Novi nemiri na Severu

Vest je ažurirana

Policijske jedinice iz Prištine izvele su danas koordinisanu akciju, kako su potvrdili, sprečavanja šverca, ali je u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečana, došlo do nemira. Jutros su se u ovim mestima sukobili okupljeni građani, pre svega muškarci – sa specijalnim jedinicama policije, a koje su stigle kao asistencija policiji i inspekciji koja je pokušala da sprovede pretres u pojedinim objektima širom Mitrovice i Zvečana. Najžešći okršaji dogodili su se u samom centru grada, prilikom pretresa apoteke, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, jedan od 10 lica za kojim trenutno traga Kosovska policija. Bačene su kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta. Novinari KoSSev portala sprečeni su da izveštavaju sa terena i napadnuti su tokom obavljanja svog zadatka, ali se na terenu slično dogodilo i drugim medijskim ekipama, uključujući i one koji nisu ove napade prijavljivali. U opštini Zvečan došlo je i do pucnjave, o čemu su informacije za sada kontradiktorne. Ipak, sve strane potvrdile su da je vatrenim oružjem teško ranjen jedan Srbin, koji je u međuvremenu i operisan, i trenutno se nalazi van životne opasnosti u KBC Kosovska Mitrovica. Srpski izvori navode da je ranjeno 10 osoba. U međuvremenu je policija saopštila da je akcija završena, da je povređeno 6 policajaca na Severu od kojih je jedan Srbin, te da je ujedno uhapšeno 8 osoba od kojih su tri sa Severa. U pitanju je 6 Albanaca, jedan Bošnjak i jedan Srbin. Traga se za ukupno 10 lica, od kojih je dvoje Srba, svi ostali su Albanci. Ministar unutrašnjih poslova Kosova održao je konferenciju za medije, naglašavajući da je akcija bila planirana na ukupno 26 lokacija širom Kosova, od čega je 9 trebalo da se sprovede na Severu, ali da je uspela samo jedna, te da se sumnja u curenje bezbednosnih podataka. Takođe, kazao je da je akcija sprovedena uz međunarodnu koordinaciju, ali i da je akciju pokrenula jedna saveznička služba. Naglasio je da akcija nije usmerena prema nacionalnoj pripadnosti, već protiv kriminala, da su sudija i tužilac u postupku Srbi, a da se u apoteci u severnoj Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Besim Zećiri, za kojim se traga, obavljao visok šverc. Održan je i hitan sastanak u Raški – državnog, vojnog i policijskog vrha Srbije sa čelnicima Srpske liste i grupom građana koje su poveli sa sobom. Sastanak je održan ispred kamera. Vučić je okupljenim Srbima poručio: Ako krenu u nasilje, vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas. Srbi će se braniti do smrti, poruku je predsedniku preneo Milan Radoičić. Barikade koje su Srbi u toku dana postavili na par mesta na Severu su uklonjene uveče i putevi su prohodni.

Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

„Stop! Upoređivanje današnje policijske akcije sa ‘kristalnom noći’ je neprihvatljivo. Takva upoređenja doprinose iskrivljivanju i negiranju narativa o Holokaustu“, poručio je nemački ambasador u Prištini Jern Rode. Izraz „Kristalna noć“ danas je upotrebio ministar u kosovskoj vladi Goran Rakić, inače predsednik Srpske liste. Opširnije u posebnoj vesti.

Uklonjene sve barikade na Severu

Barikade koje su jutros u Rudaru i u Kosovskoj Mitrovici postavili građani kako bi sprečili akciju kosovske specijalne policijske jedinice, su uklonjene. Demonstranti su se povukli, a situacija je mirna.

Svi putevi na Severu Kosova su prohodni.

Ambasada SAD u Prištini: Neprihvatljivo svako nasilje protiv vlasti, medija, ili građana

Iz ambasade SAD u Prištini saopšteno je da je Vašington zabrinut zbog načina na koji je danas na Severu Kosova došlo do suprotstavljanja pokušaju kosovskih institucija da uspostave red i zakon, te pozvao na smirivanje situacije, prenela je Gazeta Express.

