UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

FOTO: KoSSev

Udruženje novinara Srbije (UNS) iskazalo je protest zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i pozvalo građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla.

Urednica KoSSev-a, Tatjana Lazarević, izjavila je za UNS da su novinari našeg portala imali vidljiva obeležja, a jedan od njih i prsluk na kome je pisalo Press.

„Jedan od demonstranata je novinaru i uredniku Ivanu Mitiću hteo da uzme telefon kojim je snimao događaj, ali nije uspeo. Nešto kasnije, dok je snimao gašenje zapaljenog automobila, grupa od desetak demonstranata je krenula ka njemu i pokušala da ga otera. Iz grupe je čuo: ’To je onaj što stalno snima uživo’. Po njegovom svedočenju, tada ga je prijateljski raspoložen demonstrant zagrlio i izveo iz mase“, kaže Lazarević.

Udruženje novinara Srbije, međutim, navodi da su im se javili i novinari drugih redakcija koji su rekli da ih je policija ometala dok su izveštavali sa protesta.

„UNS poziva građane i policiju da ne ometaju novinare u radu, da vode računa o njihovoj bezbednosti, posebno imajući u vidu činjenicu da pravovremeno informisanje o događajima od interesa za javnost značajno doprinosi sprečavanju širenja panike i dezinformacija“, zaključuje se u saopštenju.

Reagovala je i mreža Safe journalists. O tome opširnije u posebnoj vesti.

Podsetimo, širom Kosova, kao i na Severu, ovog jutra se sprovodila akcija policijskih jedinica iz Prištine u vezi sa sprečavanjem šverca. Tokom akcije u Severnoj Mitrovici došlo je do sukoba demonstranata i specijalnih jedinica policije koje su stigle kao asistencija policiji. Novinari KoSSev portala koji su ovog jutra izveštavali sa terena u severnom delu Kosovske Mitrovice, suočili su se sa pritiskom demonstranata usled čega nisu bili u mogućnosti da isprate sva dešavanja sa terena.

O današnjim događajima, čitajte u:

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.