Građani sa Severa pitaju Vučića: Da li ćete stati iza nas ili treba da nas iznose u sanducima?

„Da li našu decu i nas treba da počnu da iznose u sanducima sa našeg Kosova i Metohije da bi vi stali iza nas da nas zaštitite; Ako vi mislite da nas odbranite i da nas zaštitite, mi vas molimo za to; Stanite uz svoj narod dok nije kasno, da ne bude oluje, da ne bude pogroma i da ne iznosimo svoju decu u sanducima“, poručila je grupa građana sa Severa Kosova koja je danas dočekala predsednika Srbije u kasarni u Raški.

U toku je sastanak predsednika Srbije sa predstavnicima Srba sa Kosova, nakon akcije Kosovske policije na Severu Kosova, tokom koje je došlo do novih sukoba Specijalnih jedinica i građana.

Sastanku prisustvuju i ministar unutrašnjih poslova, Aleksandar Vulin koji nosi crnu uniformu, ministar odbrane, Nebojša Stefanović i direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković. Sa druge strane stola su bili najviši čelnici Srpske liste, među kojima su funkcioneri kosovske vlade i kosovskih opštinskih institucija, uz grupu građana koja je sa njima otišla i u Rašku.

Vučić je na početku sastanka kazao da je bio protiv toga da kamere budu uključene, ali da je rukovodstvo Srpske liste insistiralo na tome. Tokom obraćanja viđe građana koji su kratko govorili, Vučić je neke od njih i opomenuo da se predstave.

Rekao je da je prihvatio njihovu želju i zahtev, ali i kazao da neće moći da kaže sve što zna, te da će se o tome razgovarati na nekom manjem skupu i bez kamera.

Rakić: Kamere da snimaju da čuju istinu kako se branio goloruk narod

Sastanak je počeo obraćanjem predsednika Srpske liste, Gorana Rakića, i drugih građana koji su sa severa otišli u Rašku, dok je Vučić najavio da će potom pokušati da se dogovore oko toga šta treba da se čini.

Rakić je kazao da je zatražio da mediji snimaju današnji sastanak kako bi „narod čuo istinu“ od ljudi sa Severa Kosova „koji su napadani i na koje su pucali“.

Poručio je da bi mogao da razume da specijalci Srbe na Severu „udarali kundacima i gazili nogama“, ali i da ne može da razume da neko „puca na goloruk narod“.

Rakić je kazao da će, ukoliko se ponovi slična situacija, doći do „opštog otpora – ma šta to značilo i u kakvom kontekstu vi to shvatili predsedniče“.

„Branićemo se svim i svačim raspoloživim, ne znam da li ćemo uspeti da se odbranimo, ali ćemo se braniti svim sredstvima raspoloživim“, kazao je Rakić, nakon čega je usledio gromoglasni aplauz okupljenih.

Predsednik Srbije je upitao okupljene da mu kažu kako je i na kom mestu ranjen Srbin iz Zvečana koji se sada nalazi u KBC Kosovska Mitrovica.

Jedan od prisutnih kazao je da je ova osoba ranjena kod Krsta u Rudaru, a tokom povlačenja specijalaca.

Govornici o teroru Prištine, podsetili na obećanje da će da pošalje vojsku ukoliko jedan metak bude ispaljen

„Kada su se povlačili, pucali su iz svog mogućeg oružja, pucali su nasumice, po kućama, ljudima. Ranili su dečka pored nas i šta je sledeće“, kazao je jedan od okupljenih građana.

Više građana je u međuvremenu kritikovalo akcije Specijalne jedinice Kosovske policije navodeći da Priština sprovodi teror. Građani su predsedniku iznali svoja zapažanja tokom današnje akcije policije na Severu Kosova.

Uz podsećanje da ovo nije prvi put da specijalci iz Prištine ulaze na Sever, građani su govorili o tome da više ne mogu da trpe, da su umorni i zatražili su od Vučića da ih odbrani.

„Ako vi mislite da nas odbranite i da nas zaštitite, mi vas molimo za to, a ako ne, mi moramo sami da se branimo, saterani smo do ćoška, dalje nema“, poručio je još jedan građanin sa Severa Kosova.

„Samo želim da Vas pitam da li našu decu i nas treba da počnu da iznose u sanducima sa našeg Kosova i Metohije da bi vi stali iza nas da nas zaštitite“, jedno je od pitanja koje je postavljeno Vučiću.

„Da li ćete vi, gospodine Vučiću, stati iza srpskog naroda i vojni vrh, ministre Vuline ili da mi sami krenemo i organizujemo se, kao što smo branili most mesecima, bili na barikadama, preživljavali sve i svašta…Stanite uz svoj narod dok nije kasno, da ne bude oluje, da ne bude pogroma i da ne iznosimo svoju decu u sanducima“, ređali su se govornici sa pitanjima.

