Kurti: Kriminal i korupcija su multietnički, borićemo se protiv njih

Izvor: Klan Kosova (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, rekao je na Ekonomskom samitu u Skoplju da se njegova vlada bori protiv korupcije i multietničkog organizovanog kriminala.

Kurti je i danas ponovio da neće podržati nijednu inicijativu Zapadnog Balkana, koja ne uključuje Evropsku uniju.

Upitan o stabilnosti na Kosovu, Kurti je prokomentarisao i jučerašnju policijsku akciju u nekoliko gradova, uključujući i sever Kosova.

Kazao je da srpski i albanski šverceri odlično sarađuju i poručio da će protiv njih nastaviti da se bori bez obzira na to šta se dogodi.

„Za institucionalnu stabilnost i vladavinu prava borimo se protiv korupcije i organizovanog kriminala, koji je multietnički. Srpski kriminalci i albanski kriminalci odlično sarađuju međusobno. Mi želimo i borićemo se protiv njih šta god da se dogodi. Na primer, juče ujutru dok je bila policijska operacija u četiri opštine na Kosovu i svi oni koji su se time bavili bili su Srbi, čak i većina policije, uključujući sudije, tužioce. Mislim da je pogrešno dati etnički i politički kontekst borbi protiv korupcije, kao i organizovanog kriminala. Moramo sarađivati kao različite zemlje Zapadnog Balkana protiv organizovanog kriminala“, rekao je Kurti.

Što se tiče integracije balkanskog tržišta, Kurti je rekao da je to moguće uz primenu četiri osnovne slobode.

„Moguće je dalje integrisanje naših ekonomija, sprovođenje četiri osnovne slobode, integrisanje u zajedničko tržište sa EU i kao konačno pitanje pristupanja EU. Ali sve ovo moramo posmatrati kao međusobno povezane osnove, jer nije moguće ići napred zanemarujući događaje iz prošlosti ili ignorišući trenutnu stvarnost. Umesto toga da prihvatimo jedni druge kako bismo se suočili sa izazovima“, rekao je Kurti.

On je dodao i da je Evropska unija sudbina Kosova, a zatražio je i razvojna sredstva od EU.

„EU je naša sudbina, a Evropa je kontinent na kome je Kosovo. Ekonomija na Kosovu je sada mnogo bolja, ali nam je zato potrebna veća pomoć nego ranije. Ne humanitarna pomoć kao u prošlosti, već razvojna sredstva. Državni prihodi povećani su za 30 odsto u odnosu na prošlu godinu, poslovni promet je povećan za 30 odsto, a izvoz za 60 odsto. Ova 2021. je godina u kojoj predviđamo ekonomski rast od najmanje 10 odsto“, kazao je.

O tome šta se događalo juče na Severu, čitajte u:

Inicijativa OPEN: Upotreba specijalaca tokom kampanje dovodi do radikalizacije birača

Novinar Mihajlović: Vučiću i Kurtiju treba „crveni telefon“ za ovakve situacije

Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.