U odgovoru za ovaj medij, neimenovani portparol ambasade je naveo da su „SAD zabrinute zbog odgovora koji su danas dati na akcije za sprovođenje kosovskog zakona na teritoriji Kosova“.

„Svako nasilje, bilo usmereno protiv vlasti, medija ili gradjana, neprihvatljivo je i treba ga istražiti i procesuirati do potpune primene zakona. Pozivamo na smirenje“, rekao je portparol.

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

Ministar unutrašnjih poslova, Đeljalj Svečlja, rekao je da je današnji slučaj akcije na Severu Mitrovice protiv šverca robe „pokrenula jedna saveznička služba“.

Na konferenciji za novinare, Svečla je ponovio da akcija nije usmerena protiv bilo koje nacionalne pripadnosti, a kao dokaz za to naveo mesta na Kosovu u kojima je policija delovala, etničku strukturu uhapšenih i lica za kojima se traga (od 8 uhapšenih, jedan je Srbin, od 10 za kojima se traga, dvojica su Srbi), te podatak da su pripadnici interventne policijske jedinice na Severu bili i Srbi, a da su sudija i tužilac u postupku, takođe Srbi. Takođe i da je vlasnik apoteke ispred koje su se desili najveći nemiri Albanac, osumnjičen za „visok šverc“.

„Nastavićemo da sprovodimo zakon svuda na Kosovu“, kazao je Svečlja.

Više o tome u posebnoj vesti.

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

„Ako oni krenu i nastave sa upucavanjem naših ljudi, onda zaista nemamo izbora. U toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote naše dece i njihov opstanak, ne samo da ćemo da zaštitimo, već vam danas kažem po prvi put sa sigurnošću – da ćemo u toj borbi i da pobedimo“, poručio je danas predsednik Srbije građanima sa Severa Kosova u Raški.

Liderima Srpske liste kazao je da nije tražio od njih da budu uz njega i budu zajedno zato što „nam se nešto sviđa – jer u ovom našem poslu, posebno kada je u pitanju KiM, ne postoji jedna lepa stvar koja je mogla i koja će moći da nam se dogodi“, tvrdi predsednik.

Šta je još poručio Vučić Srbima danas u Raški, čitajte u posebnoj vesti.

NATO: Kosovska policija sprovodila akciju sprečavanja šverca

Zvaničnik NATO-a u odgovoru za Klankosova.tv rekao je da je kosovska policija sprovela operaciju i hapšenje zbog šverca na celom Kosovu.

On dodaje još da je misija KFOR-a na Kosovu koju vodi NATO bila u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i međunarodnim predstavnicima.

Misija KFOR nastoji i dalje da obezbedi slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu.

Borelj: Nasilni incidenti na Severu da se odmah prekinu

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Džozep Borelj, pozvao je da se nasilni incidenti na Severu Kosova odmah prekinu i poručio da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog.

On je na svom Tviter nalogu naveo da je u kontaktu sa Beogradom i Prištinom povodom poslednjih dešavanja na severu Kosova.

“Nasilni incidenti na Severu Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom”, napisao je ovaj evropski zvaničnik.

Osmani: Današnja akcija se ne može nazvati „akcijom na Severu“

Kosovska predsednica, Vjosa Osmani, komentarišući današnju napetu situaciju na Severu i akciju kosovske policije na nekoliko različitih lokacija na Kosovu, u borbi protiv krijumčarenja robe, poručila je da se ova akcija ne može nazvati „akcijom na severu“, samim tim jer nije bila samo na Severu.

Navodi i da akcije nemaju nikakve veze sa nacionalnošću pojedinaca.

„Ova vrsta kriminala je oduvek bila multietnička. Neki Albanci na jugu i neki Srbi na severu i ljudi drugih nacionalnosti, često su uz pomoć određenih političara, godinama krijumčarili“, napisala je Osmani na Fejsbuku.