„Morate da nas odbranite, mi ne znamo šta da radimo“, rečeno je Vučiću, uz konstataciju da je predsednik Srbije obećao da će da pošalje vojsku ukoliko jedan metak bude ispaljen.

Svako obraćanje propraćeno je aplauzima.

Inače, Vučiću se danas obratila i Vitosava Arifović, koja je takođe već istupala u januaru 2018, godine u amfiteatru u Kosovskoj Mitrovici, dočekujući ga sa sličnim porukama, a nakon ubistva Olivera Ivanovića. Takođe, istupila je i na protestu 1 od 5 miliona koji je naredne 2019, organizovan u Kosovskoj Mitrovici, sa snažnim napadom na one koji su učestvovali.

 

Milović: Ili da tražimo svoja prava ili da izađemo iz kosovskih i formiramo srpske institucije

Vučiću su se u međuvremnu obratili najviši čelnici Srpske liste, među kojima je bio kandidat za gradonačelnika Zvečana, Dragiša Milović, koji je kazao da je na Severu Kosova danas „gotovo bio rat“.

„Pucalo se na nedužne momke i ono što je dobro, u ovoj čitavoj lošoj situaciji – da sam video to jedinstvo tu slogu kod vas momci“, poručio je građanima sa Severa Kosova Milović, a Vučiću da ima podršku naroda.

On je kazao da su pred Srbima na KiM dve opcije – da nastave da traže „demokratski“ svoja prava u insititucijama formiranim po kosovskom sistemu ili – građanska neposlušnost i izlazak predstavnika Srba iz institucija i vraćanje srpskih institucija. Drugi predlog naišao je na podršku okupljenih građana.

Radoičić: Branićemo se do kraja, do smrti

Potom se Vučiću obratio potpredsednik Srpske liste, Milan Radoičić.

„Čuli ste ove hrabre momke šta su rekli, ja ću vam samo reći samo jednu stvar u ime svih njih – da ćemo se mi sledeći put braniti do kraja, do smrti“, kazao je Radoičić.

Ovo je inače prvi put da se Radoičić javno obratio ispred uključenih kamera na nekom skupu.

Igor Simić: Ovi momci „neće da nose suknje“

Potom su poziv predsedniku da reaguje uputili poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini, Igor Simić i gradonačelnik Leposavića, Zoran Todić.

„Predsedniče Aleksandre Vučiću, ovi momci da nose suknje neće, hoće da žive život dostojan čoveku, hoćemo da živimo kao ljudi, ako nam ne daju da živimo, mi moramo da branimo život i budućnost, a kako – videćemo“, poručio je Simić.

Gradonačelnik Leposavića: Ako ne može vojska u uniformama, neka dođe u trenerkama

Sa druge strane, Todić je poručio predsedniku da je sada krajnje vreme da kažemo ovom narodu šta nam je činiti u budućem periodu ako dođe do ovakvih stvari.

„Ako država nije u stanju, recite nam, mi ćemo da budemo uz naš narod kao što smo bili do sada i ako treba da se prolije krv – recite nam, da znamo. Ićićemo mi, odabrani, kao što smo išli mnogo puta, nećemo gurati ni žene ni decu“, kazao je Todić.

Todić tvrdi da „našoj državi, vojsci i policiji ne treba 24 sata“, te traži od Vučića da „pronađe modalitete“.

„Ima naših vojnika i policajaca, pa ako ne mogu u uniformi, neka dođu kod nas u trenerkama, jer nama je ovde zaista potrebna pomoć i zaštita. Nikome ne treba nikakav sukob, svi mi dobro znamo šta znači mir, zato vas molim da svi budemo složni i jedinstveni“, dodao je Todić, koji je inače gradonačelnik u kosovskom sistemu.

U međuvremenu se građanima obratio srpski predsednik.

„Ako oni krenu i nastave sa upucavanjem naših ljudi, onda zaista nemamo izbora. U toj borbi u kojoj moramo da štitimo živote naše dece i njihov opstana, ne samo da ćemo da zaštitimo, već vam danas kažem po prvi put sa sigurnošću – da ćemo u toj borbi i da pobedimo“, poručio je Vučić između ostalog. Više o tome u posebnoj vesti:

Vučićeva poruka Srbima: Ako krenu u nasilje vi zaštitite narod, a mi ćemo biti uz vas

O današnjoj akciji na Severu Kosova čitajte u:

Akcija protiv šverca: Uhapšeno 8 širom Kosova od kojih po jedan Srbin i Bošnjak, raspisana poternica za još 10, među njima i dvojicom SrbaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.