Vučić: Kad ste saterani kao pacov predaja nije opcija, neka probaju pa će da vide

Vest je ažurirana

„Što se mene tiče, koliko god da je teško, ja znam šta ćemo činiti – mi ćemo zaštititi naš narod. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite“, poručio je danas predsednik Srbije iz Pančeva. Kaže da je laž da je jučerašnja akcija na Severu Kosova bila usmerena protiv šverca, već ocenjuje da je Priština imala za cilj „isključivo provokacije i napade na Srbe“.

Govoreći o predstojećoj sednici Saveta bezbednosti UN-a i mogućnosti da se „zaustavi agresija Prištine“, kazao je da ne veruje da će se išta tamo rešiti jer, „šta god uradili, Albanci će uvek imati podršku velike petorke“.

Kazao je da Srbija, sa druge strane, može da očekuje podršku Rusije, Kine i pojedinih manjih zemalja.

Vučić razgovarao sa Boreljom o situaciji na KiM: Srbija više od svega želi mir i stabilnost

Iz srpskog predsedništva je ujedno potvrđeno da je Vučić danas razgovarao sa Boreljom.

Kako je saopšteno Vučić se u potpunosti saglasio sa zahtevom da je neophodno spustiti sve tenzije, smiriti napetosti i racionalno rešavati probleme.

Predsednik je, dodaje se, ujedno prihvatio apel visokog predstavnika Borelja da učinimo sve kako stvari ne bi izmakle kontroli.

Vučić je dodao da Srbija više od svega želi mir i stabilnost i da je spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom u svakom trenutku.

Najavio je i da će sutra na Prvoj televiziji govoriti o ulozi „svih njih“ i „užasnom licemerju, bezumnim lažima o borbi protiv kriminala i hapšenju mars čokoladica sa ispucanih stotinu metaka“.

Vučić kaže da ovo nije prvi put da Priština organizuje slične akcije.

„To je nečija tuđa pamet smislila, nije to Kurti. Ali kao što rekoh, neka oni rade svoj posao, a mi ćemo svoj posao“, kazao je Vučić.

Povodom navoda kosovskog premijera da je akcija bila usmerena „protiv kriminala i korupcije koji su multietnički“, Vučić kaže da Kurti zna da ne govori istinu i šta su mu bile stvarne namere, ali i najavljuje da će i o tome sutra govoriti detaljnije.

„Prvi put kada su to radili, drugi put kada su to radili, molio sam i objašnjavao, svima govorio, pa su im čak i treći put za registracije za vozila bila potrebna oklopna vozila i opet su ćutali, rekli da je sve to normalno i dobro. Pa su ponižavali Srbe da moraju da im prave špalir da oni prolaze pod punom ratnom opremom, kao da se bore protiv nekih ubica i monstruma na Severu Kosova, pa su hapsili mars čokoladice sa dugim cevima“, kazao je predsednik.

Međutim, podcrtao je još jednom da cilj Prištine juče nisu bile „nikakve čokoladice“, već kaže da su cilj „isključivo provokacije i napadi na Srbe“.

Predsednik kaže da je sve to „bilo pokriveno“, kao i za vreme kada je Hašim Tači bio predsednik.

„Uhapsili su u Peći dvojicu, u Prizrenu dvojicu, uvek šuplja priča, da bi stranci mogli da nam dođu i kažu „jel ste videli, to je borba protiv kriminala“ , kazao je Vučić ali im je i poručio – „nemojte da lažete“.

Specijalci nisu smeli da uđu bez pristanka gradonačelnika i NATO-a

Vučić je danas govorio i o dogovoru o ulasku oružanih snaga Prištine na Sever Kosova.

Kazao je da se Aneks koji je dogovoren sa NATO-om ubrzo nakon potpisivanja Briselskog sporazuma, odnosio na Specijalne jedinice Kosovske policije, jer Kosovo, kako dodaje, prema Rezoluciji 1244, nema pravo da ima bezbednosne snage i vojsku.

„To što oni izmišljaju i što imaju podršku zapadnih sila je jedna stvar. Dakle nemaju nikakvo pravo da to imaju. Jasno je svima da se to tada odnosilo na ROSU jedinice. Da li se one danas zovu ‘Fit jedinice’ ili ‘NJSO’ Bog će ga znati. Bilo je potpuno jasno da nemaju pravo da dolaze oklopnim vozilima i dugim cevima na Sever bez saglasnosti četiri gradonačelnika i bez saglasnosti NATO-a.

Predsednik, međutim, kaže, da Priština ovakvu saglasnost nije dobila, te da je ovo sedmi veliki upad na Sever Kosova „ne bi li pokazivali svoju silu i da je ta država dovoljno uspešna da može da prikazuje silu na svaki mogući način“.

Vučić ocenjuje da je pored toga što se ovakvim akcijama krši ono šta je NATO potpisao, ovde reč i o kršenju „duha djaloga“.

Zaštitićemo naš narod, nadam se da nikada nećete morati da vidite kako

Vučić je kazao da su juče „tajkunski mediji“ prenosili izjave onih koji su tražili reakciju srpske vojske.

Međutim, tvrdi da se on uzdržavao, imajući u vidu međunarodni položaj Srbije i želeći da sačuva Srbiju, ali i da ne ugrozi opstanak Srba na Kosovu.

Kada je reč o reakciji Srbije ukoliko uslede novi napadi na Srbe, predsednik je podsetio na ono što je rekao juče na sastanku sa Srbima sa Severa Kosova.

Teško čoveku dok ne donese određenu odluku. Lomite se nekada danima nekada mesecima, nekada godinama. Kada donesete tu odluku potpuno ste rasterećeni, znate šta uraditi da izbegnete svaki sukob, svaku eskalaciju

„Sve što misle da mogu da urade protiv Srba, neka probaju pa će da vide kakva će da bude reakcija Srbije. Svi Srbi su me dobro razumeli i da nisam rekao ništa pod emocionalnim pritiskom, iako mi nije bilo jednostavno da odgovaram onima koji su bili pod emocionalnim pritiskom. Zato što, za određene odluke potrebno je vreme da ih donesete, a onda kada shvatite da ste kao zemlja saterani, ima to u britanskoj vojnoj doktrini ‘kao pacov u uglu’ i da nemate gde da se sklonite, ostaje vam da se ili predate, ili da se borite. Već sam rekao, predaja nije opcija, i na nama je da se borimo za naš narod“.

Predsednik dodaje da je na nekim drugima da razmisle hoće li da „opravdavaju divljanje Albanaca na Severu Kosova, ili neće“.

„Što se mene tiče, koliko god da je teško, ja znam šta ćemo činiti – mi ćemo zaštititi naš narod. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite“, zaključio je predsednik.

O tome šta se događalo juče na Severu, čitajte u:

Sindikat policije: Da se preduzmu mere protiv onih koji su napali policajce

Inicijativa OPEN: Upotreba specijalaca tokom kampanje dovodi do radikalizacije birača

Novinar Mihajlović: Vučiću i Kurtiju treba „crveni telefon“ za ovakve situacije

Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.