Dodala je i da „sada kada je borba protiv kriminala stvarna i o kojoj se ne može pregovarati, očekujem da će EU ostati lojalna vrednostima vladavine prava“.

„Borba protiv organizovanog kriminala nema logotip etničke pripadnosti, već pripadnosti kriminalnim grupama. Svako ko pokuša da to predstavi drugačije pomagač je kriminalnim grupama protiv kojih se EU pokušava boriti dve decenije“, napisala je.

Raška: U toku sastanak Vučića i Srba sa Kosova, Srbi traže zaštitu

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, nešto posle 15 časova u kasarni u Raški započeo je sastanak sa Srbima sa Kosova.

Sastanak je i dalje u toku, prisutni su i ministar policije i ministar odbrane Srbije, Nebojša Stefanović i Aleksandar Vulin.

Srbi, kao i predstavnici Srpske liste, jednoglasni su, traže pomoć države Srbije povodom današnje akcije specijalaca na Severu.

Opširnije u posebnoj vesti.

Mitrovica: Početak akcije, trudnica u apoteci

U trenutku početka akcije na Severu, u apoteci u koju su upale kosovske specijalne jedinice nalazila se sedmomesečna trudnica, koja tu radi.

Nakon akcije na Severu raspisana poternica za 10 osoba – među njima Srbin iz ZP i Kosovske Mitrovice

Akcija Kosovske policije protiv šverca i krijumčarenje robe je završena. Policija je uhapsila osam osoba, ali je u međuvremenu i raspisala poternice za još 10, od kojih je jedan Srbin iz Zubinog Potoka i jedan iz Kosovske Mitrovice. Ostali su Albanci. Uhapšeno je ukupno 8 lica, od kojih je troje sa Severa, među njima po jedan Bošnjak, Srbin i Albanac, a ostalih 5 su Albanci, mahom iz Južne Mitrovice.

Više o tome u posebnoj vesti.

U Rudaru i dalje blokiran put

U selu Rudare u opštini Zvečan još od jutros je blokiran put. Na ovoj lokaciji i dalje su postavljene barikade kod spomenika „Krsta“.

Barikade su sastavljene od kamiona, a tamo se i sada nalazi oko 50 ljudi.

Put je i dalje blokiran na raskrsnici kod Tehničke škole, koja vodi ka Bošnjačkoj mahali, a gde je jutros došlo do sukoba između građana i pripadnika Specijalne jedinice.

Deset osoba povređeno iz KM i Zvečana, dvoje teže

„U današnjim nemilim događaja, što u Kosovskoj Mitrovici, što u Zvečanu, posle nasilnog upada specijalnih jedinica ROSU povređeno je deset naših sugrađana“, kazao je danas direktor KBC Kosovska Mitrovica, Zlatan Elek.

Elek navodi da je velika većina zatražila prvu pomoć na očnom odeljenju, a usled povreda zadobijenih od bacanja suzavca i šok bombi.

On kaže da su dva građana teže povređena.

„Jedan u predelu grudnog koša. On je trenutno na ispitivanju, zbog udarca tupom silom koji je zadobio u predelu grudnog koša, a drugi koji je teže povređen nalazi se na odeljenju intenzivne nege“, rekao je Elek.

Elek je podsetio da je drugi povređeni upucan u Zvečanu i da je u međuvremenu operisan.

„Njemu smo upravo uradili hirurški zahvat, on je upucan mučki s leđa, gde ima prelom desne lopatice, prelom drugog rebra, i metak mu je izašao na prednju stranu vrata, uz obilno krvarenje. Urađen je hitni hirurški zahvat, metak je izvađen on je za sada u stabilnom zdravstvenom stanju“, kazao je Elek.

Precizirao je da će povređeni biti pod 24-časovnim nadzorom lekara i izneo očekivanje da će sve biti u redu.

