O Severu – Borelj na meti kritika Prištine zbog izjave da su „neprihvatljive jednostrane akcije“

Foto: EFE

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, Džosep Borelj, našao se na meti kritika zbog jučerašnje objave na Tviteru u kojoj komentariše događaje na Severu Kosova. „Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive“, poručio je Borelj, a ova poruka je u Prištini protumačena kao kritika na račun akcije Kosovske policije na Severu Kosova. Portparol EU, Peter Stano, kazao je u međuvremenu da je Borelj imao na umu to da je situacija na Severu Kosova veoma osetljiva, te da sve jednostrane akcije moraju da se izbegnu da se ne bi dolivalo ulje na vatru mogućim daljim sukobima i zaoštravanjem. 

Policijske jedinice iz Prištine izvele su juče koordinisanu akciju širom Kosova, kako su potvrdili, sprečavanja šverca. Međutim, u severnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečana došlo je do nemira.

Juče ujutru je u ovim mestima došlo do sukoba građana, pre svega muškaraca – sa specijalnim jedinicama policije, a koje su stigle kao asistencija policiji i inspekciji koja je radila pretres u pojedinim objektima širom Mitrovice i Zvečana. Više desetina civila i pripadnika policije je povređeno. U akciji je uhapšeno osam lica, dok je za deset raspisana poternica.

I dok je zvanični Beograd kritikovao jučerašnju akciju na Severu, Priština je tvrdila da je reč o borbi protiv šverca i organizovanog kriminala.

Među prvim međunarodnim zvaničnicama juče se oglasio Džozep Borelj koji je pozvao da se nasilni incidenti na Severu Kosova odmah prekinu i poručio da sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog.

“Nasilni incidenti na Severu Kosova moraju odmah da se prekinu. Jednostrane i nekoordinisane akcije koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju da se rešavaju kroz dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom”, napisao je juče ovaj evropski zvaničnik.

Navode Borelja prva je juče kritikovala, Viola fon Kramon, izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo, navodeći da bi EU trebalo da podrži borbu protiv organizovanog kriminala Kosova, a ne da je kritikuje.

„Kritikujte zemlje u kojima se zakon ne primenjuje. EU bi trebalo da podrži zemlje koje se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije. Državne institucije koje rade svoj posao zaslužuju naše puno poštovanje. Dijalog uz posredovanje EU ne govori o svakodnevnim policijskim operacijama“, napisala je fon Kramon takođe na Tviteru.

U međuvremenu su slične poruke uputile i opozicione stranke na Kosovu.

Bivši kosovski ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, nazvao je Boreljovu izjavu besmislenom, takođe navodeći da Kosovo samo sprovodi zakon.

„Borelj bi trebalo da zna da su agencije za sprovođenje zakona na Kosovu suverene i da ne bi trebalo nikome da traže dozvolu za borbu protiv kriminala na njenoj teritoriji, posebno ne Srbiji, koja je, u stvari, glavni sponzor kriminala u jednom delu naše zemlje“, kazao je Hiseni, prenose prištinski mediji.

Hiseni kaže da se sada dovodi u pitanje to da li Borelj ima kredibilitet da i dalje bude nepristrasan posrednik.

Sa njim se složila i Edita Tahiri, bivša glavna pregovaračica kosovske delegacije za dijalog sa Srbijom, koja je kazala da je Boreljova nepristrasnost ovom izjavom „oštećena“.

Tahiri je ocenila, da je Borelj juče imao „jednostranu reakciju na zakonitu intervenciju policije na Severu, kojom je i pokazao koliko na njega utiče Beograd“.

Dodala je i da očekuje da će kosovska vlada zvanično reagovati na vlasti EU povodom njegove izjave.

Osude su stigle i iz kosovskog Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda (KLMDNJ), ali ne samo povodom izjave evropskog dilomate, već i povodom izjave ministra u kosovskoj vladi i predsednika Srpske liste, Gorana Rakića.

„Glavni evropski diplomata nazvao je policijsku akciju ‘jednostranom, nekoordinisanom i neprihvatljivom’, iako je preduzeta protiv organizovanog kriminala i u skladu sa zakonom“, navodi KLMDNJ.

