska policija. Bačene su kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta. Novinari KoSSev portala sprečeni su da izveštavaju sa terena i napadnuti su tokom obavljanja svog zadatka, ali se na terenu slično dogodilo i drugim medijskim ekipama, uključujući i one koje nisu ove napade prijavljivali. U opštini Zvečan došlo je i do pucnjave, o čemu su informacije za sada kontradiktorne, ali su sve strane potvrdile da je vatrenim oružjem ranjen jedan Srbin, koji je u međuvremenu i operisan, i nalazi se trenutno van životne opasnosti u KBC Kosovska Mitrovica. U međuvremenu je policija saopštila da je akcija završena, da je povređeno šest policajaca na Severu od kojih je jedan Srbin, te da je ujedno uhapšeno osam osoba od kojih su tri sa Severa, a što se tiče nacionalnosti, uhapšeno je šest Albanaca, jedan Bošnjak i jedan Srbin. Traga se za ukupno 10 lica, od kojih je dvoje Srba, svi ostali su Albanci. Ministar unutrašnjih poslova Kosova održao je konferenciju za medije, naglašavajući da je akcija bila planirana na ukupno 26 lokacija širom Kosova, od čega je 9 trebalo da se sprovede na Severu, ali da je uspela samo jedna, te da se sumnja u curenje bezbednosnih podataka. Takođe, kazao je da je akcija sprovedena uz međunarodnu koorodinaciju, ali i da je akciju pokrenula jedna saveznička služba. Naglasio je da akcija nije usmerena prema nacionalnoj pripadnosti, već protiv kriminala, da su sudija i tužilac u postupku Srbi, a da se apoteku u severnoj Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, za kojim se inače traga, obavljao visok šverc. Održan je i hitan sastanak u Raški – državnog, vojnog i policijskog vrha Srbije sa čelnicima Srpske liste i grupom građana koje su poveli sa sobom. Sastanak je održan ispred kamera.

O tome šta se događalo, čitajte u:

SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Kosovska policija širom Kosova hapsi za šverc

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.