Kada je reč o ostalih osam koji su povređeni, Elek je precizirao da su oni imali povrede od suzavca i gumenih metaka, te da nisu želili da ih hospitalizuju, već da su se ponovo pridružili građanima koji protestuju.

Brnabić: NATO i KFOR da „zauzdaju“ Kurtija

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, pozvala je danas međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reaguju i „zauzdaju“ premijera privremenih institucija u Prištini, Aljbina Kurtija.

Naglasila je da je „situacija više nego dramatična i ovo je poslednji trenutak u kojem je neophodna jasna reakcija kako bi se zaustavila ludačka politika koju sprovodi Priština“.

Dodaje i da je ovakvo ponašanje „prevršilo svaku meru i dovodi nas na ivicu haosa“

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

„Ovo je politika psihopate Aljbina Kurtija za koju treba da sazna ceo svet da na Kosovu i Metohiji danas se uvodi verbalni delikt za izgovorenu reč. Ukida se sloboda kretanja za naš narod. Ide se na goloruk narod sa dugim cevima pod izgovorom nekakvog krijumčarenja. Hapse se fanta, koka kola i ubijaju, pokušaj ubistva naših ljudi. Ranjavanjem Srećka Sofronijevića, pala je prva kap srpske krvi na Kosovu i Metohiji, a govorili smo i sve vreme upozoravali da to ne sme da se desi i tražili i tražimo da se ispoštuju svi briselski sporazumi, da se sve sporne stvari rešavaju u Briselu“, saopštio je Petar Petković.

„Divljaštvo“ Aljbina Kurtija, dovelo je do „haosa“ na Severu. Desetine je povređenih Srba, upucan je Srećko Sofronijević kojem se lekari bore za život, a „goloruki“ srpski narod „uspeo je da odbrani“ severni deo Kosovske Mitrovice i „otera pripadnike ROSU koji su se povukli u južni deo Kosovske Mitrovice“, dok su Zvečanci „pod rafalima“, dok je ROSU „sve vreme pucala“ uspeli da takođe potisnu ROSU na jug, navodi.

„Zbog ovako dramatične situacije koju je prouzrokovao ludak Aljbin Kurti, predsednik Aleksandar Vučić se hitno uputio u Rašku gde će u 15 časova imati sastanak u kasarni sa Srbima sa Kosova i Metohije a prethodno će obići i neke druge lokacije“, kaže.

Srpski narod pozvao je da ne naseda na provokacije, a KFOR i NATO da hitno reguju i zaštite Srbe jer ako oni neće, ima ko će. Opširnije u posebnoj vesti.

Kako kosovski mediji izveštavaju u događajima na Severu

Gazeta Express piše danas da Srbi na Severu Kosova „brane kriminal i šverc robe“.

Ovaj medij izveštava da je akcija policije protekla mirno na svim lokacijam na Kosovu osim u Severnoj Mitrovici, gde je, kako se navodi u tekstu „organizovano okupljanje kriminalne grupe“ koje su napravile blokadu puteva raznim prevoznim sredstvima.

Drugi kosovski mediji izveštavaju da Srbi „spaljuju sva vozila koja imaju kosovske registarske oznake“.

Pišu da su „srpske krimalne grupe“ napadale policiju plinskim bocama, šok bombama, kamenicama i raznim eksplozivnim napravama.

Koha ujedno javlja da Srbi „nastavljaju da napadaju novinare ispaljivanjem eksploziva“, kao i to da su novinari napadnuti monotoljivim koktelima u Leposaviću, gde je takođe bila sprovedena policijska akcija.

13:28 – Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije

„Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije“, navela je Eparhija na društvenoj mreži Fejsbuk.

Takođe, Eparhija apeluje na međunarodne snage КFOR-a i EULEX-a da hitno uspostave mir i red i zaštite građane od nasilnog ponašanja policije, građane pozivaju na maksimalnu uzdržanost, a policijske snage da se povuku.