Dodaju i da je „u još većoj krajnosti“ bio Goran Rakić, ministar u kosovskoj vladi, koji, kako navode, „samo što nije objavio rat Kosovu kako bi odbranio organizovani kriminal“.

„U jednoj normalnoj zemlji on bi bio razrešen, odmah i bez ikakvog ustručavanja”, ocenjuju.

Nakon reakcija iz Prištine oglasio se i portaparol Evropske komisije, Peter Stano, koji se složio sa ocenom Džosepa Borelja.

Stano je kazao da su „jednostrani i sa međunarodnom zajednicom, KFOR-om i srpskom stranom neusaglašeni potezi vlasti u Prištini neprihvatljivi, isto kao i nasilje koje ugrožava stabilnost“, prenosi Beta.

Naglasio je da je to i bila suština poruke visokog predstavnika EU Džozepa Borelja, koji je imao na umu to da je situacija na Severu Kosova veoma osetljiva.

„Ono što smo juče rekli i što smo predočili pre dve, tri nedelje jeste da sve jednostrane akcije moraju da se izbegnu da se ne bi dolivalo ulje na vatru mogućim daljim sukobima i zaoštravanjem. Jer to je oprečno onome što sve vreme činimo, a to je da se problemi vezani za Sever Kosova ili za šire odnose Srbije i Kosova moraju rešavati usaglašeno i u okviru dijaloga uz posredovanje EU“, objasnio je Stano, prenosi Beta.

Boreljov portparol je kazao da to što je visoki predstavnik EU poručio nije specifično vezano za suzbijanje kriminala i korupcije, već da „ono što je Borelj naglasio jeste situacija zbog određenih akcija koje očigledno nisu bile usaglašene i unapred dobro razmotrane u kontekstu veoma osetljive situacije na Severu Kosova“.

„I svi dobro znamo da tu postoji mnogo šira, veća pozadina onoga što se juče dogodilo, a to je deo šireg okvira onoga što se zbiva između Srbije i Kosova u njihovom nastojanju da konačno nađu prihvatljiv put za normalizaciju njihovih odnosa“, dodao je.

Na činjenicu da su se poruke NATO i američkog ambasadora u Prištini razlikovale od Boreljove izjave, a da i neke članice EU nisu bile zadovoljne načinom na koji se oglasio Borelj, Stano je poručio da „kontekst onoga što se zbivalo na severu Kosova nije povezan sa korupcijom i švercom, već dijalogom Srbije i Kosova“.

O tome šta se događalo juče na Severu i rekacijama koje su potom usledile čitajte u:

„Vučić da pošalje vojsku“; „SL da napusti vladu“; „Srbi da bojkotuju izbore“

Britanska ambasada u PR: Podržavamo vladu, delovanja protiv organizovanog kriminala u interesu svih

Vučić: Kad ste saterani kao pacov predaja nije opcija, neka probaju pa će da vide

Suknja i vojnička uniforma

Sindikat policije: Da se preduzmu mere protiv onih koji su napali policajce

Inicijativa OPEN: Upotreba specijalaca tokom kampanje dovodi do radikalizacije birača

Novinar Mihajlović: Vučiću i Kurtiju treba „crveni telefon“ za ovakve situacije

Nemački ambasador na Rakićevu izjavu: Stop upoređivanju Holokausta sa akcijom na Severu, time se on iskrivljuje i negira

SJ i NUNS: Srpski i albanski novinari napadnuti i ometani u radu na severu Kosova

Svečlja: Saveznička služba pokrenula današnju akciju, Kosovo ozbiljno izloženo kriminalu, ni Vučić ne može da pomogne Besimu Zećiriju

UNS nakon napada na novinare KoSSeva: Omogućiti nesmetan rad novinarima na Severu

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom Srba

Rakić: Kristalna noć u Mitrovici, Srbi krenuli u Rašku da od Vučića traže jasne odgovore

Petković: Kurti psihopata i ludak, pala prva kap srpske krvi, hapsi lekove, fantu i koka kolu

Hapšenje u vezi sa švercom, Specijalci u S.Mitrovici, šok bombe i kamenice, zapaljena vozilaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.