Britanska ambasada u PR: Podržavamo vladu, delovanja protiv organizovanog kriminala u interesu svih

ambasada Britanska Britanija
FOTO: Britanska ambasada u Prištini

Delovanja protiv organizovanog kriminala su u interesu svih građana Kosova i mi podržavamo kosovsku vladu u očuvanju vladavine prava na celom Kosovu, oglasila se danas britanska ambasada u Prištini nakon jučerašnje akcije protiv šverca, tokom koje je na Severu došlo do sukoba demostranata i pripadnika specijalnih jedinica Kosovske policije.

Iz ove ambasade navode i da napori da se nasiljem opstruiraju ovakva delovanja, samo pomažu onima koji žele da stvore podele među zajednicama na Kosovu.

Britanska ambasada ujedno novodi da je zabrinuta zbog zastrašivanja novinara tokom jučerašnjih događaja na Severu.

„Takođe smo zabrinuti zbog izveštaja o zastrašivanju novinara koji pokušavaju da rade svoj posao i izveštavaju o činjenicama na terenu. Novinari imaju pravo da rade u sigurnom okruženju, a oni koji su pretnja tome, trebalo bi da odgovaraju zbog toga“, zaključuju iz ove ambasade.

Podsetimo, Policijske jedinice iz Prištine izvele su juče koordinisanu akciju, kako su potvrdili, sprečavanja šverca, ali je u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečana došlo do nemira.

Juče ujutru je u ovim mestima došlo do sukoba građana, pre svega muškaraca – sa specijalnim jedinicama policije, a koje su stigle kao asistencija policiji i inspekciji koja je radila pretres u pojedinim objektima širom Mitrovice i Zvečana. Najžešći okršaji dogodili su se u samom centru grada, prilikom pretresa apoteke, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, jedan od 10 lica trenutno za kojim traga Kosovska policija. Bačene su kamenice i šok bombe, zapaljeno je najmanje jedno službeno vozilo sa RKS tablicama, dok je na više civilnih vozila pričinjena materijalna šteta.

Novinari KoSSev portala sprečeni su da izveštavaju sa terena i napadnuti su tokom obavljanja svog zadatka, ali se na terenu slično dogodilo i drugim medijskim ekipama, uključujući i one koje nisu ove napade prijavljivali.

U opštini Zvečan došlo je i do pucnjave, o čemu su informacije za sada kontradiktorne, ali su sve strane potvrdile da je vatrenim oružjem ranjen jedan Srbin, koji je u međuvremenu i operisan, i nalazi se trenutno van životne opasnosti u KBC Kosovska Mitrovica. Iz policije su nakon završetka akcije naveli da je povređeno šest policajaca na Severu od kojih je jedan Srbin, te da je ujedno uhapšeno osam osoba od kojih su tri sa Severa, a što se tiče nacionalnosti, uhapšeno je šest Albanaca, jedan Bošnjak i jedan Srbin. Traga se za ukupno 10 lica, od kojih je dvoje Srba, svi ostali su Albanci.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova održao je juče i konferenciju za medije, naglašavajući da je akcija bila planirana na ukupno 26 lokacija širom Kosova, od čega je 9 trebalo da se sprovede na Severu, ali da je uspela samo jedna, te da se sumnja u curenje bezbednosnih podataka. Takođe, kazao je da je akcija sprovedena uz međunarodnu koorodinaciju, ali i da je akciju pokrenula jedna saveznička služba.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, kazao je ujedno tokom jučerašnjeg sastanka sa Srbima sa Severa Kosova u Raški da je Priština za jučerašnju akciju imala podršku barem jedne države i da nije reč o zemlji današnje Evropske unije.

Naglasio je da akcija nije usmerena prema nacionalnoj pripadnosti, već protiv kriminala, da su sudija i tužilac u postupku Srbi, a da se u  apoteci u severnoj Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Albanac Besim Zećiri, za kojim se inače traga, obavljao visok šverc. Juče je u popodnevnim satima održan i hitan sastanak u Raški – državnog, vojnog i policijskog vrha Srbije sa čelnicima Srpske liste i grupom građana koje su poveli sa sobom.

Za razliku od Prištine, ali i Britanske ambasade, zvanični Beograd i predstavnici Srba sa Kosova, drugačije gladaju na jučerašnju akciju Prištine.

Predsednik Srbije je i juče i danas kazao da je laž da je akcija na Severu bila usmerena protiv šverca, već ocenjuje da je Priština imala za cilj „isključivo provokacije i napade na Srbe“.

Slične poruke poslali su juče iz Raške i najviši predstavnici Srpske liste, kao i građani sa Severa Kosova koji su se obratili predsedniku. Rekli su da Priština sprovodi teror, da su umorni i da ne mogu više da trpe, te su od predsednika Srbije zatražili da ih odbrani.

Vučić im je potom kazao da ukoliko Priština krene ponovo da sprovodi nasilje da „zaštite narod“, a da će Beograd biti uz njih. „Što se mene tiče, koliko god da je teško, ja znam šta ćemo činiti – mi ćemo zaštititi naš narod. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite“, poručio je i danas predsednik Srbije.

O tome šta se događalo juče na Severu i rekacijama koje su potom usledilečitajte u:

Kurti: Kriminal i korupcija su multietnički, borićemo se protiv njih

Sindikat policije: Da se preduzmu mere protiv onih koji su napali policajce

Suknja i vojnička uniforma

Vučić: Kad ste saterani kao pacov predaja nije opcija, neka probaju pa će da vide

Inicijativa OPEN: Upotreba specijalaca tokom kampanje dovodi do radikalizacije birača

Novinar Mihajlović: Vučiću i Kurtiju treba „crveni telefon“ za ovakve situacije

Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.