„Upotreba sile od strane albanske kosovske policije, posebno vatrenog oružja, predstavlja otvoreni akt agresije protiv građana na etničkoj osnovi i preti da izazove ogromnu bezbednosnu nestabilnost. Eparhija raško-prizrenska najoštrije apeluje da se policijske snage hitno povuku jer situacija može dodatno da eskalira“, dodaje se u saopštenju.

13:09 – Hadžiju: Jedini cilj akcije je sprečavanje krijumčarenja

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), izjavila je da je podržala akciju Severu kao i na celom Kosovu, dodajući i to da je jedini cilj ove akcije sprečavanje krijumčarenja robe.

„Verujem da ste videli saopštenje kosovske policije, ova operacija je izvedena širom Kosova, uključujući Prištinu, Severni i Južni deo Mitrovice i Peć, a cilj je sprečavanje krijumčarenja robe. Vlada Kosova podržava sve to“, prenosi Ekonomia Online.

Na konferenciji se oglasio i ministar finansija, Hekuran Murati, koji je rekao da se akcija odnosi na robu koja je bez deklaracije, i naveo da je u ovoj akciji uključena i Carina Kosova.

12:55 – Detonacija kod Dudinog Krša

Jaka detonacija nešto posle podneva odjeknula je i kod Dudinog Krša, saznaje KoSSev.

12:52 – KP o akciji na Severu: Povređeno šest policajaca od kojih je jedan Srbin, osmoro uhapšenih

Kosovska polcija oglasila se još jednim saopštenjem podsetivši da sprovodi akciju u više regiona – Prištini, Peći, Južnoj Mitrovici i regionu Sever.

„Dok je u svim drugim regionima policijska operacija protekla glatko, u Severnoj MMitrovici okupila se organizovana kriminalna grupa, blokirala puteve sa različitim prevoznim sredstvima, koristila šok bombe, pucala iz vatrenog oružja i ručne bombe, kako bi sprečili i napali carinske i policijske službenike koji su bili na obavljanju službene dužnost“, navodi se u saopštenju policije.

Naznačili su da su used toga bili primorani da preduzmu mere i „koriste neophodna pravna sredstva, kako bi se službenicima uključenim u operaciji i građanima pružila sigurnost i omogućila sloboda kretanja.

Policija navodi da je usled događaja na Severu do sada prijavljeno da su šest policajca povređena tokom današnjih akcija na, i to pet Albanaca i jedan Srbin.

Osam lica je uhapšeno i to: R. K. (1957) Albanac iz Peći, A. K. (1979), Albanac iz regiona Prištine, M.N. (1990) Albanac iz Južne Mitrovice, I.Z. (1982) Albanac iz Južne Mitrovice, A.D. (1995) Albanaca iz Južne Mitrovice, M. DŽ. (1958) Bošnjak iz severnog dela Mitrovice, I. H. (1975) Albanac iz severnog dela Mitrovice, M. L. (1978) Srbin iz severnog dela Mitrovice.

12.50 – Još jedna detonacija u Severnoj Mitrovici

Danas je u Kosovskoj Mitrovici odjeknulo više detonacija, a, kako javlja Radio kontakt plus, upravo se još jedna detonirala iz pravca Bošnjačke mahale. 

12:40 – Elek za RSE: Šestoro povređeno na Severu; Dvoje u južnom delu Mitrovice

Kako je potvrdio za Radio Slobodna Evropa direktor KBC Kosovska Mitrovica, dr Zlatan Elek, tokom današnje policijske akcije na Severu povređeno je šest osoba.

Nije precizirao o kakvim se povredama radi, jer su pacijenti u „dijagnostičkoj fazi“.

„Povrede su prouzrokovane šok bombama, trenutno se nalaze na prijemu u hirurgiji. U toku je pregled, što znači povrede od bombi i suzavca“, rekao je Elek za RSE.

Luljeta Žubi, direktorka bolnice u južnom delu Mitrovice izjavila je za ovaj medij da su dva policajca potražila medicinsku pomoć u toj bolnici nakon današnje akcije.

12:30 – Pucnjava u Zvečanu: Povređena jedna osoba

Jedna osoba ranjena je jutros iz vatrenog oružja u Zvečanu, potvrdio je za KoSSev doktor i kandidat za gradonačelnika Zvečana, Dragiša Milović.

Kako je Milović kazao, ova osoba je ranjena u predelu ramena, a u toku je priprema hirurške intevencije, tj. vađenja metka.

Precizirao je da je ranjena osoba u stabilnom stanju. Milović kaže da nema potpune informacije jer se javio za naš portala sa barikada u Rudaru.

Dodaje i da je narod zabrinut i ogorčen, te podseća da ovo nije prvi put da Specijalne jednice dolaze na Sever Kosova i, kako kaže, „demonstriraju silu“.

„Vlada jedno ogorčenje, narod, ne mogu da kažem da je zaplašen, ali je stvarno reč o situaciji koja je na ivici da eksplodira“.

Poručio je da ovakva atmosfera ne vodi ničemu i poziva na smirivanje situacije.

U međuvremenu je nekoliko lokalnih medija javilo da je više osoba povređeno na Severu Kosova, i da su primljeni u KBC Kosovska Mitrovica.

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, kazao je upravo iz Beograda da je na desetine građana povređeno.

 

12.28 – Bahitri apeluje na građane da budu suzdržani

Gradonačelik opštine Južne Mitrovice, Agim Bahtiri, apelovao je na sve građane na suzdržanost zbog najnovijih deševanja na severu.

„Nakon današnje akcije Kosovske policije i Specijalne jedinice u Severnoj Mitrovici, koja je počela rano jutros, a koja još uvek traje, gradonačelnik Agim Bahtiri apeluje na zrelost i zabriutost građana, da ne nasedaju na provokacije i bilo kakve neprijatne situacije, da zadrže pribranost i na ni na bilo koji način ne postanu deo akcija koje bi destabilizovale bezbednost, već da deluju samo po instrukcijama policije“.

12:26 – Kurti o akciji na Severu, poziva Srbe da ne padaju pod uticaj medija 

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, oglasio se putem Fejsbuka o akciji policije protiv kriminala u Prištini, Peći, severnom i južnom delu Mitrovice.

Naveo je da je raciji prethodila intenzivna istraga, te da je po naredbi tužioca policija krenula u akciju protiv šverca. Zaplenjena je velika količina robe.

„Kriminalne grupe neće biti tolerisane, borićemo se protiv krijumčara i mafije širom Kosova“, napisao je.

On je takođe potvrdio da je policijska akcija završena i pozvao građane u severnom delu Mitrovice da ne padaju pod uticaj medija iz Srbije koje brane kriminal, korupciju i krijumčarenje i žele da politizuju.

12.17 – Petković: Još jedna provokacija Kurtija

Direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković, ocenio je da je jutrošnja akcija kosovske policije još jedna provokacija premijera Aljbina Kurtija pred lokalne izbore i dodao da je o tome obavestio specijalnog izvestioca EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Petković je za TV Hepi rekao da je takvo „ponašanje Prištine prevršilo svaku meru“ i dodao da „Kurti svakim svojim potezom pokušava da produbi krizu“.

„Dok mi sve rešavamo dijalogom imate Kurtija i druge koji krizama rešavaju stvari kako bi zauzeli sever Kosova što im je opsesija. Pokušavaju da kriminalizuju sever“, rekao je Petković.

On je dodao da vlasti u Prištini poslednjim potezima pokušavaju da kompenzuju kako tvrdi „poniženje koje su pretrpeli poslednjim dogovorom u Briselu“.

Petković je naveo i da Priština „pretresima apoteka i magacina sa lekovima pokazuje da krši sve sporazume, da im dijalog nije bitan i da pokušava da pridobije poene pred izbore.“

12:00 – Vučić krenuo u Rašku

Predsednik Aleksandar Vučić krenuo je danas put Raške kako bi se u kasarni u 15 časova sastao sa predstavnicima Srba na Kosovu i Metohiji.

Akcija policijskih jedinca iz Prištine je započela rano jutros na više lokacija u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu, pre svega u pojedinim trgovinskim objektima i magacinima. Akciju je pratilo brzo okupljanje veće grupe građana, pre svega muškaraca, koji su se usprotivili delovanju policije.

Pripadnici policije ušli su ovog jutra u jednu od apoteka u Severnoj Mitrovici dok je saobraćaj na raskrsnici kod Tehničke škole, tj. u blizini ove apoteke, blokiran kamionima.

Građani su se i ovde okupili uz negodovanje, uzvikivali su „uuuaa“, kao i „Srbija“.

Situacija je ubrzo eskalirala kada su ka ovoj lokaciji, kao asistencija jedinicama iz Prištine, stigle Specijalne jedince iz pravca Južne Mitrovice.

Četiri oklopna vozila specijalne jedinice ušla su nešto posle 10 u severni deo Kosovske Mitrovice i kroz Bošnjačku mahalu uputili se ka Tehničkoj školi. Ubrzo zatim više stotina građana uputilo se ka njima.

 

Demonstranti su bacali kamenice, dok su policajci iz oklopnih vozila uzvraćali šok bombama.

Tokom obračuna je pričinjena materijalna šteta na više civilnih automobila parkiranih u blizini, dok su Specijalci pokušavali da dopru do Tehničke škole. Ujedno je i jedno službeno vozilo RKS registarskih tablica zapaljeno.

Nakon više od 10 minuta aktivnog sukoba građana i kosovskih specijalaca, policijske jedinice su se povukle niže ka južnom delu Mitrovice. Građani su ih ispraćali kamenicama, a usledio je i nalet šok bombi od strane specijalaca na demonstrante.

I nakon povlačenja specijalaca demonstranti su i dalje ostali na ovoj lokaciji, gde se i sada nalaze. Situacija je i trenutno mirna.

Pritisak i napad na novinare KoSSev da ne izveštavaju sa terena

Novinari KoSSev portala koji su izveštavali sa terena, tokom jutrošnjih događaja suočili su se sa pritiskom demonstranata. U više navrata im je rečeno da prestanu da snimaju, dok je petnestak minuta posle devet časova jedan od demonstranata pokušao da uzme telefon novinaru i uredniku našeg portala, Ivanu Mitiću. Nakon povlačenja specijalnih jedinica, dok su vatrogasci gasili vatru na jednom od zapaljenih automobila, Mitiću, koji je snimao vatrogasce, oko 10 časova, prišao je jedan od demonstranata i rekao mu da ne snima. Ubrzo zatim približilo mu se više drugih demonstranata. Upitan je ponovo „zašto snima“, rečeno mu je da to ne čini, dok mu je više njih reklo da im da telefon ili pobriše sav video i foto materijal jutrošnjih dešavanja i da napusti lice mesta. Tokom negodovanja demonstranata Mitić je čuo rečenicu „to je ovaj što ide stalno lajv“, veći incident je izbegnut kada je jedan od sugrađana zaštitio našeg novinara.

Slične neprijatnosti na terenu doživeo je i novinar pripravnik našeg portala, a u međuvremenu saznajemo da je i od drugih novinara zatraženo da ne snimaju. Nakon najnovijeg pritiska na novinare KoSSeva, urednica portala povukla je novinare sa lica mesta.

Kosovska policija potvrdila je u međuvremenu da je ovog jutra sprovodila akciju protiv šverca širom Kosova.

Akcija je započela u ranim jutarnjim satima u više rejona na Kosovu – Prištini, Peći, Južnoj i Severnoj Mitrovici, potvrdila je Kosovska policija.

Precizirali su da su pretresi sprovedeni na različitim lokacijama kao što su stanovi, poslovne prostorije, magacina itd.

U akciji su pored više jedinica kosovske policije učestvovale i jedinice kosovske carine, a zaplenjena je roba koja će se koristiti kao dokaz u daljem postupku.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.